Antarktis-bibliografi er en database over den norske Antarktis-litteraturen.

Hensikten med bibliografien er å synliggjøre norsk antarktisforskning og annen virksomhet/historie i det ekstreme sør. Bibliografien er ikke komplett, spesielt ikke for nyere forskning, men den blir oppdatert.

Norsk er her definert som minst én norsk forfatter, publikasjonssted Norge eller publikasjon som har utspring i norsk forskningsprosjekt.

Antarktis er her definert som alt sør for 60 grader. I tillegg har vi tatt med Bouvetøya.

Det er ingen avgrensing på språk (men det meste av innholdet er på norsk eller engelsk). Eldre norske antarktispublikasjoner (den eldste er fra 1894) er dominert av kvalfangst og ekspedisjoner. I nyere tid er det den internasjonale polarforskninga som dominerer. Bibliografien er tverrfaglig; den dekker både naturvitenskapene, politikk, historie osv. Skjønnlitteratur er også inkludert, men ikke avisartikler eller upublisert materiale.

Til høyre finner du en «HELP-knapp» for informasjon om søkemulighetene i databasen. Mange referanser har lett synlige lenker til fulltekstversjon av det aktuelle dokumentet. For de fleste tidsskriftartiklene er det også lagt inn sammendrag.

Bibliografien er produsert ved Norsk Polarinstitutts bibliotek.

Hydrolysis of proteins by peptide hydrolases of Antarctic krill, Euphausia superba

Resource type
Authors/contributors
Title
Hydrolysis of proteins by peptide hydrolases of Antarctic krill, Euphausia superba
Abstract
1. The hydrolysis of casein by peptide hydrolases of Antarctic krill, E. superba, has been 2. The peptide hydrolases studied included trypsin-like enzymes, carboxypeptidase A-type of enzymes, carboxypeptidase B-type of enzymes, and an aminopeptidase isolated from Antarctic krill. 3. The trypsin-like enzymes seemed to play a decisive role in the degradation of casein, whereas the carboxypeptidase A, carboxypeptidase B and the aminopeptidase had limited effect when acting on casein alone. When combined with the trypsin-like enzymes, the exopeptidases effected enhanced release of amino acids from the protein. 4. Based on the pattern of amino acids relased from casein by a crude extract of krill, and by the isolated peptide hydrolases either alone or in combination, it is concluded that the purified peptide hydrolases examined comprise the major enzymes responsible for the autoproteolytic activity of krill at neutral- to weakly alkaline pH.
Publication
Comparative Biochemistry and Physiology Part B: Comparative Biochemistry
Volume
83
Issue
4
Pages
801-805
Date
1986
Journal Abbr
Comparative Biochemistry and Physiology Part B: Comparative Biochemistry
Language
Engelsk
ISSN
0305-0491
Citation
Osnes, K. K., Ellingsen, T. E., & Mohr, V. (1986). Hydrolysis of proteins by peptide hydrolases of Antarctic krill, Euphausia superba. Comparative Biochemistry and Physiology Part B: Comparative Biochemistry, 83(4), 801–805. https://doi.org/10.1016/0305-0491(86)90150-1