Utryddelsen : historien om den norske industrielle hvalfangsten - Ytreberg, Espen (Press, 2023)
Det var det første norske oljeeventyret. I dag snakker ingen om det. I drøye hundre år etter at Svend Foyn oppfant granatharpunen i 1863, var Norge pådriver, innovatør og profitør i den største nedslaktingen av ville dyr verden noensinne har sett: Den globale industrielle hvalfangsten. Norge utviklet teknologi, åpnet nye fangstfelt og arbeidet internasjonalt for å hindre regulering og begrensninger. Da hvalfangstens epoke var over, var nesten ingen igjen av hvalene som hadde fylt verdenshavene. I dypet rådet en ny stillhet. Langs strendene i Sørishavet lå bare de råtnende hvalskrottene igjen. Men de norske hvalfangstrederne hadde blitt rike. Vanlige norske arbeidere bemannet den norske hvalfangstindustriens hvalkokerier og hvalbåter. For disse mennene var arbeidet slit, eventyr og mareritt. Etter dem finnes et stort materiale - fotografier, dagbøker, brev - som forteller om arbeidernes erfaringer fra slaktesonene i Sørishavet. I Utryddelsen forteller Espen Ytreberg historien om den norske hvalfangsten fra arbeidernes perspektiv. Han tar oss med på fangsten, lar oss følge arbeidernes opplevelser, setter bildene og beretningene deres inn i en større historisk sammenheng. Utryddelsen er et enestående stykke historieskriving om et avgjørende kapittel i norsk historie - en bok som åpner den nære norske fortiden opp for oss på helt nye måter.
Keywords: Sørishavet; hvalfangst

The return of the South Pole sled dogs : with Amundsen’s and Mawson’s antarctic expeditions - Tahan, Mary R. (Springer Nature, 2021)
Keywords: Antarktis; Roald Amundsen; Sydpolsekspedisjonen; oppdagelsesreiser; sledehunder; trekkhunder

Life of the Antarctic ice : from deep inland to the coast - Matsuoka, Kenichi (ed.) (Norwegian Polar Institute, 2020)
Keywords: Antarktis; Dronning Maud Land; glasiologi; innlandsis; isbreer; klimaendringer; polarforskning; snø

Den siste olje - Berge, Aslak (Octavian forlag AS, 2019)
Over seks tiår fylte glinsende fett fra hundretusenvis av hval råstoffbehov til multinasjonale konserners margarin- og såpeprodukter. Hoffleverandørene var norske hvalfangere. Fra spekkjelene like etter århundreskiftet ble fyrt opp på Sør-Georgia til det flytende kokeriet Kosmos IV ankret opp i Sandefjord på slutten av 1960-tallet, skulle hvalfangst dominere og forme utviklingen av finansmarked, konsumvarer og kapitalisme i Norge. Dette er en fortelling om eksplosivt voksende rikdom og merkevarebygging, men også en biologisk tragedie. Et nådeløst møte mellom jordens største dyr, effektiv fangsteknologi og konsumindustri. Dette er en flerfasettert historie om et kapitalfattig lands industrialisering, skattesky redere og multinasjonale fettkjemper, men også om ubegrensede offer og tap. Om norsk polarimperialisme og globalt salg utfordret av stormakter og skiftende konjunkturer. Dette er historien om "Den siste olje".
Keywords: Norge; Sørishavet; historie; hvalfangstindustri; hvalindustri; pelagisk; økonomi

Roald Amundsen’s sled dogs : the sledge dogs who helped discover the South Pole - Tahan, Mary R (Springer, 2019)
Keywords: Antarktis; Roald Amundsen; Sydpolsekspedisjonen; oppdagelsesreiser; sledehunder; trekkhunder

Hvaleventyret : hvordan vi nesten utryddet det største dyret som har levd - Tjernshaugen, Andreas (Kagge, 2018)
Historien om jakten på blåhvalen, verdens største dyr. Blåhvalen var nær ved å bli utryddet av den moderne hvalfangsten med raske båter, sprenggranater og harpunkanon. Lenge utgjorde Vestfold verdens hvalfangstsentrum, og på det meste forlot ti tusen norske menn familien og dro på hvalfangst i fremmede farvann. Det var et blodslit, og et eventyr. Helt fra starten kom det advarsler om at hvalene kunne bli utryddet. For blåhvalen var det på nære nippet. Underarten i Antarktis, som blir aller størst, regnes fortsatt som kritisk truet. I sluttspillet om blåhvalens skjebne ble Norge utfordret av både Storbritannia og Nazi-Tyskland, Japan og Sovjetunionen, som kastet seg inn i kampen om Sørishavets rikdommer. "Hvaleventyret" er en medrivende historie om blåhvalen og hvalfangsten. Den forteller om hvalenes årlige trekk mellom isen og varmere hav, om hvalfangernes livsfarlige pionerferder i polhavene, og om kampen for å redde de siste blåhvalene.
Keywords: Nordmenn; Norge; Sørishavet; dyrevern; hvaler; hvalfangst; hvalindustri; pelagisk; sjøpattedyr

Carsten Borchgrevink and the Southern Cross Expedition, 1898-1900 - Riffenburgh, Beau; Kløver, Geir O (Red.) (The Fram Museum, 2017)
Keywords: Antarktis; Carsten Borchgrevink; Kapp Adare; Southern Cross; Sydpolen; biografier; botanikk; ekspedisjonen; ekspedisjoner; forskning; første landgang; geografi; geologi; oppdagelsesreiser; overvintring; polarekspedisjoner; zoologi

Jason-ekspedisjonene 1892-1894, Antarctic-ekspedisjonen 1901-1904 - Larsen, Carl Anton; Kløver, Geir O (Red.) (Frammuseet, 2016)
Keywords: Antarctic ekspedisjonen; Antarktis; Carl Anton Larsen; D/S Antarctic; D/S Jason; Jason ekspedisjonene; Sørishavet; dagbok; ekspedisjoner; hvalfangere; hvalfangst; polarområdene

C.A. Larsen : explorer, whaler & family man - Riffenburgh, Beau (Red.); Kløver, Geir O (Red.) (The Fram Museum, 2016)
Keywords: Antarctic ekspedisjonen; Antarktis; Carl Anton Larsen; D/S Antarctic; D/S Jason; Jason ekspedisjonene; Weddellhavet; hvalfangere; hvalfangst; oppdagelsesreiser; polarforskning

Leadership lessons from the race to the South Pole : why Amundsen lived and Scott died - O'Connell, Fergus (Praeger, 2015)
A project management expert identifies methods for running any project successfully based on lessons learned from the exploits of two storied explorers.
Keywords: Antarktis; Nordmenn; Roald Amundsen; Sydpolsekspedisjonen; ekspedisjoner; oppdagelsesreiser

The significance of petroleum for the South Pole expeditions 1910-1912 - Skarung, Per (The Fram Museum, 2015)
"Inclement weather and lack of fuel was the cause of their deaths".
Keywords: Antarktis; Roald Amundsen; Robert Falcon Scott; Sydpolsekspedisjonen; polarhistorie

Hiihtovaellus etelänavalle : eräretki Roald Amundsenin jäljissä - Aasheim, Stein P; Paarma, Susanna (Gummerus, 2014)
Keywords: Antarktis; Sydpolen; Sydpolsekspedisjonen; ekspedisjoner; reiser; reiseskildringer; skisport

[Bir kəşfiyyatçı kimi həyatım] - Amundsen, Roald (Alatoran, 2014)
Keywords: Antarktis; biografi; ekspedisjoner; oppdagelsesreiser; polarområdene

Kanten av isødet - Blackadder, Jesse; Berg, Ellen Karine (Juritzen, 2014)
Roman om tre kvinner fra Sandefjord og kampen om å komme først til Antarktis. Sandefjord 1930. Ingrid er gift med byens hvalkonge, Lars Christiansen. Hun har drømt om å reise til Antarktis siden hun var barn, og nå har ektemannen lovet å ta henne med på en av hvalbåtene. Betingelsen er at hun har med seg en kvinnelig ledsager, og den deprimerte enken Mathilde blir motvillig rekruttert. Samtidig sitter Lillemor Rachlew i London og ønsker mest av alt å bli første kvinne i Antarktis. Hun får høre om reisen til Ingrid, og får lurt seg med på samme båt rett før den forlater Cape Town. Kappløpet mot et livsfarlig isøde er i gang, og reisen vil bli skjebnesvanger for alle de tre kvinnene. Denne fascinerende romanen er basert på virkelige hendelser. Vi blir tatt med til 1930-årenes Sandefjord, til hvalfangstindustriens gullalder, og blir kjent med tre kvinner som kjempet ikke bare for sin selvstendighet, men også for sin plass i historien.
Keywords: Antarktis; Nordmenn; ekspedisjoner; fortellinger; kvinner; oppdagelsesreiser

