Cold recall: reflections of a polar explorer - Kløver, Geir O (Fram Museum, 2009)
Keywords: Antarktis; ekspedisjoner; historie

Den Norske Antarktis-ekspedisjonen, 1956-60: Norway Station - Henriksen, Hans Martin (Polarboken, 2008)
Keywords: Dronning Maud Land; ekspedisjoner; geofysikk; historie; logistikk

Antarktis : en eventyrlig seilas - Aasheim, Stein P; Nævra, Arne (NRK aktivum, 2007)
Keywords: Antarktis; dyreliv; geografi; historie; hvalfangst; populærvitenskap; reisebeskrivelser

De første skiturene i Antarktis - Barr, Susan (Snø & ski: årbok, 2007)
Keywords: Antarktis; ekspedisjoner; historie; logistikk

Norway and past International Polar Years—a historical account - Bones, Stian (Polar Research, 2007)
Surveying Norway’s role in past International Polar Years (IPYs), this essay by historian Stian Bones contributes to a broader understanding of Norway as a “polar nation”. He describes the strengths of Norway’s scientific traditions in the polar regions, and examines the varying motivations driving Norwegian involvement in the first three IPYs: 1882–83, 1932–33 and 1957–58 (also known as the International Geophysical Year).
Keywords: Antarktis; Det internasjonale geofysiske år (IGY); Norge; historie; polarområdene; vitenskap

Hval og politikk : hvalfangstnæringens rolle i utformingen av den norske hvalfangstpolitikken på 1950-tallet - Thorsen, Eivind; Kolle, Nils (Universitetet i Bergen, 2007)
Siste halvdel av 1950-tallet var en viktig periode i norsk hvalfangst. Norge, som tidligere hadde vært den dominerende hvalfangstnasjonen, var som resultat av hard konkurranse kommet på defensiven i forhold til de andre hvalfangstnasjonene. Den høye hvaloljeprisen, som blant annet var forårsaket av Europas fettbehov i kjølvannet av den andre verdenskrig, resulterte i at nye nasjoner etter krigen engasjerte seg i hvalfangst. For å sikre seg en størst mulig andel av totalkvoten ønsket Sovjetunionen og Japan nå å foreta en kraftig utbygging av sine fangstflåter, noe som ville gjøre situasjonen enda vanskeligere for den norske hvalfangstnæringen. Det var av største viktighet at denne ekspansjonen ble stoppet, siden dette spørsmålet i norske hvalfangstkretser ble oppfattet som et være eller ikke være for norsk hvalfangst. De norske hvalfangstselskapene startet derfor en kampanje for å få regjeringen til å stanse de to landenes utbyggingsplaner. Mitt hovedfokus i denne oppgaven vil være å belyse hvalfangstnæringens rolle i utformingen av den norske hvalfangstpolitikken på 1950-tallet. For å kunne gi et svar på dette spørsmålet har jeg tatt for meg to av hvalfangstpolitikkens viktigste saker dette tiåret. Den første dreier seg om den nevnte kampen for å stanse Sovjetunionens og Japans ekspansjonsplaner, mens den andre dreier seg om kampen for en ordning med nasjonale kvoter. En studie av disse to sakene gir også innsyn i næringen som helhet. I tillegg til å kartlegge hvalfangstnæringens politiske innflytelse vil det også være viktig å gi en fremstilling av utviklingen innen hvalfangstreguleringen i denne perioden, altså siste halvdel av 1950-tallet. Med begrepet norsk hvalfangstpolitikk, mener jeg den politikken regjeringen utformet og som blant annet ble presentert på de årlige møtene i Den internasjonale hvalfangskommisjonen (IWC). For å kunne gi et godt svar på problemstillingen er det nødvendig å besvare flere underliggende spørsmål. Hvalfangstselskapene organiserte seg tidlig gjennom dannelsen av Norges Hvalfangstforbund. Dette var en organisasjon som kjempet for at hvalfangstredernes interesser ble ivaretatt. Hvalfangstrederne var i tillegg representert i Hvalrådet. Dette var et statlig organ som hadde en rådgivende funksjon i regjeringens utarbeidelse av den norske hvalfangstpolitikken. Følgende spørsmål blir derfor viktige i mitt arbeid: Hvilken rolle spilte Norges Hvalfangstforbund i utformingen av den norske hvalfangstpolitikken? Hvordan opererte næringens representanter for å få gjennomslag for sine interesser i Hvalrådet? Det vil også være nødvendig å kartlegge sammenhengen mellom Hvalrådet og regjeringen. I hvilken grad var Hvalrådets uttalelser utslagsgivende for den endelige norske hvalfangstpolitikken? Bortsett fra tiden da Norge stod utenfor Den internasjonale hvalfangstkonvensjonen, sendte landet hvert år en delegasjon til kommisjonens årlige møter. Det vil være viktig å undersøke i hvilken grad næringen var representert i disse delegasjonene. Møtte den norske delegasjonen med bundet mandat, eller hadde den en viss frihet til å forhandle? Mot slutten av oppgaven ønsker jeg å se komparativt på hvalfangstnæringens politiske innflytelse i forhold til landbruket og fiskerinæringen i den samme perioden. Oppnådde hvalfangstnæringen større politisk innflytelse sammenliknet med disse næringene, og hva skyldtes i tilfelle dette?
Keywords: Sørishavet; historie; hvalfangst; pelagisk; politikk

