Regulating the Natural Resources in the Antarctic Region: A Historical Review - Basberg, Bjørn L (The political economy of resource regulation : an international and comparative history, 1850-2015, 2019)
Keywords: Antarktis; Sørishavet; hvalfangstindustri; hvalindustri; naturressurser; pelagisk; økonomi

Den siste olje - Berge, Aslak (Octavian forlag AS, 2019)
Over seks tiår fylte glinsende fett fra hundretusenvis av hval råstoffbehov til multinasjonale konserners margarin- og såpeprodukter. Hoffleverandørene var norske hvalfangere. Fra spekkjelene like etter århundreskiftet ble fyrt opp på Sør-Georgia til det flytende kokeriet Kosmos IV ankret opp i Sandefjord på slutten av 1960-tallet, skulle hvalfangst dominere og forme utviklingen av finansmarked, konsumvarer og kapitalisme i Norge. Dette er en fortelling om eksplosivt voksende rikdom og merkevarebygging, men også en biologisk tragedie. Et nådeløst møte mellom jordens største dyr, effektiv fangsteknologi og konsumindustri. Dette er en flerfasettert historie om et kapitalfattig lands industrialisering, skattesky redere og multinasjonale fettkjemper, men også om ubegrensede offer og tap. Om norsk polarimperialisme og globalt salg utfordret av stormakter og skiftende konjunkturer. Dette er historien om "Den siste olje".
Keywords: Norge; Sørishavet; historie; hvalfangstindustri; hvalindustri; pelagisk; økonomi

Hvaleventyret : hvordan vi nesten utryddet det største dyret som har levd - Tjernshaugen, Andreas (Kagge, 2018)
Historien om jakten på blåhvalen, verdens største dyr. Blåhvalen var nær ved å bli utryddet av den moderne hvalfangsten med raske båter, sprenggranater og harpunkanon. Lenge utgjorde Vestfold verdens hvalfangstsentrum, og på det meste forlot ti tusen norske menn familien og dro på hvalfangst i fremmede farvann. Det var et blodslit, og et eventyr. Helt fra starten kom det advarsler om at hvalene kunne bli utryddet. For blåhvalen var det på nære nippet. Underarten i Antarktis, som blir aller størst, regnes fortsatt som kritisk truet. I sluttspillet om blåhvalens skjebne ble Norge utfordret av både Storbritannia og Nazi-Tyskland, Japan og Sovjetunionen, som kastet seg inn i kampen om Sørishavets rikdommer. "Hvaleventyret" er en medrivende historie om blåhvalen og hvalfangsten. Den forteller om hvalenes årlige trekk mellom isen og varmere hav, om hvalfangernes livsfarlige pionerferder i polhavene, og om kampen for å redde de siste blåhvalene.
Keywords: Nordmenn; Norge; Sørishavet; dyrevern; hvaler; hvalfangst; hvalindustri; pelagisk; sjøpattedyr

Did a Dutch company kill whales with tax payers' money after world war II? - Bruijn, Jaap R; Schokkenbroek, Joost C A (Whaling and History IV : papers presented at a symposium in Sandefjord on the 20th and 21st of June 2013, 2013)
Keywords: Nordmenn; Sørishavet; historie; hvalfangst; pelagisk; sjøfolk

Oral sources at the whaling museum: from speech to text and exhibition - Garmel, Hanne (Whaling and History IV : papers presented at a symposium in Sandefjord on the 20th and 21st of June 2013, 2013)
Keywords: Nordmenn; Sørishavet; erindringer; hvalfangst; museer; pelagisk

Cetus soveticus: exotic and collective cultures of Soviet whaling within the 1960s - Jones, Ryan Tucker (Whaling and History IV : papers presented at a symposium in Sandefjord on the 20th and 21st of June 2013, 2013)
Keywords: Nordmenn; Sørishavet; hvalfangst; pelagisk

Whaling, lobbying and politics - Ringstad, Jan Erik (Whaling and History IV : papers presented at a symposium in Sandefjord on the 20th and 21st of June 2013, 2013)
Keywords: Antarktis; Sørishavet; hvalfangstindustri; hvalindustri; pelagisk; politikk

The friend who outstayed his welcome? Johan Hjort and the difficulties of bringing science to bear upon whaling - Roberts, Peder (Whaling and History IV : papers presented at a symposium in Sandefjord on the 20th and 21st of June 2013, 2013)
Keywords: Sørishavet; fiskeripolitikk; forskning; hvalbestanden; hvalfangst; pelagisk

De flytende kokeriene : telegraf - Willem Barendsz (II) - Røsset, Geir; Rae, Jim; Basberg, Bjørn L (Novus, 2013)
Denne boken viser med tekst og bilder utviklingen av hvalkokeriene fra de første dampskipene ble ombygget like etter 1900. Den viser hvordan det i mange år fortsatt også ble brukt seilskip, og hvordan skipene gradvis ble større og bedre utrustet. Gradvis ble de til «flytende fabrikker».
Keywords: Sørishavet; fangstfartøyer; historie; hvalbåter; hvalfangstindustri; hvalfangstskip; hvalindustri; hvalkokerier; pelagisk

Whalers' wives in Vestfold, Norway during the pelagic period - Garmel, Hanne (Whaling and History III : papers presented at a symposium in Sandefjord on the 18th and 19th of June 2009, 2010)
Keywords: Norge; Sørishavet; hvalfangst; kulturhistorie; pelagisk

Who owns the history of whaling? The norwegian whaling industry and the writing of modern whaling history - Ringstad, Jan Erik (Whaling and History III : papers presented at a symposium in Sandefjord on the 18th and 19th of June 2009, 2010)
Keywords: Norge; Sørishavet; hvalfangst; kulturhistorie; pelagisk