Norge i Antarktis - Rognhaug, Magnus Hovind (red.) (Norsk Polarinstitutt, 2014)
Keywords: Antarktis; Antarktistraktaten; Bouvetøya; Dronning Maud Land; Norge; Peter I. Øy; Sørishavet; forskning; miljøvern; polarforskning; politikk

Bouvetøya : a cultural history of an isolated landmass - Mathews, Freddy Dewe (Freddy Dewe Mathews, 2013)
Keywords: Bouvetøya; historie; kultur

De flytende kokeriene : telegraf - Willem Barendsz (II) - Røsset, Geir; Rae, Jim; Basberg, Bjørn L (Novus, 2013)
Denne boken viser med tekst og bilder utviklingen av hvalkokeriene fra de første dampskipene ble ombygget like etter 1900. Den viser hvordan det i mange år fortsatt også ble brukt seilskip, og hvordan skipene gradvis ble større og bedre utrustet. Gradvis ble de til «flytende fabrikker».
Keywords: Sørishavet; fangstfartøyer; historie; hvalbåter; hvalfangstindustri; hvalfangstskip; hvalindustri; hvalkokerier; pelagisk

Sydpolfarerne Per Savio og Ole Must : liv i grenseland - Sandholm, Unni Aas (Temahefter Aas Sandholm, 2013)
Keywords: Antarktis; Southern Cross; Sydpolen; ekspedisjonen; oppdagelsesreiser; overvintring; polarekspedisjoner; samer

Tryggve Gran : is, luft og krig - Simonsen, Anne Hege (Cappelen Damm, 2013)
Keywords: Antarktis; Sydpolen; Sydpolsekspedisjonen; biografier; ekspedisjoner; oppdagelsesreiser; polarområdene

I Roald Amundsens skispor : kappløpet til Sørpolen - 100 år etter - Aasheim, Stein P (Cappelen Damm, 2012)
Keywords: Antarktis; Sydpolen; Sydpolsekspedisjonen; ekspedisjoner; reiser; reiseskildringer; skisport

The state of the poles : climate lessons from the International Polar Year - Bjørnæs, Christian; Prestrud, Pål (Unipub, 2012)
Keywords: Antarktis; klimaendringer; polarforskning; polarområdene

Til Sydpolen - 100 år etter - Johansen, Asle T; Grindhaug, Gaute; Berg, Agnar (Fri flyt, 2012)
Keywords: Antarktis; Sydpolen; Sydpolsekspedisjonen; ekspedisjoner; reiser; reiseskildringer; skisport

The Mapping of Antarctica - Pedersen, Jakob Søndergård; Curtis, Philip (The Map House, 2012)
Keywords: Antarktis; ekspedisjoner; kart; kartlegging; kartografi; oppdagelsesreiser

Nansen-Amundsen-året 2011 - Schreuder, Janne (ed.); Jaklin, Gunn Sissel (ed.) (Norsk Polarinstitutt, 2012)
Keywords: Antarktis; Roald Amundsen; jubileer; polarområdene

Veivisere under sydkorset - Walsøe, Jan Oskar (Sophie Borchgrevink Nordrum og Ivar O. Nordrum, 2012)
Keywords: Antarktis; Carsten Egeberg Borchgrevink; Southern Cross; Sydpolen; ekspedisjonen; ekspedisjoner; kartlegging; oppdagelsesreiser; polarområdene

Cold recall: Roald Amundsen's reflections from the South Pole - Amundsen, Roald; Kløver, Geir O (Fram Museum, 2011)
Keywords: Antarktis; ekspedisjoner; historie

Polar settlements : location, techniques and conservation - Barr, Susan (red.); Chaplin, Paul (red.) (ICOMOS International Polar Heritage Committee, 2011)
Keywords: Antarktis; hvalfangststasjoner; kulturminnevern; polarforskning; polarområdene; turisme

Sydpolsekspedisjonen 1910-1912 - Bjaaland, Olav (Frammuseet, 2011)
Keywords: Antarktis; Fram (skip); Sydpolen; Sydpolsekspedisjonen; dagbøker; oppdagelsesreiser; polarområdene

Sydpolsekspedisjonen 1910-1912 - Gjertsen, Hjalmar Fredrik (Frammuseet, 2011)
Keywords: Antarktis; Fram (skip); Sydpolen; Sydpolsekspedisjonen; dagbøker; oppdagelsesreiser; polarområdene

Sydpolsekspedisjonen 1910-1912 - Hassel, Sverre (Frammuseet, 2011)
Keywords: Antarktis; Fram (skip); Sydpolen; Sydpolsekspedisjonen; dagbøker; oppdagelsesreiser; polarområdene

Sydpolsekspedisjonen 1910-1912 - Johansen, Hjalmar (Frammuseet, 2011)
Keywords: Antarktis; Fram (skip); Sydpolen; Sydpolsekspedisjonen; dagbøker; oppdagelsesreiser; polarområdene

Das Eis und der Tod : Scott, Amundsen und das Drama am Südpol - Jostmann, Christian (Beck, 2011)
Keywords: Antarktis; Roald Amundsen; Robert Falcon Scott; Sydpolen; Sydpolsekspedisjonen; dagbøker; ekspedisjoner; historie; oppdagelsesreiser; polarområdene

Der Wettlauf zum Südpol : das grösste Abenteuer der Geschichte - Knopp, Guido; Sporn, Mario; Schnier, Marten (Bertelsmann, 2011)
Keywords: Antarktis; Roald Amundsen; Robert Falcon Scott; Sydpolen; Sydpolsekspedisjonen; dagbøker; ekspedisjoner; historie; oppdagelsesreiser; polarområdene

Race to the end : Scott, Amundsen and the South Pole - MacPhee, Ross D E (The Natural History Museum, 2011)
Keywords: Antarktis; Roald Amundsen; Robert Falcon Scott; Sydpolen; Sydpolsekspedisjonen; dagbøker; ekspedisjoner; historie; oppdagelsesreiser; polarområdene

På hvalfangst, 1955-56 - Mortensen, Mauritz Sundt (Atlantic Press, 2011)
Keywords: Sørishavet; hvalfangst

Sydpolsekspedisjonen 1910-1914 - Nilsen, Thorvald (Frammuseet, 2011)
Keywords: Antarktis; Fram (skip); Sydpolen; Sydpolsekspedisjonen; dagbøker; oppdagelsesreiser; oseanografi; polarområdene

Le tombeau des glaces : duel mortel pour le pôle - Pierre, Marc (Dorval, 2011)
Keywords: Antarktis; Roald Amundsen; Robert Falcon Scott; Sydpolen; Sydpolsekspedisjonen; dagbøker; ekspedisjoner; historie; oppdagelsesreiser; polarområdene

Sydpolsekspedisjonen 1910-1912 - Prestrud, Kristian (Frammuseet, 2011)
Keywords: Antarktis; Fram (skip); Sydpolen; Sydpolsekspedisjonen; dagbøker; oppdagelsesreiser; polarområdene

Sydpolsekspedisjonen 1910-1914 - Schröer, Adolf Hermann; Hansen, Ludvig; Rønne, Martin; Hanssen, Helmer; Kutschin, Aleksandr; Wisting, Oscar; Stubberud, Jørgen; Doxrud, Christian; Stubberud, Jørgen; Hansen, Ludvig; Rønne, Martin (Frammuseet, 2011)
Keywords: Antarktis; Fram (skip); Sydpolen; Sydpolsekspedisjonen; dagbøker; oppdagelsesreiser; polarområdene

Antarktis : 71 dager, 1800 kilometer og én million tanker - Skog, Cecilie; Sandberg, Sigri (Gyldendal, 2011)
Keywords: Antarktis; Sydpolen; ekspedisjoner; polarekspedisjoner; reiser; reiseskildringer