Fra Stangsgate til Sørishavet - Henningsen, Rune (Broen: aasgaardstrandiana, 2006)
Keywords: Sørishavet; historie; hvalfangst

“Deckchair Explorers”: The Origin and Development of Organised Tourist Voyages to Northern and Southern Polar Regions - Kolltveit, Bård (International Journal of Maritime History, 2006)
Keywords: Antarktis; ekspedisjoner; historie; miljø; næringslivet; polarområdene; turisme

Tilbake til Dronning Maud Land, 45 år etter - Martinsen, Jarle R (Polarboken, 2006)
Keywords: Dronning Maud Land; biografi; ekspedisjoner; historie

Bjarne Aagaard and his Crusade against Pelagic Whaling in the late 1920s - Ringstad, Jan Erik (Whaling and History II : new perspectives, 2006)
Keywords: Norge; Sørishavet; historie; hvalfangst; pelagisk hvalfangst

"Brategg" og ekspedisjonen til Antarktis i 1947/48: om skuta, ekspedisjonen og deltakrane - Sefland, Magnus (Isflaket, 2006)
Keywords: Peter I. Øy; Sørishavet; båter; ekspedisjoner; historie

Is, fly og skip : oppdagelse og kartlegning med fly i Øst-Antarktis 1929-1939 - Widerøe, Turi; Drivenes, Einar-Arne (Universitetet i Tromsø, 2006)
Keywords: Antarktis; ekspedisjoner; fly; fotogrammetri; geografi; historie; hvalfangst; kartlegging; kartografi; oppdagelsesreiser

Polar-Noreg : det kvite eventyret - Elstad, Åsa; Balto, Ann Kristin (bildered.) (Universitetet i Tromsø, 2005)
Keywords: Antarktis; fangst; forskning; historie; oppdagelser; polarområdene; utstillinger

Polar Norway : the white adventure - Elstad, Åsa; Balto, Ann Kristin (bildered.) (Universitetet i Tromsø, 2005)
Keywords: Antarktis; fangst; forskning; historie; oppdagelser; polarområdene; utstillinger

”Admiralen” til Sydishavet – et 100 års minne - Ringstad, Jan Erik (Kulturminner, 2005)
Den 21. oktober 1905 forlot flytende kokeri Admiralen og hvalbåtene Ornen og Hauken Sandefjord med kurs for Falklandsayene og Syd Shetland. Dermed innledes et nytt kapittel i den moderne hvalfangsts histone. lnitiativtaker var Christen Christensen, hovedaksjoner og disponent for Aktieselskabet "Ørnen" som eide skipene det første norske hvalfangstselskap som uttrykkelig ble startet for eventuelt innkjøp av et dampskip for innredning til koker.
Keywords: Sørishavet; historie; hvalfangstselskaper; oppdagelsesreiser; pelagisk

Vår sydligste provins: fortellingen om Dronning Maud Land - Skagestad, Odd Gunnar (Nytt norsk tidsskrift, 2005)
Keywords: Dronning Maud Land; historie; politikk

Learning from the Antarctic whaling : report and proceedings - Walløe, Lars; Barthelmess, Klaus; Gambell, Ray; Ohsumi, Seiji; Komatsu, Masayuki (The Institute of Cetacean Research, 2005)
Keywords: Antarktis; Sørishavet; historie; hvalfangstindustri; hvalindustri; pelagisk

Whalers, explorers and scientists: historical perspectives on the development of the antarctic whaling industry - Basberg, Bjørn L (Antarctic challenges : historical and current perspectives on Otto Nordenskjöld's Antarctic expedition 1901-1903, 2004)
Keywords: Carl Anton Larsen; Norge; Sørishavet; ekspedisjoner; forskning; historie; hvalfangere; hvalfangst; pelagisk; polarområdene

