Antarktis : norsk natur- og kulturminneforvaltning - Njåstad, Birgit (ed.) (Norsk Polarinstitutt, 1999)
Keywords: Antarktis; Norge; forvaltning; kulturminneforvaltning; miljøvern; naturforvaltning; naturvern; polarområdene

Norway and the polar regions - Hansson, Rasmus (The Royal Norwegian Ministry of Foreign Affairs, 1998)
Keywords: Antarktis; Bouvetøya; Dronning Maud Land; Nordmenn; Norge; Norsk Polarinstitutt; Peter I. Øy; Sørishavet; geografi; historie; norske ekspedisjoner; oppdagelsesreiser; polarområdene; polarpolitikk

Norge og polarområdene - Hansson, Rasmus (ed.) (Utenriksdepartementet, 1998)
Keywords: Antarktis; Norge; geografi; historie; miljøvern; polarforskning; polarområdene; politikk

Snipp snapp snute... : beretning om livet om bord i hvalbåtene fra Vestfold på fangstfeltene i Sydishavet - Østevik, Tore (Færder forlag, 1998)
Keywords: Norge; Sørishavet; historie; hvalfangere; hvalfangst; pelagisk; sjøfolk

To hvalfangstentreprenøren - to strategier? - Basberg, Bjørn L (I det lange løp : essays i økonomisk historie tilegnet Fritz Hodne, 1997)
Keywords: Antarktis; Carl Anton Larsen; Christen Christensen; Norge; Sørishavet; historie; hvalfangstindustri; hvalfangstselskaper; hvalfangststasjoner; hvalkokerier; næringsliv; pelagisk; økonomi

Et større Norge 1949-65 - Eriksen, Knut Einar (Kald krig og internasjonalisering, 1949-1965, 1997)
Keywords: Antarktis; Norge; historie; internasjonal; polarområdene; politikk; utenrikspolitikk

Sandefjords historie - Olstad, Finn (Sandefjord kommune, 1997)
Keywords: Nordmenn; Norge; Sørishavet; Vestfold; historie; hvalfangere; hvalfangst; hvalfangstindustri; hvalindustri

Hvalfangstbase og kulturminne, Hektor Hvalfangststasjon : den sørligste av de norske landstasjonene i Antarktis - Rossnes, Gustav (Norsk sjøfartsmuseum. Årsberetning, 1997)
Keywords: Antarktis; Deceptionøya; Norge; fangststasjoner; hvalfangere; hvalfangst; hvalfangststasjoner

Selvhevdelse og altruisme i Antarktis - Tamnes, Rolf (Oljealder : 1965-1995, 1997)
Keywords: Antarktis; Norge; utenrikspolitikk

Territoriell ekspansjonspolitikk - Fure, Odd-Bjørn (Mellomkrigstid : 1920-1940, 1996)
Keywords: Antarktis; Norge; historie; internasjonal; norske ekspedisjoner; polarområdene; politikk; utenrikspolitikk

Norges polare interesser - Berg, Roald (Norge på egen hånd, 1995)
Keywords: Antarktis; Norge; historie; polarområdene; utenrikspolitikk

Åpning av Foyn-seminaret 23.januar 1995 - Olsen, Jan Henry T (Vestfoldminne, 1995)
Keywords: Den internasjonale hvalfangstkommisjonen; Norge; Svend Foyn; Sørishavet; historie; hvalfangere; hvalfangst; hvalfangstkvotene; pelagisk

Norwegian Antarctic whaling seen through the eye of the camera - Barr, Susan (Whaling and history : perspectives on the evolution of the industry, 1993)
Keywords: Norge; Sørishavet; fotografi; historie; hvalfangere; hvalfangst; hvalfangststasjoner; hvalkokeri; pelagisk