Sydpolsekspedisjonen 1910-1912 - Amundsen, Roald (Frammuseet, 2010)
Keywords: Antarktis; Fram (skip); Sydpolen; Sydpolsekspedisjonen; dagbøker; oppdagelsesreiser; polarområdene

The South Pole expedition 1910-1912 - Amundsen, Roald (Frammuseet, 2010)
Keywords: Antarktis; Fram (skip); Roald Amundsen; Sydpolen; Sydpolsekspedisjonen; dagbøker; oppdagelsesreiser; polarområdene

Race for the South Pole : the expedition diaries of Scott and Amundsen - Amundsen, Roald; Scott, Robert Falcon; Bjaaland, Olav; Huntford, Roland (Continuum, 2010)
Keywords: Antarktis; Roald Amundsen; Robert Falcon Scott; Sydpolen; Sydpolsekspedisjonen; dagbøker; ekspedisjoner; historie; kjeldeskrift; oppdagelsesreiser; polarområdene; polferder

Cruising for krill in the Southern Ocean with G.O. Sars - Iversen, Svein A (Red.); Myklevoll, Sigmund (Red.); Mæstad, Kjartan (Red.); Nøttestad, Leif (Red.) (Institute of Marine Research, 2010)
Keywords: Sørishavet; ekspedisjoner; euphausiacea; forskning; krill; marin biologi; marine økosystemer; plankton; raudåte

Antarctic pioneers : the voyage of the Belgica 1879-99 - Kløver, Geir O (Red.) (The Fram Museum, 2010)
Keywords: Antarktis; Belgica (skip); Roald Amundsen; Sydpolen; ekspedisjoner; oppdagelsesreiser; overvintring; polarekspedisjoner; vitenskap

Roald Amundsen: Conqueror of the South Pole - Thyvold, Hans Olav (Font forl., 2010)
ROALD AMUNDSEN (1872-1928), norsk oppdager, polfarer og nasjonalhelt. Det første mennesket som fant og seilte gjennom Nordvestpassasjen, og førstemann til å sette fot på Sydpolen. Norges nasjonalarv er en serie gjennomillustrerte bøker som presenterer våre viktigste og mest kjente nasjonale ikoner. De enkeltstående bøkene tar for seg betydelige skikkelser innenfor kunst og litteratur, vitenskap, idrett og samfunnsliv, men også landets mange naturperler, samt sentrale historiske epoker og kulturuttrykk. Hver for seg gir bøkene en oppdatert innføring for lesere som vil gjøre seg bedre kjent med et gitt tema.
Keywords: Antarktis; Sydpolsekspedisjonen; oppdagelsesreiser; polarhistorie

The whaling expedition of the Ulysses, 1937-1938 - Walsh, Quentin R; Capelotti, P J (red.) (University Press of Florida, 2010)
Keywords: Sørishavet; ekspedisjoner; historie; hvalbåter; hvalfangstindustri; hvalindustri; kulturantropologi; norske; sjøfolk; sjømenn

Continental shelf submission of Norway : in respect of Bouvetøya and Dronning Maud Land : executive summary (Oljedirektoratet, 2009)
Keywords: Bouvetøya; Dronning Maud Land; internasjonal; jus; kontinentalsokkel; politikk

Belgicaekspedisjonen 1897-1899 : den første overvintring i Antarktis - Amundsen, Roald; Kløver, Geir O. (Red.) (Frammuseet, 2009)
Keywords: Antarktis; Belgica (skip); Roald Amundsen; Sydpolen; dagbok; ekspedisjoner; oppdagelsesreiser; overvintring; polarekspedisjoner; vitenskap

Cold recall: reflections of a polar explorer - Kløver, Geir O (Fram Museum, 2009)
Keywords: Antarktis; ekspedisjoner; historie

[Im kyank’y vorpes beverrayin hetazotogh] - Amundsen, Roald; Movsisyaně, Suren (Toner, 2008)
Keywords: Antarktis; biografi; ekspedisjoner; oppdagelsesreiser; polarområdene

Historical Polar bases - preservation and management - Barr, Susan (red.); Chaplin, Paul (red.) (ICOMOS International Polar Heritage Committee, 2008)
Keywords: Antarktis; forskningsstasjoner; kulturminnevern; kulturvern; polarområdene

Vår glemte polarhelt : Carsten Borchgrevink og Southern Cross-ekspedisjonen 1898-1900 - Vogt, David (Aschehoug, 2008)
Keywords: Antarktis; Carsten Egeberg Borchgrevink; Nordmenn; Ole Must; Per Savio; Southern Cross; Sydpolen; biografier; ekspedisjonen; ekspedisjoner; oppdagelsesreiser; polarforskning; polarområdene; samisk

Klimagåten Antarktis - Winther, Jan-Gunnar (Gyldendal, 2008)
Keywords: Antarktis; IPY; Sydpolen; ekspedisjoner; internasjonale polarår; isbreer; klimaendringer; klimatologi; polarforskning

Norge i Antarktis : fra erobring til moderne forskning - Winther, Jan-Gunnar; Andersen, Rolf Trolle; Basberg, Bjørn L; Bomann-Larsen, Tor; Haugland, Jan Erling; Njåstad, Birgit; Orheim, Olav; Tveraa, Torkild; Monsen, Oddbjørn (Schibsted, 2008)
Keywords: Antarktis; Norge; ekspedisjoner; forskningsstasjoner; forvaltning; hvalfangst; klima; klimaendringer; miljø; naturressursforvaltning; naturvitenskapelig; polarforskning; polarområdene

Norway in the Antarctic : from conquest to modern science - Winther, Jan-Gunnar; Tveraabak, Jacob; Andersen, Rolf Trolle; Basberg, Bjørn L; Bomann-Larsen, Tor; Haugland, Jan Erling; Njåstad, Birgit; Orheim, Olav; Monsen, Oddbjørn; Goldman, Helle V (Schibsted, 2008)
Keywords: Antarktis; Norge; ekspedisjoner; forskningsstasjoner; forvaltning; hvalfangst; klima; klimaendringer; miljø; naturressursforvaltning; naturvitenskapelig; polarforskning; polarområdene

Antarktis : en eventyrlig seilas - Aasheim, Stein P; Nævra, Arne (NRK aktivum, 2007)
Keywords: Antarktis; dyreliv; geografi; historie; hvalfangst; populærvitenskap; reisebeskrivelser

På nåde over Antarktis : verdens lengste skitur : 4804 km - Gjeldnes, Rune (SEAL Adventure, 2007)
Keywords: Antarktis; geografi; oppdagelsesreiser; polarekspedisjoner; reiser; reiseskildringer

Høyt mot nord, langt mot sør : reisebrev per satelitt fra Arktis og Antarktis - Michelet, Jon (Oktober, 2006)
Keywords: Antarktis; polarområdene; reiseskildringer

Polar-Noreg : det kvite eventyret - Elstad, Åsa; Balto, Ann Kristin (bildered.) (Universitetet i Tromsø, 2005)
Keywords: Antarktis; fangst; forskning; historie; oppdagelser; polarområdene; utstillinger

Polar Norway : the white adventure - Elstad, Åsa; Balto, Ann Kristin (bildered.) (Universitetet i Tromsø, 2005)
Keywords: Antarktis; fangst; forskning; historie; oppdagelser; polarområdene; utstillinger

Cultural heritage in the Arctic and Antarctic regions - Barr, Susan (red.); Chaplin, Paul (red.) (ICOMOS International Polar Heritage Committee, 2004)
Keywords: Antarktis; kulturminnevern; kulturvern; polarområdene

17th International FRISP Workshop held at the British Antarctic Survey, Cambridge, U.K. on 17th and 18th June 2003 - Smedsrud, Lars H. (Forum for Research into Ice Shelf Processes Report, 2004)
Keywords: Antarktis; Sørishavet; glasiologi; havis

No horizon is so far : two women and their extraordinary journey across Antarctica - Arnesen, Liv; Bancroft, Ann; Dahle, Cheryl (Da Capo Press, 2003)
Keywords: Antarktis; ekspedisjoner; polarekspedisjoner; reiseskildringer

Storms, ice, and whales : the antarctic adventures of a Dutch artist on a Norwegian whaler - Does, Willem van der (William B. Eerdmans, 2003)
Keywords: Carl Anton Larsen; Norge; Sørishavet; ekspedisjoner; hvalfangere; hvalfangst

