Antarktis-bibliografi er en database over den norske Antarktis-litteraturen.

Hensikten med bibliografien er å synliggjøre norsk antarktisforskning og annen virksomhet/historie i det ekstreme sør. Bibliografien er ikke komplett, spesielt ikke for nyere forskning, men den blir oppdatert.

Norsk er her definert som minst én norsk forfatter, publikasjonssted Norge eller publikasjon som har utspring i norsk forskningsprosjekt.

Antarktis er her definert som alt sør for 60 grader. I tillegg har vi tatt med Bouvetøya.

Det er ingen avgrensing på språk (men det meste av innholdet er på norsk eller engelsk). Eldre norske antarktispublikasjoner (den eldste er fra 1894) er dominert av kvalfangst og ekspedisjoner. I nyere tid er det den internasjonale polarforskninga som dominerer. Bibliografien er tverrfaglig; den dekker både naturvitenskapene, politikk, historie osv. Skjønnlitteratur er også inkludert, men ikke avisartikler eller upublisert materiale.

Til høyre finner du en «HELP-knapp» for informasjon om søkemulighetene i databasen. Mange referanser har lett synlige lenker til fulltekstversjon av det aktuelle dokumentet. For de fleste tidsskriftartiklene er det også lagt inn sammendrag.

Bibliografien er produsert ved Norsk Polarinstitutts bibliotek.

A Nutritional-Toxicological Assessment of Antarctic Krill Oil versus Fish Oil Dietary Supplements

Resource type
Authors/contributors
Title
A Nutritional-Toxicological Assessment of Antarctic Krill Oil versus Fish Oil Dietary Supplements
Abstract
Fish oil dietary supplements and complementary medicines are pitched to play a role of increasing strategic importance in meeting daily requirements of essential nutrients, such as long-chain (≥C20, LC) omega-3 polyunsaturated fatty acids and vitamin D. Recently a new product category, derived from Antarctic krill, has been launched on the omega-3 nutriceutical market. Antarctic krill oil is marketed as demonstrating a greater ease of absorption due to higher phospholipid content, as being sourced through sustainable fisheries and being free of toxins and pollutants; however, limited data is available on the latter component. Persistent Organic Pollutants (POP) encompass a range of toxic, man-made contaminants that accumulate preferentially in marine ecosystems and in the lipid reserves of organisms. Extraction and concentration of fish oils therefore represents an inherent nutritional-toxicological conflict. This study aimed to provide the first quantitative comparison of the nutritional (EPA and DHA) versus the toxicological profiles of Antarctic krill oil products, relative to various fish oil categories available on the Australian market. Krill oil products were found to adhere closely to EPA and DHA manufacturer specifications and overall were ranked as containing intermediate levels of POP contaminants when compared to the other products analysed. Monitoring of the pollutant content of fish and krill oil products will become increasingly important with expanding regulatory specifications for chemical thresholds.
Publication
Nutrients
Volume
6
Issue
9
Pages
3382-3402
Date
2014
Language
Engelsk
ISSN
2072-6643
Extra
PMID: doi:10.3390/nu6093382
Citation
Bengtson Nash, S. M., Schlabach, M., & Nichols, P. D. (2014). A Nutritional-Toxicological Assessment of Antarctic Krill Oil versus Fish Oil Dietary Supplements. Nutrients, 6(9), 3382–3402. https://www.mdpi.com/2072-6643/6/9/3382