Survival against all odds? Shore station whaling at South Georgia in the Pelagic. Era, 1925-1960 - Basberg, Bjørn L (Whaling and history : perspectives on the evolution of the industry, 1993)
Keywords: Norge; Sørishavet; hvalfangere; hvalfangst; hvalfangststasjoner; hvalkokeri; pelagisk; økonomi; økonomisk historie

Vel blåst! : kommandør Chr. Christensens hvalfangstmuseum 75 år : 1917-1992 - Wexelsen, Einar (Kommandør Chr. Christensens hvalfangstmuseum, 1993)
Keywords: Christen Christensen; Norge; Sørishavet; historie; hvalfangst; hvalindustri; museer

Hvalfangsten : eventyret tar slutt - Bakka, Dag (Krohn Johansen, 1992)
Keywords: Norge; Sørishavet; båter; ekspedisjoner; historie; hvalfangerselskapet; hvalfangstindustri; hvalindustri; hvalkokerier; pelagisk; skip

Whaling or Shipping? Conflicts over the Use of the Norwegian Whaling Fleet during World War II - Basberg, Bjørn Lorens (International Journal of Maritime History, 1991)
When the United Kingdom entered World War n in September 1939 the Norwegian merchant marine was immediately affected, as its ships became the targets of German submarines. Between September 1939 and April 1940 (when Norway was occupied by the Nazis), more than fifty Norwegian ships were lost, mainly in the North Sea and the north Atlantic. In November 1939 an agreement was reached between the British government and the Norwegian Shipowners Association to place almost half the Norwegian merchant fleet at Britain's disposal under the so-called "charter parties scheme." The king and the Norwegian government fled to London and established a government-inexile during the German occupation, but before their departure it was decided to establish an agency in the British capital to operate and manage Norwegian shipping. It was named the Norwegian Shipping and Trade Mission (Nortraship) and became the world's largest shipowner, controlling more than one thousand ships at the outset of the war.'
Keywords: Norge; Sørishavet; andre verdenskrig; hvalbåter; hvalfangstindustri; hvalindustri; pelagisk hvalfangst

I hjertet av Antarktis; Norge i Antarktis - Imbert, Bertrand C; Hem, Arne (Polarforskningens pionerer, 1990)
Keywords: Antarktis; Bouvetøya; Dronning Maud Land; Norge; Peter I. Øy; Roald Amundsen; Sydpolsekspedisjonen; Sørishavet; hvalfangst; oppdagelsesreiser

La oss arbeide! : A/S Laboremus gjennom 80 år 1910-1990 - Kolltveit, Bård ([A/S Laboremus], 1990)
Keywords: Norge; Sørishavet; hvalfangstindustri; hvalindustri; rederier; sjøfartshistorie

Zwischen Kooperation und Konfrontation. Deutschland, Norwegen und die Walfangfrage in den 1930er Jahren - Scholl, Lars Ulrich (Sjøfartshistorisk årbok : Norwegian yearbook of maritime history, 1990)
Keywords: Norge; Sørishavet; Tyskland; historie; hvalfangere; hvalfangstindustri; hvalolje; pelagisk; samarbeid

Storrederiet Nortraship : handelsflåten i krig - Mossige, Erling (Grøndahl, 1989)
Keywords: Norge; Sørishavet; historie; hvalfangstindustri; hvalindustri; pelagisk; rederier; skipsfart

A hundred years of Norwegian exploration of the polar regions - Orheim, Olav (Norsk Geografisk Tidsskrift - Norwegian Journal of Geography, 1989)
Keywords: Antarktis; Norge; ekspedisjoner; oppdagelsesreiser; polarområdene

Establishment of Troll, a new station facility for summer operations: initial environmental evaluation - Polarinstitutt, Norsk (Norsk Polarinstitutt, 1989)
Keywords: Dronning Maud Land; Norge; forskningsstasjoner; miljøspørsmål; polarforskning