Mitt polarliv : blant forskere, fly og eventyrere i sør og nord - Haugland, Jan Erling (Skyline, 2003)
Keywords: Antarktis; Nordmenn; ekspedisjoner; reiseskildringer

Early spring pack ice algae from the Arctic and Antarctic: how different are they? - McMinn, Andrew; Hegseth, Else N (Backhuys, 2003)
Keywords: Antarktis; alger; biodiversitet; biologi; havis; sjøis

Pinniped and seabird research at Bouvetøya, 2000/01 : final contract report for the Norwegian Polar Institute - Hofmeyr, Greg; Bester, Marthán (Universty of Pretoria, 2002)
Keywords: Bouvetøya; ekspedisjoner; fugler; pelsseler; pinnipedier; seler; zoologi

Pinniped research at Bouvetøya, 2001/02 : final contract report for the Norwegian Polar Institute - Hofmeyr, Greg; Bester, Marthán (Universty of Pretoria, 2002)
Keywords: Bouvetøya; ekspedisjoner; pelsseler; pinnipedier; seler; zoologi

Operasjon pingvin : historien om 7070 støtteving - Jansen, Per Einar (Per Einar Jansen, 2002)
Keywords: Den norske antarktisekspedisjonen 1956–1960; Det internasjonale geofysiske år 1957/58; Dronning Maud Land; IGY 1957-58; NAX; flyging; flyrekognosering; historie; luftfart; luftforsvaret; luftfotografi; polarhistorie

Bouvetøya pinniped monitoring programme: December 1998 - February 1999: final contract report for the Norwegian Polar Institute - Kirkman, Stephen; Bester, Marthán ([Universty of Pretoria], 2002)
Keywords: Bouvetøya; ekspedisjoner; pelsseler; pinnipedier; seler; zoologi

Trollbundet : en liten saga om en lang tur - Bø, Sindre (Commentum forl., 2001)
Keywords: Antarktis; polarekspedisjoner; polarområdene; reiser; reiseskildringer

Pesca: the history of Compañia Argentina de Pesca Sociedad Anónima of Buenos Aires: an account of the pioneer modern whaling and sealing company in the Antarctic - Hart, Ian B (Aidan Ellis, 2001)
Keywords: Antarktis; Carl Anton Larsen; fiskeindustri; hvalfangere; hvalfangst; hvalfangstindustri; hvalfangstnæring; hvalindustri; pelagisk; økonomi

Lichens of Antarctica and South Georgia : a guide to their identification and ecology - Øvstedal, Dag Olav; Smith, Ronald Lewis (Cambridge University Press, 2001)
Keywords: Antarktis; botanikk; lav; planter

Implementing the environmental protection regime for the antarctic - Vidas ed., Davor (Kluwer, 2000)
Keywords: Antarktis; jus; miljøvern

Protecting the polar marine environment : law and policy for pollution prevention - Vidas, Davor (ed.) (Cambridge University Press, 2000)
Keywords: Antarktis; forurensning; hav; miljørett; miljøvern; polarområdene; skadeforebygge

Roald Amundsen's Belgica diary : the first scientific expedition to the Antarctic - Amundsen, Roald; Decleir, Hugo (Red.) (Bluntisham Books, 1999)
Keywords: Antarktis; Belgica (skip); Roald Amundsen; Sydpolen; dagbok; oppdagelsesreiser; overvintring; polarekspedisjoner; vitenskap

Bernt Balchen : polar aviator - Glines, Carroll V (Smithsonian Institution Press, 1999)
Keywords: Antarktis; Sydpolen; Sydpolflyvningen; Sydpolsekspedisjonen; biografier; ekspedisjoner; fly; luftfart; polarekspedisjoner; polarflyving

Scott and Amundsen - Honda, Katuiti (The Asahi-Shinbun, 1999)
Keywords: Antarktis; Roald Amundsen; Robert Falcon Scott; Sydpolen; Sydpolsekspedisjonen; biografier; ekspedisjoner; polarforskning; polarområdene

Miljøgifter og radioaktivitet i norsk fauna : inkludert Arktis og Antarktis - Knutzen, Jon; Fjeld, Eirik; Hylland, Ketil; Killie, Barbro; Kleivane, Lars; Lie, Elisabeth; Nygård, Torgeir; Savinova, Tatiana; Skåre, Janneche Utne; Aanes, Karl Jan (Direktoratet for naturforvaltning, 1999)
Keywords: Antarktis; dyreliv; forurensning; miljøgifter; polarområdene; radioaktivitet; toksikologi; zoologi

Foothold on Antarctica : the first international expedition (1949-1952) : through the eyes of its youngest member - Swithinbank, Charles (Book Guild, 1999)
Keywords: Dronning Maud Land; Maudheim (Antarktis); Maudheimekspedisjonen; NBSAE 1949-52; NSBX 1949-52; Norsk-britisk-svenske antarktisekspedisjon; glasiologi

Noruega y las regiones polares - Hansson, Rasmus (Real Ministerio Noruego de Asuntos Exteriores, 1998)
Keywords: Antarktis; Bouvetøya; Dronning Maud Land; Nordmenn; Norge; Norsk Polarinstitutt; Peter I. Øy; Sørishavet; geografi; historie; norske ekspedisjoner; oppdagelsesreiser; polarområdene; polarpolitikk

Norvegija i poljarnye rajony - Hansson, Rasmus (Izdano Ministerstvom inostrannych del Norvegii, 1998)
Keywords: Antarktis; Bouvetøya; Dronning Maud Land; Nordmenn; Norge; Norsk Polarinstitutt; Peter I. Øy; Sørishavet; geografi; historie; norske ekspedisjoner; oppdagelsesreiser; polarområdene; polarpolitikk

Norwegen und die Polargebiete - Hansson, Rasmus (Kgl. Norwegisches Ministerium für Auswärtige Angelegenheiten, 1998)
Keywords: Antarktis; Bouvetøya; Dronning Maud Land; Nordmenn; Norge; Norsk Polarinstitutt; Peter I. Øy; Sørishavet; geografi; historie; norske ekspedisjoner; oppdagelsesreiser; polarområdene; polarpolitikk

Strategi for norsk forskning i Antarktis - forskningsråd, Norges (Norges forskningsråd, 1997)
Keywords: Antarktis; Antarktistraktaten; Norge; forskning; forvaltningsansvar; miljøendringer; polarområdene

Dagboksnotater fra Sydpolen - Hassel, Sverre (Vågemot miniforl., 1997)
Keywords: Antarktis; Fram (skip); Sydpolen; Sydpolsekspedisjonen; dagbøker; oppdagelsesreiser; polarområdene

Governing the Antarctic : the effectiveness and legitimacy of the Antarctic Treaty System - Støkke, Olav Schram (ed.); Vidas, Davor (ed.) (Cambridge University Press, 1996)
Keywords: Antarktis; Antarktistraktaten 1959; internasjonal politikk; polarområdene; politikk

Background to the establishment of Norsk Polarinstitutt : postwar scientific and political agendas - Friedman, Robert Marc (Umeå university, 1995)
Keywords: Antarktis; Norsk Polarinstitutt; historie; internasjonal; polarområdene; politikk

Before the heroes came : Antarctica in the 1890s - Baughman, Timothy H (University of Nebraska Press, 1994)
Keywords: Antarktis; Carsten Egeberg Borchgrevink; Southern Cross; ekspedisjonen; oppdagelsesreiser; polarhistorie

Moje życie polarnika - Amundsen, Roald; Thylwe, Halina (Iskry, 1993)
Keywords: Antarktis; biografi; ekspedisjoner; oppdagelsesreiser; polarområdene

Norway in the Antarctic - Brekke, Annemor (Ministry of Foreign Affairs, 1993)
Keywords: Antarktis; Antarktistraktaten; Norge; ekspedisjoner; forskning; hvalfangst; miljø

Documentation of the demography and population monitoring systems for Antarctic Petrels at Svarthamaren, Dronning Maud Land - Lorentsen, Svein-Håkon; Røv, Nils; Bangjord, Georg (Norsk institutt for naturforskning, 1993)
During the Norwegian Antarctic Research Expedition 1991/92, four 9 x 15 m squares for long-term demographic studies and 201 study plots for population monitoring of Antarctic Petrels Thalassatca anlarctica were established at Svarthamaren (71" 53' S, 5' 10' E), Dronning Maud Land. This report details their geographical location at Svarthamaren.
Keywords: Dronning Maud Land; NARE 1991/92; antarktispetrell; bestandsovervåking; fugler; ornitologi; zoologi

