Antarktis-bibliografi er en database over den norske Antarktis-litteraturen.

Hensikten med bibliografien er å synliggjøre norsk antarktisforskning og annen virksomhet/historie i det ekstreme sør. Bibliografien er ikke komplett, spesielt ikke for nyere forskning, men den blir oppdatert.

Norsk er her definert som minst én norsk forfatter, publikasjonssted Norge eller publikasjon som har utspring i norsk forskningsprosjekt.

Antarktis er her definert som alt sør for 60 grader. I tillegg har vi tatt med Bouvetøya.

Det er ingen avgrensing på språk (men det meste av innholdet er på norsk eller engelsk). Eldre norske antarktispublikasjoner (den eldste er fra 1894) er dominert av kvalfangst og ekspedisjoner. I nyere tid er det den internasjonale polarforskninga som dominerer. Bibliografien er tverrfaglig; den dekker både naturvitenskapene, politikk, historie osv. Skjønnlitteratur er også inkludert, men ikke avisartikler eller upublisert materiale.

Til høyre finner du en «HELP-knapp» for informasjon om søkemulighetene i databasen. Mange referanser har lett synlige lenker til fulltekstversjon av det aktuelle dokumentet. For de fleste tidsskriftartiklene er det også lagt inn sammendrag.

Bibliografien er produsert ved Norsk Polarinstitutts bibliotek.

Residue determinants and sequence analysis of cold-adapted trypsins

Resource type
Authors/contributors
Title
Residue determinants and sequence analysis of cold-adapted trypsins
Abstract
The digestive enzyme trypsin is among the most extensively studied proteins, and its structure has been reported from a large number of organisms. This article focuses on the trypsins from vertebrates adapted to life at low temperatures. Cold-adapted organisms seem to have compensated for the reduced reaction rates at low temperatures by evolving more active and less temperature-stable enzymes. We have analyzed 27 trypsin sequences from a variety of organisms to find unique attributes for the cold-adapted trypsins, comparing trypsins from salmon, Antarctic fish, cod, and pufferfish to other vertebrate trypsins. Both the "cold" and the "warm" active trypsins have about 50 amino acids that are unique and conserved within each class. The main unique features of the cold-adapted trypsins attributable to low-temperature adaptation seem to be (1) reduced hydrophobicity and packing density of the core, mainly because of a lower (Ile + Leu)/(Ile + Leu + Val) ratio, (2) reduced stability of the C-terminal, (3) lack of one warm trypsin conserved proline residue and one proline tyrosine stacking, (4) difference in charge and flexibility of loops extending the binding pocket, and (5) different conformation of the "autolysis" loop that is likely to be involved in substrate binding.
Publication
Extremophiles
Volume
3
Issue
3
Pages
205-219
Date
1999
Journal Abbr
Extremophiles
Language
Engelsk
ISSN
1431-0651
Citation
Schrøder Leiros, H.-K., Willassen, N. P., & Smalås, A. O. (1999). Residue determinants and sequence analysis of cold-adapted trypsins. Extremophiles, 3(3), 205–219. https://doi.org/10.1007/s007920050118