Ground displacements on Bouvet Island using SAR Interferometry (18/2018) - Rouyet, Line; Lauknes, Tom Rune; Larsen, Yngvar; Norut (2018)
Based on 8 RADARSAT-2 Ultrafine scenes from December 2017 to June 2018, ground displacements close to the Norvegia research station of Bouvet Island have been measured using Synthetic Aperture Radar Interferometry (InSAR). The results show that loss of coherence related to erosion processes is affecting the coast west from the station. The mean velocity maps identify a well-defined unstable area south from Norvegia and by applying the Small Baseline Subset (SBAS) time-series InSAR method, we are able to provide time series during the considered time period. The results tend to indicate that the area north from the current location of Norvegia station is more stable.
Keywords: Bouvetøya; geovitenskap; interferometri

Versatility of GC-Orbitrap mass spectrometry for the ultra-trace detection of persistent organic pollutants in penguin blood from Antarctica - Warner, Nicholas; Cojocariu, Cristian; Scientific, ThermoFisher (2018)
Using GC Orbitrap mass spectrometry to address analytical challenges with trace level detection of persistent organic pollutants in Antarctica.
Keywords: Antarktis; biologi; miljøgifter; pingviner; zoologi

Troll green station: integration of a solar powered fuel saver at Troll Station, Antarctica - Merlet, Stanislas (Multiconsult, 2016)
Keywords: Dronning Maud Land; bygninger; energi

Norske interesser og politikk for Bouvetøya - [s.n.] (Melding til Stortinget, 2015)
Helt siden Bouvetøya ble norsk biland i 1930 har denne øya langt sør i Atlanterhavet vært del av vår polare identitet og historie. Gjennom tidene har øya likevel ikke vært gjenstand for stor oppmerksomhet. Siden 1930 har det heller ikke vært gitt noen samlet omtale til Stortinget av forhold som angår forvaltningen av dette området. Regjeringen mener det nå er tid for å gjøre Bouvetøya bedre kjent gjennom en melding til Stortinget. Denne meldingen har derfor som mål å beskrive Bouvetøya, og gi en bred fremstilling av ulike forhold når det gjelder rettslige rammebetingelser, forvaltning og aktivitet på øya og i havområdene rundt. Regjeringen fremmer også en melding til Stortinget som omhandler norske interesser og politikk i Antarktis, herunder de norske bilandene Dronning Maud Land og Peter I Øy, heretter omtalt som Antarktismeldingen. 1 Tradisjonelt har de tre bilandene Bouvetøya, Dronning Maud Land og Peter I Øy vært omtalt sammen. Bouvetøya ligger nord for Antarktistraktatens virkeområde, og er ubestridt norsk territorium. Regjeringen har derfor funnet det hensiktsmessig å legge frem en egen melding om norske interesser og politikk for Bouvetøya. Spørsmål som gjelder Bouvetøya håndteres som en integrert del av norsk politikk. Dette inne- bærer å gjøre norsk lovgivning gjeldende for øya i den grad det er hensiktsmessig, og å sørge for at lovgrunnlaget er tilpasset behovene. I denne meldingen om Bouvetøya beskrives intern lovgivning så vel som det folkerettslige rammeverket, og ret- tighetene og pliktene som følger av dette, herunder retten til naturressurser og plikten til å ta vare på miljøet. Det gis en egen omtale av de stats- rettslige sidene ved øya, og av at det vil bli vurdert om disse og andre forhold bør reguleres i en egen lov.
Keywords: Bouvetøya; forvaltning; lovgivning; overvåking; politikk; økonomi

Norges forskningsinnsats i Antarktis 2013-2022 - Forskningsrådet; Divisjon for energi, ressurser og miljø (Norges forskningsråd, 2012)
Keywords: Antarktis; Dronning Maud Land; forskning

ICE Fimbulisen - top to bottom: season 2 expedition field report - Tronstad ed., Stein; Polarinstitutt, Norsk (Norsk Polarinstitutt, 2011)
Keywords: Dronning Maud Land; Sørishavet; glasiologi; isshelf; logistikk; oseanografi