Norway's polar territories - Barr, Susan (Aschehoug, 1987)
Keywords: Antarktis; Bouvetøya; Dronning Maud Land; Nordmenn; Norge; Peter I. Øy; geografi; geologi; historie; polarområdene; polarpolitikk

Oppfinere og teknologisk utvikling i norsk hvalfangsthistorie - Basberg, Bjørn L (Sandefjordmuseene. Årbok, 1986)
Keywords: Antarktis; Nordmenn; Norge; harpuner; historie; hvalfangere; hvalfangst; hvalfangstindustri; hvalindustri; patenter; pelagisk

Technological transformation in the Norwegian whaling industry in the interwar period - Basberg, Bjørn L (Scandinavian Economic History Review, 1985)
Inventions, innovations and technological changes in the broadest sense are often treated as an independent process and are not subjected to any detailed attempts at explanation. It is scarcely anything exceptional, for example, that Sigurd Risting, the first historian of the whaling industry in Norway, explains the development of whaling as follows: Thus there has been a large stock of finback whales along the coast of Norway for hundreds of years without their having been an object of regular profitable hunting. The reason for this has been nothing more than lack of tackle and methods capable of making hunting possible. The moment these become available, whaling as a rational business will arise by itself out of natural necessity, so to speak." Bjern L. Basberg, b. 1952, is a research fellow in economic history at the Norwegian School of Economic and Business Administration. The article is based on a thesis of 1980 titled: Innovasjons-teori, patenter og teknologisk utvikling i norsk hvalfangst ca. 1860-1968.
Keywords: Norge; Sørishavet; hvalfangst; pelagisk; teknologi; økonomi

Sandefjords historie - sett gjennem Sandefjords blads spalter - Hoffstad, Arne; Berg, Knut (Sandefjords blad og trykkeri, 1983)
Keywords: Norge; Sørishavet; Vestfold; byhistorie; hvalfangere; hvalfangerselskapet; hvalfangstindustri; hvalindustri

Technological change in the Norwegian whaling industry: A case-study in the use of patent-statistics as a technology indicator - Basberg, Bjørn L (Research Policy, 1982)
This paper presents an example of the use of patent statistics as a technology indicator in one industry. The first part deals with the problem of interpretation. Through examination of several other partial technology indicators, it is concluded that at least in this industry, patent statistics provide a reliable indicator, not only for the timing of inventions, but for the timing of innovations and diffusion as well. The reason is that the intervals between the stages in the innovation process are very short. This contradicts evidence from many other industries, and it is therefore emphasized that generalizations are unwarranted. The second part of this paper deals with the possible causes of technological change in Norwegian whaling. The methodology is inspired by J. Schmookler's work. Thus, the patents are correlated with other indicators of economic development in the industry. But while Schmookler's view is that the patent activity is determined by social demand and economic growth, the conclusions for the Norwegian whaling industry point in the opposite direction: the technological transformation that took place during the 1920s and early 1930s was forced upon the firms in their efforts to cut costs, which was achieved by rationalizing production and catching methods in line with a downward price trend for whale oil.
Keywords: Norge; Sørishavet; hvalfangst; pelagisk; teknologi; økonomi

Hvalbåten gjennom 100 år - Devig, Thor N (Vestfoldminne, 1982)
Keywords: Norge; Sørishavet; Vestfold; båter; hvalfangere; hvalfangstindustri; hvalindustri; lokalhistorie

Norge i polarområdene - Egeland, Knut (Leif Holtedahls forl., 1982)
Keywords: Antarktis; Bouvetøya; Dronning Maud Land; Nordmenn; Norge; Norsk Polarinstitutt; Peter I. Øy; Sørishavet; geografi; historie; norske ekspedisjoner; oppdagelsesreiser; polarområdene; polarpolitikk

Hvalfangst 1868-1914. Hvalfangst blir en ny vekstnæring - Hodne, Fritz (Norges økonomiske historie 1815-1970, 1981)
Keywords: Norge; Sørishavet; historie; hvalfangere; hvalfangstindustri; hvalindustri; økonomi

