På hvalfangst med Salvesen - Asplin, Tore (T. Asplin, 1974)
Keywords: Nordmenn; Sørishavet; erindringer; fortellinger; historie; hvalfangere; hvalfangst; pelagisk

Conditional instability of sea water at the freezing point - Foldvik, Arne; Kvinge, Thor (Deep Sea Research and Oceanographic Abstracts, 1974)
Keywords: AABW; Sørishavet; bunnvannet; havis; oseanografi; sjøis; sjøvann

Internasjonale konferanser - Hva har de ført til? - Kyst-Norge], [Aksjon; Brox, Ottar (Kampen om havet, 1974)
Keywords: Sørishavet; havrett; hvalfangst; hvalfangstkvoten; internasjonal; jus; pelagisk; politikk

Hvalfangsforhandlingene i historisk og prinsipielt perspektiv: økonomi, biologi, politikk - Midgaard, Knut (Forskningspolitiske spørsmål i norsk biologi : en seminarrapport = Policy issues in Norwegian biological research : report from a seminar, 1974)
I. Vi skal i det følgende beskjeftige oss med forhandlingene om regulering av den pelagiske hvalfangst i Antarktis med sikte på å belyse to emner: 1) betingelsene for at biologers premisser skal slå igjennom i en politisk prosess som gjelder utnyttelsen av levende ressurser, 2) rollekonflikter som kan oppstå for biologer som går inn i en slik prosess. Jeg vil først gi en historikk, og så gå nærmere inn på de to emnene.
Keywords: Den internasjonale hvalfangstkommisjonen; Norge; Sørishavet; hvalfangstkonvensjonen; hvalfangstkvoter; internasjonal politikk; pelagisk hvalfangst