Den siste olje - Berge, Aslak (Octavian forlag AS, 2019)
Over seks tiår fylte glinsende fett fra hundretusenvis av hval råstoffbehov til multinasjonale konserners margarin- og såpeprodukter. Hoffleverandørene var norske hvalfangere. Fra spekkjelene like etter århundreskiftet ble fyrt opp på Sør-Georgia til det flytende kokeriet Kosmos IV ankret opp i Sandefjord på slutten av 1960-tallet, skulle hvalfangst dominere og forme utviklingen av finansmarked, konsumvarer og kapitalisme i Norge. Dette er en fortelling om eksplosivt voksende rikdom og merkevarebygging, men også en biologisk tragedie. Et nådeløst møte mellom jordens største dyr, effektiv fangsteknologi og konsumindustri. Dette er en flerfasettert historie om et kapitalfattig lands industrialisering, skattesky redere og multinasjonale fettkjemper, men også om ubegrensede offer og tap. Om norsk polarimperialisme og globalt salg utfordret av stormakter og skiftende konjunkturer. Dette er historien om "Den siste olje".
Keywords: Norge; Sørishavet; historie; hvalfangstindustri; hvalindustri; pelagisk; økonomi

A continent of and for whiteness?: “White” colonialism and the 1959 Antarctic Treaty - Mancilla, Alejandra (Polar Record, 2019)
There are at least four ways in which Antarctic colonialism was white: it was paradigmatically performed by white men; it consisted in the taking of vast, white expanses of land; it was carried out with a carte blanche (literally, “blank card”) attitude; and it was presented to the world as a white, innocent adventure. While the first, racial whiteness has been amply problematised, I suggest that the last three illuminate yet other moral wrongs of the Antarctic colonial project. Moreover, they might be constitutive of a larger class of “white” colonialisms beyond the White Continent.
Keywords: Antarktis; historie; politikk; samfunnsfag