Eventyret Antarktis - Børde, Haakon; Johansen, Karl Hans (Gyldendal, 1978)
Keywords: Antarktis; Norge; Norsk Polarinstitutt; Sydpolsekspedisjonen; ekspedisjoner; historie; oppdagelsesreiser; polarområdene

Sandefjord - byen vår : trekk fra Sandefjordsdistriktets historie under hvalfangsteventyret 1905-1968 - Hoffstad, Arne ([S.n.], 1976)
Keywords: Norge; Sørishavet; Vestfold; byhistorie; hvalfangere; hvalfangerselskapet; hvalfangstindustri; hvalfangstselskapet; hvalindustri

Norsk polarpolitikk : hovedtrekk og utviklingslinjer 1905-1974 - Skagestad, Odd Gunnar (Dreyers Forlag, 1975)
Keywords: Antarktis; Norge; historie; polarforskning; polarområdene; polarpolitikk; statsforvaltning

Hvalfangsforhandlingene i historisk og prinsipielt perspektiv: økonomi, biologi, politikk - Midgaard, Knut (Forskningspolitiske spørsmål i norsk biologi : en seminarrapport = Policy issues in Norwegian biological research : report from a seminar, 1974)
I. Vi skal i det følgende beskjeftige oss med forhandlingene om regulering av den pelagiske hvalfangst i Antarktis med sikte på å belyse to emner: 1) betingelsene for at biologers premisser skal slå igjennom i en politisk prosess som gjelder utnyttelsen av levende ressurser, 2) rollekonflikter som kan oppstå for biologer som går inn i en slik prosess. Jeg vil først gi en historikk, og så gå nærmere inn på de to emnene.
Keywords: Den internasjonale hvalfangstkommisjonen; Norge; Sørishavet; hvalfangstkonvensjonen; hvalfangstkvoter; internasjonal politikk; pelagisk hvalfangst

Den pelagiske fangst : 1937-1969 - Tønnessen, Johan Nicolay (Norges Hvalfangstforbund, 1970)
Keywords: Norge; Sørishavet; fangst; historikk; husholdning; hvalfangst; hvalfangstkvoten; landbruk; pelagisk

Verdensfangsten 1883-1924 : Del II 1914-1924 - Tønnessen, Johan Nicolay (Norges Hvalfangstforbund, 1969)
Keywords: Norge; Sørishavet; fangst; historikk; husholdning; hvalfangst; hvalfangstkvoten; landbruk; pelagisk

Norske oppdagelser og rettigheter i Antarktis. Vurdering av norske territoriale og andre rettigheter i Arktis og Antarktis (En oversikt over fiske, fangst og norske polarinteresser, 1967)
Keywords: Antarktis; Bouvetøya; Norge; ekspedisjoner; fiske; hvalfangere; hvalfangst; interesser; internasjonal; oppdagelsesreiser; politikk

Verdensfangsten 1883-1924. Del I : 1883-1914 - Tønnessen, Johan Nicolay (Norges Hvalfangstforbund, 1967)
Keywords: Norge; Sørishavet; fangst; historikk; husholdning; hvalfangst; hvalfangstkvoten; landbruk; pelagisk

Sandar sparebank gjennom 100 år : utgitt ved hundre års jubileet - Laug, Kristian ([s.n.], 1960)
Keywords: Antarktis; Norge; Sørishavet; Vestfold; hvalfangstindustri; hvalindustri; økonomi

Vestfold rederiforening gjennom 50 år : 1909-1959 - Eriksen, Erling (Foreningen, 1959)
Keywords: Norge; Sørishavet; Vestfold; historie; hvalbåter; hvalfangere; hvalfangstindustri; hvalfangstselskaper; hvalindustri; pelagisk; rederier