The Antarctic treaty system in world politics - Jørgensen-Dahl, Arnfinn (Red.); Østreng, Willy (Red.) (Macmillan in association with The Fridtjof Nansen Institute, 1991)
Keywords: Antarktis; Antarktistraktaten; forvaltning; havrett; internasjonalt samarbeid; miljø; naturressurser; polarområdene; politikk; ressurser; rett

Perspektiver for norsk forskning i Antarktis : langtidsplan for norsk Antarktis-forskning, høringsutkast av kapittel 6: framtidig norsk forskning - Omholt, Anders; Nygard, Jarle (Nasjonal komite for miljøvernforskning, NAVF, 1991)
Keywords: Antarktis; Norge; glasiologi; klima; marinøkologi; miljøforskning; polarforskning; polarområdene

Vurdering av turisme i tilknytning til nordisk forskningsekspedisjon til Antarktis 1992/93 - Widmark, Eva Marie; Jørstad, Knut (Norsk Polarinstitutt, 1991)
Keywords: Antarktis; ekspedisjoner; forskning; turisme

Nankyoku ten - Amundsen, Roald; Nakada, Osamu (Dorufin Press, 1990)
Keywords: Antarktis; Fram (skip); ekspedisjoner; geografi; oppdagelsesreiser; polarområdene; sydpolen

Norge i Antarktis (Det kgl. Justis- og Politidepartement, 1984)
Keywords: Antarktis; Antarktistraktaten; hvalfangst; polarforskning; utenrikspolitikk

La hvalene leve : informasjonshefte om vågehvalfangsten og det internasjonale verneforslaget - Goldstick, Miles (Red.) (Aksjon vern hvalen, 1984)
Keywords: Norge; Sørishavet; historie; hvalfangere; hvalfangst; hvalfangstindustri; hvalindustri; norsk; næringsliv

The Norwegian with Scott: Tryggve Gran's Antarctic diary 1910-1913 - Gran, Tryggve; Hatterlsey-Smith, Geoffrey (National Maritime Museum, 1984)
Keywords: Antarktis; dagbøker; ekspedisjoner; historie

Antarktisk krill : biokjemi og teknologi : 3 : Lipidfordeling - Ellingsen, Trond E; Mohr, Viggo; Sæther, Olav (Institutt for teknisk biokjemi/Norges tekniske høgskole, 1983)
Keywords: Antarktis; biokjemi; fettsyrer; fiskeprodukter; fisketilvirkning; konservering; krill; lipider; lyskreps; marinbiologi; næringsmiddelteknologi; plankton; raudåte

Geology and petrology of the Yamato Mountains - Elverhøi, Anders; Maisey, George (Cambridge University Press, 1983)
Keywords: Antarktis; geologi; petrologi

Glacial erosion and morphology of the eastern and southeastern Weddell Sea shelf - Elverhøi, Anders; Maisey, George (Cambridge University Press, 1983)
Keywords: NARE ekspedisjoner; Sørishavet; Weddellhavet; geologi; glasiologi

Sommer i Antarktis: blant pingviner, sel og hvalfangstminner - Sømme, Lauritz (Universitetsforlaget, 1983)
Keywords: Antarktis; Bouvetøya; Sørishavet; ekspedisjoner; forskning; natur; økologi

Lipids in Antarctic krill : composition and post mortem changes - Ellingsen, Trond E; Mohr, Viggo (1982)
Keywords: Bouvetøya; NARE 1976/77; NARE 1978/79; biokjemi; krill; lipider; lyskreps; marinbiologi; plankton

The history of modern whaling - Tønnessen, Johan Nicolay; Johnsen, Arne Odd (C. Hurst, 1982)
Keywords: Sørishavet; fangst; historie; historikk; hvalfangst; hvalfangstkvoten; pelagisk

Antarktisk krill : biokjemi og teknologi : Rapport 2 : Lipider - Ellingsen, Trond E; Mohr, Viggo; Sæther, Olav (Institutt for teknisk biokjemi/Norges tekniske høgskole, 1981)
Keywords: Antarktis; biokjemi; fettsyrer; fiskeprodukter; fisketilvirkning; konservering; krill; lipider; lyskreps; marinbiologi; næringsmiddelteknologi; plankton; raudåte

Antarktisk krill : biokjemi og teknologi : Rapport 1 : Sensoriske egenskaper - Ellingsen, Trond E; Mohr, Viggo; Sæther, Olav (Institutt for teknisk biokjemi/Norges tekniske høgskole, 1980)
Keywords: Antarktis; biokjemi; fangst; fiskeprodukter; krill; lagring; lyskreps; marinbiologi; plankton; raudåte

Scott and Amundsen - Huntford, Roland (Hodder & Stoughton, 1979)
Keywords: Antarktis; Roald Amundsen; Sydpolen; Sydpolsekspedisjonen; biografier; ekspedisjoner; polarforskning; polarområdene

Sydpolen - Amundsen, Roald; Lindberg, Odd F (Niloe, 1978)
Keywords: Antarktis; Fram (skip); ekspedisjoner; geografi; oppdagelsesreiser; polarområdene; sydpolen

Antarctica : or two years amongst the ice of the South Pole - Nordenskjöld, Otto; Andersson, Johan Gunnar; Skottsberg, Carl; Larsen, Carl Anton; Fuchs, Vivian (Hurst, 1977)
Keywords: Antarctic (skip); Antarktis; Carl Anton Larsen; Den svenske antarktisekspedisjonen 1901–03; Otto Nordenskjöld; vitenskapelige ekspedisjoner

Autobiography of a shipping man - Næss, Erling Dekke (Seatrade publications, 1977)
Keywords: Sørishavet; biografier; hvalfangere; hvalfangst; sjøfart; skippere; skipsfart

Food Consumption of Seals in the Antarctic Pack Ice - Øritsland, Torger (Smithsonian Institution, 1977)
Keywords: Antarktis; biologi; dyreliv; havis; seler; sjøis; zoologi

Bottom currents in the Weddel Sea. Results of long time curretmeter moorings at 74°S, 40°W, during IWSOE 1968-1973 - Foldvik, Arne; Kvinge, Thor (University of Bergen, 1974)
Keywords: Sørishavet; Weddellhavet; ekspedisjoner; oseanografi

Thermohaline convection in the vicinity of an ice shelf - Foldvik, Arne; Kvinge, Thor (University of Bergen, 1974)
Keywords: AABW; Sørishavet; bunnvannet; ekspedisjoner; havis; isshelf; oseanografi; sjøis; sjøvann

Saga of the white horizon - Olsen, Magnus L (Nautical Publishing Co., 1972)
Keywords: Antarktis; Lincoln Ellsworth; ekspedisjoner; oppdagelsesreiser; polarekspedisjoner; transantarktiske flyturen

Opprettelsen av Antarktistraktaten av 1959 : en forhandlingsteoretisk analyse - Sand, Turid (Fridtjof Nansen-stiftelsen, 1972)
Keywords: Antarktis; statsvitenskap

Abstracts of papers presented at Symposium on Antarctic Geology and Solid Earth Geophysics, Oslo, 6-15 August 1970 (SCAR/IUGS, 1970)
Keywords: Antarktis; geofysikk; geologi; konferanse; symposium

Cruise reports. International Weddell Sea Oceanographic Expedition : conducted onboard USCGC GLACIER (WAGB-4) - Kvinge, Thor (University of Bergen, 1970)
Keywords: Sørishavet; Weddellhavet; ekspedisjoner; fysisk oseanografi; geofysikk; oseanografi

International Weddell Sea oceanographic expedition : position and weather journal USCGC Glacier - Kvinge, Thor (University of Bergen, 1970)
Keywords: Sørishavet; Weddellhavet; ekspedisjoner; fysisk oseanografi; meteorologi; oseanografi

Remarks on processes pertinent to the formation of bottom water in the Weddel Sea - Foldvik, Arne; Kvinge, Thor (University of Bergen, 1969)
Keywords: Sørishavet; Weddellhavet; ekspedisjoner; oseanografi

IWSOE - 69 : position and weather journal USCGC "Glacier" - Kvinge, Thor (University of Bergen, 1969)
Keywords: Sørishavet; Weddellhavet; ekspedisjoner; fysisk oseanografi; meteorologi; oseanografi