Flytende fabrikker – de norske hvalkokeriene - Bernhardt, Pernille Brastad (Fabrikken, 2004)
Keywords: Nordmenn; Sørishavet; arbeidsforhold; historie; hvalfangstindustri; hvalindustri; hvalkokerier; kulturhistorie; pelagisk; sjøfolk

På hvalfangst under sovjetstjernen - Børresen, Dag Ingemar (Arbeiderhistorie, 2004)
Keywords: Nordmenn; Norge; Sørishavet; arbeiderbevegelse; arbeidsforhold; historie; hvalfangst; pelagisk; sjøfolk

Hvalfangsteventyret - Jacobsen, Erik (Cicero grafisk, 2003)
Keywords: Nordmenn; Sørishavet; Vestfold; biografier; erindringer; historie; hvalfangst; pelagisk; sjøfolk

Operasjon pingvin : historien om 7070 støtteving - Jansen, Per Einar (Per Einar Jansen, 2002)
Keywords: Den norske antarktisekspedisjonen 1956–1960; Det internasjonale geofysiske år 1957/58; Dronning Maud Land; IGY 1957-58; NAX; flyging; flyrekognosering; historie; luftfart; luftforsvaret; luftfotografi; polarhistorie

Hvalfangere i Sydishavet og Sør-Afrika, 1910-1970 - Ødegaard, Torbjørn (Kystforl., 2002)
Keywords: Nordmenn; Sørishavet; biografier; erindringer; historie; hvalfangst; pelagisk; sjømenn

Antarctica - Sale, Richard (To the ends of the Earth : the history of Polar exploration, 2002)
This text provides an insight into the early history of the Polar regions, and tells the stories of Man's first exploration of the Arctic and Antarctic, and subsequent expeditions. The history of individual Polar expeditions has been told many times, but usually only as personal accounts of individual adventures. This misses the overall context of polar exploration - why the British depended on ponies, or plant-eating animals (on the only continent where plants don't grow), why Franklin's men perished when the local Eskimos were eking out an existence around them (and reporting Franklin's demise), and why the Scandinavians were always better than anybody else. The first map of Antarctica was produced in 1556 - the Vikings visited the Arctic 1,000 years before. In 2001, the US Base at the South Pole is manned 365 days a year. The book tells the whole story of how the two last wildernesses, at either end of the world, were discovered, conquered and tamed.
Keywords: Antarktis; Belgica ekspedisjon; Carsten Egeberg Borchgrevink; Nordmenn; Norge; Roald Amundsen; Southern Cross; Sydpolsekspedisjonen; ekspedisjonen; historie; hvalfangst; oppdagelsesreiser; pelagisk; polareksspedisjoner

Norwegian use of the polar oceans as occupational arenas and exploration routes - Barr, Susan (Polar Record, 2001)
Keywords: Antarktis; Nordmenn; Norge; ekspedisjoner; forskning; geografi; historie; oppdagelsesreiser; polarområdene

Kval i sikte - frå fjellbygda : nokre blad or soga om kvalfangarane i Rauland og Vinje - Landsverk, Helga; Kjelingtveit, Tone Liv; Bylander, Olof; Henriksveen, Herman (Rauland historielag, 2001)
Keywords: Nordmenn; Sørishavet; historie; hvalfangere; pelagisk hvalfangst

Historien om skuta Vesleper - Olsen, Else Mehren (Follominne: årbok, 2001)
Keywords: Antarktis; Bouvetøya; Peter I. Øy; Sørishavet; ekspedisjoner; historie; hvalfangst

Kvalfangsteventyret i Antarktis - Tokheim, Henrik (Vindetreet: sogeskrift for Vindafjord, 2001)
Keywords: Sørishavet; historie; hvalfangst

Fra Haugesund til isødet i Antarktis: en hvalfanger forteller - Evensen, Karin H (Akademisk fagforlag, 2000)
Keywords: Antarktis; historie; hvalfangst

Etableringen av Norsk polarinstitutt i 1948 : gammel vin i nye skinnsekker? - Nilsen, Frode (Universitetet i Tromsø, 2000)
Keywords: Antarktis; Norsk Polarinstitutt; historie; internasjonal; polarområdene; politikk

Hvite horisonter - Oterhals, Leo (Lagunen, 2000)
Keywords: Antarktis; Sørishavet; ekspedisjoner; historie

Havforskning i tung sjø - Schwach, Vera (Havet, fisken og vitenskapen: fra fiskeriundersøkelser til havforskningsinstitutt 1860-2000, 2000)
Keywords: Sørishavet; forskning; historie; hvalfangst; pelagisk