Femti år i konkurranse og fremgang : aktieselskapet Tønsbergs Hvalfangeri 1907-1957 - Wasberg, Gunnar Christie (Tønsbergs Hvalfangeri. Styret, 1958)
Keywords: Nordmenn; Norge; Sørishavet; historie; hvalfangere; hvalfangstindustri; hvalfangstselskaper; hvalindustri; pelagisk

Banken og byen : Sandefjords sparebank 1857-1957 - Groth, Erling (Sandefjords sparebank, 1957)
Keywords: Norge; Sørishavet; Vestfold; byhistorie; hvalfangere; hvalfangerselskapet; hvalfangstindustri; hvalfangstselskapet; hvalindustri; økonomi

Hvalfangerne og hvalfangsten - Hjertholm, Sverre (Arbeiderbevegelsen i Vestfold : trekk fra den politiske og faglige arbeiderbevegelse 1906-1956, 1956)
Keywords: Norge; Sørishavet; Vestfold; arbeiderbevegelse; hvalfangere; hvalfangstindustri; hvalindustri

Whaling - Petersen, Kaare (The saga of Norwegian shipping : an outline of the history, growth and development of a modern merchant marine, 1955)
Keywords: Norge; Sørishavet; historie; hvalbåter; hvalfangst; pelagisk; sjøfart; skipsfart

Norske rederier gjennom 50 år - Sethne, Hans (Red.); Hauge, Eiliv Odde (Sverre Kildahls Boktr., 1955)
Keywords: Norge; Sørishavet; historie; hvalfangstindustri; hvalindustri; rederier; skipsfart

Aktieselskabet "Ørnen" 10/1 1903 - 10/1 1953 : 50 års hvalfangst - Bogen, Hans (A/S "Ørnen", 1953)
Keywords: Norge; Sørishavet; hvalfangstindustri; hvalfangstselskaper; hvalindustri

Privatbanken i Sandefjord A/S : 10-12-1928 - 10-12-1953 : spredte trekk til privatbankvesenets historie i Sandefjord - Bogen, Hans (Utgitt av Privatbanken i Sandefjord A/S, 1953)
Keywords: Forretningsbanker; Historie; Norge; Sørishavet; hvalfangst; hvalfangstindustri; hvalindustri

Hvalfangerselskapet Globus A/S 1925-1950 : et kapitel av den moderne hvalfangsts historie - Næss, Øyvind ([s.n.], 1951)
Keywords: Norge; Sørishavet; historie; hvalfangerselskapet; hvalfangstindustri; hvalindustri; skipsredere

Hvalfangerne kommer. Sammenslutningen med radiotelegrafistene. En stormakt på havet - Zachariassen, Aksel (Fra trellekår til frie menn : Norsk sjømannsforbund gjennom 40 år, 1950)
Keywords: Norge; Sørishavet; fagforeninger; historie; hvalfangere; hvalfangstindustri; hvalindustri; pelagisk; sjømenn

A/s Framnæs Mek. Verksted : 1898 - 1948 - Bogen, Hans (Dreyer, 1948)
Keywords: Norge; Sørishavet; Vestfold; historie; hvalfangst; hvalfangstindustri; hvalindustri; skipsbyggerier; skipsbygging; skipsverft

Sørpolheimens geografi. Norske fangstfolk og forskere i Antarktis. Den tredje Framferda (1910-12). Mot Nordpolen via Sørpolen. Roald Amundsen planter det norske flagget på Sørpolen 14.-12.-1911 - Opsund, Enok (Nordmenn i polheimene, 1948)
Keywords: Antarktis; Norge; Roald Amundsen; Sydpol; Sydpolsekspedisjonen; forskning; hvalfangere; hvalfangst; oppdagelsesreiser

Norwegian patents relating to whaling and the whaling industry : a statistical and historical analysis - Johnsen, Arne Odd (A. W. Brøggers Boktrykkeri A/S, 1947)
Keywords: Nordmenn; Norge; Sørishavet; harpuner; hvalfangere; hvalfangst; hvalfangstindustri; hvalindustri; patenter; pelagisk; økonomi