Technical report on project to measure currents related to the formation of Antarctic bottom water in the Weddell Sea : United States Antarctic Research Program : International Weddell Sea Oceanographic Expedition, 1968 : conducted onboard USCGC glacier (WAGB-4) - Kvinge, Thor (University of Bergen, 1968)
Keywords: AABW; Sørishavet; Weddellhavet; bunnvannet; ekspedisjoner; isberg; observasjoner; oseanografi; sjøvann

Ascidians collected during 1928-1930 by the Norwegian Antarctic expeditions - Millar, Robert Hannay (Universitetsforlaget, 1968)
Keywords: Antarktis; dyr; ekspedisjoner; forskning; kappedyr; tunicata; zoologi

Field studies on the effect of cold on man, with special reference to metabolic rate - Wilson, Ove (C.W.K. Gleerup, 1966)
Resyme av dr.avh. - 7 enkeltskr. ib. med resymeet
Keywords: Dronning Maud Land; Maudheimekspedisjonen; NBSAE 1949-52; NSBX 1949-52; Norsk-britisk-svenske antarktisekspedisjon; fysiologi; kuldeeksponering; kuldetoleranse; medisin

Climate data for Norway Station and SANAE in the Antarctic for the years 1960 to 1965 (Weather Bureau. Department of Transport, 1965)
This table contains data for Norway Station from January 1960 to January 1962 inclusive, and for SANAE from April (or in some cases June) 1962 to December 1965. A Norwegian type of screen, equipped with a fan, is used for housing the instruments. Air temperatures are measured by means of mercury, thallium and alcohol thermometers; and humidity readings are derived from the records of a Foxboro temperature and dew-point recorder, and sometimes also a hair hygrograph. Wind direction and speed at a height of 10 meters are obtained from a Munro type cup anemometer recording indoors. For the measurement of sunshine, a Fuess-type recorder with two glass spheres and a built-in heater is used. Barometric pressure is obtained from an ordinary Kew-type mercury barometer. (Auth.)
Keywords: Dronning Maud Land; klimatologi; meteorologi

The Winning of Australian Antarctica: Mawson's BANZARE voyages, 1929-31, based on the Mawson Papers - Price, Archibald Grenfell (ed.) (Angus and Robertson, 1962)
Keywords: Antarktis; Lars Christensen; Norvegia ekspedisjoner; Sydpolen; ekspedisjoner; forskning; geografi; hvalfangere; hvalfangst; oppdagelsesreiser

U južnogo poljusa god 1900 - Borchgrevink, Carsten Egeberg (1958)
Keywords: Antarktis; Carsten Borchgrevink; Kapp Adare; Southern Cross; Sydpolen; biografier; botanikk; ekspedisjonen; ekspedisjoner; forskning; første landgang; geografi; geologi; oppdagelsesreiser; overvintring; polarekspedisjoner; zoologi

Modchejm : Dva goda v Antarktike. Nauchnaia Norvezhsko-Britansko-Shvedskaia ekspeditsiia 1949-1952 - Giæver, John Schjelderup; Sokolovoj, A V (Gosudarstvennoe Izdat. Geograficheskoi Literatury, 1958)
Keywords: Dronning Maud Land; Maudheimekspedisjonen; NBSAE 1949-52; NSBX 1949-52; Norsk-britisk-svenske antarktisekspedisjon; ekspedisjoner; forskning

Main events in the history of antarctic exploration - Bogen, Hans (The Norwegian Whaling Gazette, 1957)
Keywords: Antarktis; Lars Christensen; Norvegia ekspedisjoner; Odd I; Thorshavn ekspedisjoner; geografi; historie; oppdagelsesreiser; polarområdene

Twee jaar in het zuidpool-gebied met de Maudheim-expeditie : de spannende ervaringen van de Noors-Brits-Zweedse expeditie van 1949-1952 naar Antarctis - Giæver, John Schjelderup; Baars, Herman D; Visser, N G; Baars-Jelgersma, Greta (W. de Haan, 1956)
Keywords: Dronning Maud Land; Maudheimekspedisjonen; NBSAE 1949-52; NSBX 1949-52; Norsk-britisk-svenske antarktisekspedisjon; ekspedisjoner; forskning

Bijela pustinja : dvije godine u Antarktiku : norvesko-britansko-svedska istrazivacka ekspedicija u Antarktiku 1949-1952 - Giæver, John Schjelderup; Mardešić, Petar (Kultura, 1956)
Keywords: Dronning Maud Land; Maudheimekspedisjonen; NBSAE 1949-52; NSBX 1949-52; Norsk-britisk-svenske antarktisekspedisjon; ekspedisjoner; forskning

Station im Eis : zwei Jahre in der Antarktis : die Norwegisch-Britisch-Schwedische wissenschaftliche Antarktisexpedition 1949-1952 - Giæver, John Schjelderup; Reiher, H (Hermann Haack, 1956)
Keywords: Dronning Maud Land; Maudheimekspedisjonen; NBSAE 1949-52; NSBX 1949-52; Norsk-britisk-svenske antarktisekspedisjon; ekspedisjoner; forskning

Echinoderms other than holothurians collected in Sub-Antarctic and Antarctic seas, mainly by the Norvegia expeditions 1928-1930 - Madsen, F Jensenius (Dybwad, 1955)
Keywords: Norvegia ekspedisjoner; Sørishavet; echinoderma; kråkeboller; marin biologi; pigghuder; pigghudinger

The white desert : the official account of the Norwegian-British-Swedish Antarctic Expedition - Giæver, John (Asahi Shimbun Sha, 1954)
Keywords: Dronning Maud Land; Maudheim (Antarktis); Maudheimekspedisjonen; NBSAE 1949-52; NSBX 1949-52; Norsk-britisk-svenske antarktisekspedisjon; ekspedisjoner; forskning; forskningsstasjoner; geografi; historie; oppdagelsesreiser; overvintring; sjøreiser

The white desert : the official account of the Norwegian-British-Swedish Antarctic Expedition - Giæver, John (Chatto & Windus, 1954)
Keywords: Dronning Maud Land; Maudheim (Antarktis); ekspedisjoner; forskning; forskningsstasjoner; geografi; historie; oppdagelsesreiser; overvintring; sjøreiser

Maudheim : deux ans dans l'Antarctique : l'expedition scientifique norvégienne, britannique et suédoise dans l'Antarctique en 1949-1952 - Giæver, John Schjelderup; Poterat, Jacques (Denoël, 1954)
Keywords: Dronning Maud Land; Maudheimekspedisjonen; NBSAE 1949-52; NSBX 1949-52; Norsk-britisk-svenske antarktisekspedisjon; ekspedisjoner; forskning

Of whales and men - Robertson, R B (Knopf, 1954)
Keywords: Nordmenn; Sørishavet; ekspedisjon; hvalfangere; hvalfangst; pelagisk; sjøfolk

A survey of the eared seals (family Otariidae) with remarks on the antarctic seals collected by M/K "Norvegia" in 1928-1929 - Sivertsen, Erling (Dybwad, 1954)
Keywords: Antarktis; Lars Christensen; Norvegia ekspedisjonen; pattedyr; seler; sjøpattedyr; zoologi

Antarktis : norjalais-brittiläis-ruotsalaisen tieteellisen Antarktisretkikunnan vaiheet - Giæver, John Schjelderup; Kilpeläinen, Matti (WSOY, 1953)
Keywords: Dronning Maud Land; Maudheimekspedisjonen; NBSAE 1949-52; NSBX 1949-52; Norsk-britisk-svenske antarktisekspedisjon; ekspedisjoner; forskning

Soldage og polarnætter : Norselekspeditionen til Antarktis 1949-1952 - Giæver, John Schjelderup; Windfeld-Hansen, Karina (Grafisk Forlag, 1952)
Keywords: Dronning Maud Land; Maudheimekspedisjonen; NBSAE 1949-52; NSBX 1949-52; Norsk-britisk-svenske antarktisekspedisjon; ekspedisjoner; forskning

Antarktisboken : med Norsel till Maudheim och Antarktis : den norsk-brittisk-svenska vetenskapliga expeditionen till Antarktis 1949-1952 - Giæver, John; Schytt, Valter (Forum, 1952)
Keywords: Dronning Maud Land; Maudheimekspedisjonen; NBSAE 1949-52; NSBX 1949-52; Norsk-britisk-svenske antarktisekspedisjon; ekspedisjoner; forskning