Nature environment map: H.U. Sverdrupfjella, Dronning Maud Land, East Antarctica - Elvevold ed., Synnøve; Ohta ed., Yoshihide; Polarinstitutt, Norsk (Norwegian Polar Institute, 2010)
Keywords: Dronning Maud Land; geologi; glasiologi; kartlegging

Report from the Workshop on the Development of the Weddell Sea - Dronning Maud Land Regional Working Group SOOS - de Steur, Laura; Gutt, Julian; Moreau, Sebastien ([Zenodo], 2009)
This report summaries the first workshop of the Southern Ocean Observing System (SOOS) Weddell Sea and Dronning Maud Land (WS-DML) Regional Working Group held Tromsø, Norway, in January 2019.
Keywords: Dronning Maud Land; Sørishavet; geofysikk; geologi; konferanse; symposium

Observasjoner av atmosfæriske parametere ved Troll-stasjonen i Antarktis - forskning og overvåkning basert på lange tidsserier. Fase 1 (2005/06) - NFR/NARE prosjekt 168908/S30 - Hansen, Georg Heinrich; Aspmo, Katrine; Berg, Torunn; Edvardsen, Kåre; Fiebig, Markus; Kallenborn, Roland; Lunder, Chris Rene; Nilsen, Tore; Schmidbauer, Norbert; Solberg, Sverre; Stebel, Kerstin; Wasseng, Jan; et al. (NILU, 2007)
Fra årsskifte 2006/2007 har den norske Antarktisstasjonen Troll (72º S, 2º E, 1270 m.o.h.) i Dronning-Maud-Land vært en helårsbemannet forsknings-, overvåkings- og servicestasjon. Dette åpnet for muligheten til å gjennomføre kontinuerlige målinger av en rekke viktige atmosfæriske parametre. I februar 2007 ble den nye NILU-atmosfære målestasjonen på Troll satt i gang. Måleprogrammet omfatter optiske, fysiske og kjemiske egenskaper av aerosoler, totalozon og UV-stråling, uorganisk og organisk forurensning inkludert tungmetaller som kvikksølv, samt meteorologiske parametre. Programmet omfatter også oppbyggingen av et luftflaskearkiv. Etter de første 6 månedene med den første Antarktisvinteren ser alle instrumenter ut til å være i meget god tilstand og levererkontinuerlig nye data. Disse analyseres for tiden, og de første resultatene vil bli publisert tidlig i 2008. Måleprogrammet finansieres i all hovedsak gjennom forskningsprogrammet NARE (Norwegian Antarctic Research Expeditions) ved Norsk polarinstitutt.
Keywords: Dronning Maud Land; Troll forskningsstasjon; miljøovervåking; målinger

FINAL Comprehensive Environmental Evaluation (CEE) for the upgrading of the Norwegian summer station Troll in Dronning Maud Land, Antarctica, to permanent station - Polarinstitutt, Norsk; Instituttet (Norwegian Polar Institute, 2004)
Keywords: Dronning Maud Land; forskningsstasjoner; miljøvern

Construction and operation of Troll Runway: initial environmental evaluation - Norsk Polarinstitutt; Polarinstitutt, Norsk (Norwegian Polar Institute, 2002)
Keywords: Dronning Maud Land; logistikk; luftfart

Antarctic Treaty: Report of the Norwegian antarctic inspection under article VII of the Antarctic Treaty ([Justis- og beredskapsdepartementet], 2001)
Article VII of the Antarctic Treaty entitles each Consultative Party to designate observers who shall have the right to carry out unannounced on-spot inspections. The purpose of these inspections is to promote the objectives of and ensure compliance with the provisions of the Antarctic Treaty and the easures adopted under it. The observers shall be accorded complete freedom of access at any time to all areas of Antarctica, including all stations within those areas, as well as vessels and aircrafts at points of embarkation and disembarkation. Article 14 of the Protocol on Environmental Protection to the Antarctic Treaty commit the Consultative Parties to undertake inspections under Article VII of the Antarctic Treaty in order to promote the protection of the Antarctic environment and dependent and associated ecosystems, and to ensure compliance with the Environmental Protocol.
Keywords: Antarktis; Norge; forskningsstasjoner