Die südpolaren Gebiete - Smedal, Gustav (Souveränitätsfragen der Polargebiete : norwegische Interessen in den Eismeeren, 1943)
Keywords: Antarktis; Bouvetøya; Norge; Peter I. Øy; internasjonal; polarområdene; politikk; rett

Hvalbåtliv - Larsen, Fridtjov Barth (Tiden, 1935)
Keywords: Norge; Sørishavet; hvalfangere; hvalfangst; hvalfangstindustri; hvalindustri; norsk; pelagisk

Linjer i den norske hvalfangsts historie - Bogen, Hans (Aschehoug, 1933)
Keywords: Norge; Sørishavet; fangst; historie; hvalfangere; hvalfangst; pelagisk

Hvalindustrien : en teknisk-kjemisk undersøkelse : 1 : Råmaterialet - Heyerdahl, Eilif Fredrik (A.W. Brøgger, 1932)
Keywords: Norge; Sørishavet; hvalfangst; hvalfangstindustri; hvalindustri; næringsliv

Våre polarflyverferder i nord og syd - Arnesen, Odd (Til veirs på norske vinger : av flyvningens historie i Norge, 1930)
Keywords: Antarktis; Bouvetøya; Finn Lützow; Hjalmar Riiser Larsen; Holm; Nordmenn; Norge; Norvegia ekspedisjonen; biografier; historie; kartlegging; luftfart

Fangst og forskning i Sydishavet - Aagaard, Bjarne (Hvalfangsten med tilknyttede næringer, 1929)
Keywords: Carl Anton Larsen; Lars Christensen; Norge; Sørishavet; historie; hvalfangere; hvalfangst; pelagisk

Oversikt over norske hvalfangstselskaper - Haller, Geo (Red.) (Hvalfangsten med tilknyttede næringer, 1929)
Keywords: Norge; Sørishavet; hvalfangere; hvalfangst; næringsliv

Efter hval i Sydhavet - Høva, Ernst (Fabritius, 1929)
Keywords: Norge; Sørishavet; ekspedisjoner; historie; hvalfangere; hvalfangst; pelagisk; sjøfolk

Hval og hvalfangst - Risting, Sigurd (Den Norske sjøfarts historie : fra de ældste tider til vore dage, 1929)
Keywords: Norge; Sørishavet; historie; hvalfangere; hvalfangst; hvalfangstindustri; hvalindustri; pelagisk; skipsfart

Om hval og hvalfangst - Risting, Sigurd (Hvalfangsten med tilknyttede næringer, 1929)
Keywords: Norge; Sørishavet; historie; hvalfangere; hvalfangst; næringsliv; pelagisk

Moderne hvalfangst - Sørlle, Petter (Hvalfangsten med tilknyttede næringer, 1929)
Keywords: Norge; Sørishavet; historie; hvalfangere; hvalfangstindustri; pelagisk

Hvalfangsten på det frie hav : et fredningsspørsmål historisk og folkerettslig belyst - Ræstad, Arnold (Aschehoug, 1928)
Keywords: Norge; Sørishavet; havrett; hvalfangst; hvalfredningsspørsmål; hvalindustri; internasjonal; pelagisk

Jorden rundt efter blåhvalen - Isachsen, Gunnar (Cappelen, 1927)
Keywords: Norge; Sørishavet; historie; hvalfangere; hvalfangst; hvalfangstindustri; hvalindustri; pelagisk

Sandefjord : byens udvikling og nuværende standpunkt - Hoffstad, Olaf Alfred (Hanches bogtrykkeri og forlag, 1914)
Keywords: Norge; Sørishavet; Vestfold; byhistorie; hvalfangere; hvalfangerselskapet; hvalfangstindustri; hvalindustri