Fishes collected during the Norwegian-British-Swedish Antarctic expedition 1949-52 - Nybelin, Orvar (1952)
Keywords: Maudheimekspedisjonen; NBSAE 1949-52; NSBX 1949-52; Norsk-britisk-svenske antarktisekspedisjon; Sørishavet; fisker; forskning; zoologi

Antarctic Bryozoa - Vigeland, Immanuel (Dybwad, 1952)
Keywords: Antarktis; bløtdyr; bryozoa; ekspedisjoner; forskning; mosdyr; zoologi

Loggbok bland valfångare : med norrmän i Antarktis - Boldt-Christmas, G E F (Bonnier, 1950)
Keywords: Sørishavet; dagbok; erindringer; historie; hvalfangere; hvalfangstindustri; pelagisk

Hitch your wagon : the story of Bernt Balchen - Knight, Clayton; Durham, Robert C (Bell, 1950)
Keywords: Antarktis; Sydpolen; Sydpolflyvningen; Sydpolsekspedisjonen; biografier; ekspedisjoner; fly; luftfart; polarekspedisjoner; polarflyving

Report by officer commanding R.A.F. Antarctic Flight. Norwegian-British-Swedish Antarctic Expedition, 1949-50 - Walford, G Brian (Air Ministry, 1950)
Keywords: Dronning Maud Land; Maudheim (Antarktis); Maudheimekspedisjonen; NBSAE 1949-52; NSBX 1949-52; Norsk-britisk-svenske antarktisekspedisjon; fly; luftfart

Notes on the sighting of land in Antarctica between 17 degr. West and 87 degr. East - Hansen, Hans Edvard (s.n., 1949)
Keywords: Antarktis; Ingrid Christensen Land; Thorshavn ekspedisjon; geografi; kartlegging; kartografi; oppdagelsesreiser

Medusae and Siphonophora - Kramp, Paul Lassenius (Dybwad, 1949)
Keywords: Norvegia ekspedisjonen; Sørishavet; hydrozoa; kolonomaneter; maneter; marin biologi; polyppdyr

Polychètes pélagiques des expéditions norvégiennes antarctiques de la "Norvegia" 1927-1928, 1928-1929 et 1930-1931 - Støp-Bowitz, Carl (Dybwad, 1949)
Keywords: Norvegia ekspedisjoner; Sørishavet; flerbørstemarker; leddormer; marin biologi

Antarctic hydroids - Broch, Hjalmar (Dybwad, 1948)
Keywords: Norvegia ekspedisjoner; Sørishavet; hydrozoer; marin biologi; nesledyr; polyppdyr; småmaneter

En läkare bland valfångare - Mathiesen, Axel F; Asklund, Erik (Bonnier, 1945)
Keywords: Sørishavet; historie; hvalfangst

Pojken som glömdes av sitt land - Evjenth, Håkon; Lundbergh, Arvid (Fahlcrantz & Gumælius, 1939)
Keywords: Antarktis; Belgica ekspedisjon; Johan Koren; biografier; overvintring

Ma derniere expedition aux regions Antarctiques (1936-1937) : avec un aperçu des recherches faites au cours des expéditions entreprises de 1927 à 1937 - Christensen, Lars (Tanum, 1938)
Keywords: Antarktis; Lars Christensen; Norvegia ekspedisjoner; Odd I; Sydpolen; Thorshavn ekspedisjoner; geografi; hvalfangere; hvalfangst

Meine letzte Expedition in die Antarktis 1936-1937 : mit einer Übersicht über die in den Jahren 1927-1937 auf den Fahrten im südlichen Eismeer vorgenommenen Forschungsarbeiten - Christensen, Lars (Tanum, 1938)
Keywords: Antarktis; Lars Christensen; Norvegia ekspedisjoner; Odd I; Sydpolen; Thorshavn ekspedisjoner; geografi; hvalfangere; hvalfangst

My last expedition to the Antarctic 1936-1937 : with a review of the research work done on the voyages in 1927-1937 - Christensen, Lars (Tanum, 1938)
Keywords: Antarktis; Lars Christensen; Norvegia ekspedisjoner; Odd I; Sydpolen; Thorshavn ekspedisjoner; geografi; hvalfangere; hvalfangst

Juznyj poljus (Sydpolen) - Amundsen, Roald (Molodaja Gvardija, 1937)
Keywords: Antarktis; Fram (skip); ekspedisjoner; geografi; oppdagelsesreiser; polarområdene; sydpolen

Firma Thor Dahl Sandefjord : 1887-1937, 1. oktober : jubileumsskrift - Bogen, Hans (Blix Forlag, 1937)
Keywords: Sandefjord; Sørishavet; hvalfangst; hvalfangstindustri; hvalfangstselskaper; hvalindustri

Walfang - Hudtwalcker, Carl Heinrich (Dr.Holm & Co., 1937)
Keywords: Norge; Sørishavet; historikk; hvalfangst; hvalfangstindustri; hvalfangstkrise; hvalindustri; lønnsomhet; næringsliv

Such is the Antarctic - Christensen, Lars; Jayne, Edith M G (Hodder and Stoughton, 1935)
Keywords: Antarktis; Bouvetøya; Dronning Maud Land; Hjalmar Riiser; Lars Christensen; Larsen; Norvegia ekspedisjoner; Odd I.; Peter I. Øy; Thorshavn ekspedisjoner; geografi; oppdagelsesreiser

Brief account of the expeditions - Holtedahl, Olaf (Dybwad, 1935)
Keywords: Bouvetøya; Lars Christensen; Norvegia ekspedisjoner; Odd I; Sørishavet; Thorshavn ekspedisjoner; Torlyn ekspedisjonen; geografi

Der Walfang als volkswirtschaftliches Problem - Hudtwalcker, Carl Heinrich (Otto Mauser, 1935)
Keywords: Norge; Sørishavet; historikk; hvalfangst; hvalfangstindustri; hvalfangstkrise; hvalindustri; lønnsomhet; næringsliv

Contributions to the study of whale oils - Tveraaen, I; Klem, Alf (I kommisjon hos Dybwad, 1935)
Keywords: Sørishavet; biokjemi; hvaler; hvalfangst; hvalolje; pelagisk

Whalers of the midnight sun - Villiers, Alan (Geoffrey Bles, 1934)
Keywords: Sørishavet; ekspedisjoner; fortellinger; hvalfangst; pelagisk; skjønnlitteratur

The whaling factory ship "Vikingen" with some notes on whaling - Christensen, Christian Fredrik (E. & F. N. Spon, 1931)
Keywords: S.S.Vikingen; Sørishavet; hvalfangst; hvalfangstindustri; hvalindustri

Erwerb von Staatshoheit über Polargebiete - Smedal, Gustav (Gräfe und Unzer, 1931)
Keywords: Antarktis; internasjonal; jus; polarområdene; politikk

Aktieselskabet "Ørnen" : fem og tyve års fangst i Sydishavet (Wittusen & Jensen A.S., 1930)
Keywords: Norge; Sørishavet; hvalfangstindustri; hvalfangstselskaper; hvalindustri

Der Walfischfang Norwegens : unter besonderer Berücksichtigung seiner Bedeutung für die norwegische Volkswirtschaft - Aalton, Fridtjof (Fridtjof Aalton, 1929)
Keywords: Norge; Sørishavet; hvalfangst; pelagisk; økonomi

Mein Leben als Entdecker - Amundsen, Roald; Běhounek, František; Schwarz, Georg (E.P. Tal, 1929)
Keywords: Antarktis; biografi; ekspedisjoner; oppdagelsesreiser; polarområdene

Eventyret om den norske hvalfangst : i tekst og billeder - Overn, Ole Martin (Stranberg, 1929)
Keywords: Nordmenn; Norge; Svend Foyn; Sørishavet; hvalfangere; hvalfangst

Elämäni ja tutkimusretkeni - Amundsen, Roald (Werner Söderström, 1928)
Keywords: Antarktis; biografi; ekspedisjoner; oppdagelsesreiser; polarområdene

Wo das Südlicht flammt : Scotts letzte Südpol-Expedition und was ich dabei erlebte - Gran, Tryggve; Mohr, Adrian (Otto Uhlmann, 1928)
Keywords: Antarktis; Robert Falcon Scott; Sydpolen; Sydpolsekspedisjonen; dagbøker; ekspedisjoner; historie; oppdagelsesreiser; polarområdene; reiser

Hvalfangerregister med opgaver over norsk hvalfangst = Register of the whaling fleet - Hvalfangernes, assuranceforening (Hvalfangernes Assuranceforening = The whalers mutual insurance association, 1928)
Keywords: Sørishavet; hvalfangstflåten; hvalfangstindustri; pelagisk

Whales and whale foetuses : statistics of catch and measurements collected from the Norwegian Whalers' Association 1922-25 - Risting, Sigurd (Rapports et procès-verbaux des réunions (Conseil permanent international pour l'exploration de la mer), 1928)
Keywords: Sørishavet; hvaler; hvalfangst; pelagisk; statistikk

Paa Hvalfangst i Sydishavet : den norske Hvalfangerekspedition 1923-24 - Villiers, Alan (Pio, 1927)
Keywords: Carl Anton Larsen; Rosshavet; Sørishavet; ekspedisjoner; hvalfangere; hvalfangst; pelagisk; polarområdene

Hvalfangerregister med opgaver over norsk hvalfangst = Register of the whaling fleet - Hvalfangernes, assuranceforening (Hvalfangernes Assuranceforening = The whalers mutual insurance association, 1926)
Keywords: Sørishavet; hvalfangstflåten; hvalfangstindustri; pelagisk

Zur grossen Eismauer des Südpols : eine Fahrt mit norwegischen Walfischfängern - Kohl-Larsen, Ludwig (Strecker und Schröder, 1926)
Keywords: Carl Anton Larsen; Rosshavet; Sørishavet; ekspedisjoner; hvalfangere; hvalfangst; pelagisk; polarområdene; zoologi

Whaling in the frozen south : being the story of the 1923-24 Norwegian whaling expedition to the Antarctic - Villiers, Alan (Hurst & Blackett, 1925)
Keywords: Carl Anton Larsen; Rosshavet; Sørishavet; ekspedisjoner; hvalfangere; hvalfangst; pelagisk; polarområdene

To the frozen south - Villiers, Alan (Davies Brothers Ltd, 1924)
Keywords: Carl Anton Larsen; Rosshavet; Sørishavet; ekspedisjoner; hvalfangere; hvalfangst; pelagisk; polarområdene

På valfångst i Södra Ishavet - Nielsen, Aage Krarup; Larsson, Robert (Hugo Geber, 1922)
Keywords: Nordmenn; Sørishavet; ekspedisjoner; hvalfangere; hvalfangst; norske; pelagisk

En Hvalfangerfærd : gennem troperne til Sydishavet - Nielsen, Aage Krarup (Aschehoug, 1921)
Keywords: Norge; Sørishavet; ekspedisjoner; hvalfangere; hvalfangst; norske; pelagisk

Modern whaling & bear-hunting : a record of present-day whaling with up-to-date appliances in many parts of the world, and of bear and seal hunting in the Arctic regions - Burn Murdoch, William Gordon (Seeley, Service & Co., 1917)
Keywords: Nordmenn; Norge; Sørishavet; hvalfangere; hvalfangst; norsk; pelagisk; selfangst

Die Eroberung des Südpols : die norwegische Südpolfahrt mit dem Fram 1910-1912 : Erster Band - Amundsen, Roald; Klaiber-Gottschau, Pauline (Lehmann, 1912)
Keywords: Antarktis; Fram (skip); ekspedisjoner; geografi; oppdagelsesreiser; polarområdene; sydpolen

Die Eroberung des Südpols : die norwegische Südpolfahrt mit dem Fram 1910-1912 : Zweiter Band - Amundsen, Roald; Klaiber-Gottschau, Pauline (Lehmann, 1912)
Keywords: Antarktis; Fram (skip); ekspedisjoner; geografi; oppdagelsesreiser; polarområdene; sydpolen

Sydpol-forskning : en utsigt over dens utvikling gjennem tiderne - Skattum, Ole Jacob (I kommission hos Aschehoug, 1912)
Keywords: Antarktis; Sydpolen; ekspedisjoner; forskning; oppdagelsesreiser

Das Festland am Sydpol : die Expedititon zum Sydpolarland in den Jahren 1898-1900 - Borchgrevink, Carsten Egeberg (Schottlaender, 1905)
Keywords: Antarktis; Carsten Borchgrevink; Kapp Adare; Southern Cross; Sydpolen; biografier; botanikk; ekspedisjonen; ekspedisjoner; forskning; første landgang; geografi; geologi; oppdagelsesreiser; overvintring; polarekspedisjoner; zoologi

Südwärts! : die Expedition von 1893-1895 nach dem südlichen Eismeere - Bull, Henrik Johan (Haessel, 1904)
Keywords: Henrik Johan Bull; Sydpolen; Sørishavet; ekspedisjoner; oppdagelsesreiser; polarområdene

Antarctic : två år bland Sydpolens isar - Nordenskjöld, Otto; Andersson, Johan Gunnar; Skottsberg, Carl; Larsen, Carl Anton (Albert Bonnier, 1904)
Keywords: Antarctic (skip); Antarktis; Carl Anton Larsen; Den svenske antarktisekspedisjonen 1901–03; Otto Nordenskjöld; vitenskapelige ekspedisjoner

Antarctic : två år bland Sydpolens isar - Nordenskjöld, Otto; Andersson, Johan Gunnar; Skottsberg, Carl; Larsen, Carl Anton (Albert Bonnier, 1904)
Keywords: Antarctic (skip); Antarktis; Carl Anton Larsen; Den svenske antarktisekspedisjonen 1901–03; Otto Nordenskjöld; vitenskapelige ekspedisjoner

Antarctic : zwei Jahre in Schnee und Eis am Südpol - Nordenskjöld, Otto; Andersson, Johan Gunnar; Skottsberg, Carl; Larsen, Carl Anton; Mann, Mathilde (Dietrich Reimer, 1904)
Keywords: Antarctic (skip); Antarktis; Carl Anton Larsen; Den svenske antarktisekspedisjonen 1901–03; Otto Nordenskjöld; vitenskapelige ekspedisjoner

Antarctic : zwei Jahre in Schnee und Eis am Südpol - Nordenskjöld, Otto; Andersson, Johan Gunnar; Skottsberg, Carl; Larsen, Carl Anton; Mann, Mathilde (Dietrich Reimer, 1904)
Keywords: Antarctic (skip); Antarktis; Carl Anton Larsen; Den svenske antarktisekspedisjonen 1901–03; Otto Nordenskjöld; vitenskapelige ekspedisjoner

Au pôle antarctique - Nordenskjöld, Otto; Andersson, Johan Gunnar; Skottsberg, Carl; Larsen, Carl Anton; Rabot, Charles (E. Flammarion, 1904)
Keywords: Antarctic (skip); Antarktis; Carl Anton Larsen; Den svenske antarktisekspedisjonen 1901–03; Otto Nordenskjöld; vitenskapelige ekspedisjoner

Magnetic and meteorological observations made by the "Southern Cross" Antarctic expedition 1898-1900 - Borchgrevink, Carsten Egeberg; Bernacchi, Louis (Royal Society of London, 1902)
Keywords: Antarktis; Southern Cross; ekspedisjonen; ekspedisjoner; forskning; magnetisme; meteorologi; observasjoner; oppdagelsesreiser; polarekspedisjoner

To the South Polar regions : expedition of 1898-1900 - Bernacchi, Louis Charles (Bluntisham Books, 1901)
Keywords: Antarktis; Southern Cross; astronomi; biografi; ekspedisjonen; ekspedisjoner; forskning; fysikk; geologi; klimatologi; oppdagelsesreiser; overvintring; zoologi

Om Polarforskning - Mohn, Henrik (Selskabet for Folkeoplysningens Fremme, 1897)
Keywords: Antarktis; meteorologi; polarforskning; polarområdene

Antarctics reise til Sydishavet, eller Nordmændenes landing paa Syd Victoria land - Kristensen, Leonard (Forfatterens forlag, 1895)
Keywords: Antarktis; D/S Antarctic; Kapp Adare; Rosshavet; Victoria Land; ekspedisjoner; første landgang; geografi; oppdagelsesreiser

Fortegnelse over antarktisk litteratur - Aagaard, Bjarne ([s.n.])
Keywords: Antarktis; Sørishavet; bibliografi