Polare strøk. Skippere og fangstfolk. Den nye tid - Aasheim, Stein P. (Norske eventyrere, 2014)
Keywords: Antarktis; Bernt Balchen; Carl Anton Larsen; Carsten Borchgrevink; Nordmenn; Tryggve Gran; geografi; historie; oppdagelsesreiser; polarekspedisjoner

Kanten av isødet - Blackadder, Jesse; Berg, Ellen Karine (Juritzen, 2014)
Roman om tre kvinner fra Sandefjord og kampen om å komme først til Antarktis. Sandefjord 1930. Ingrid er gift med byens hvalkonge, Lars Christiansen. Hun har drømt om å reise til Antarktis siden hun var barn, og nå har ektemannen lovet å ta henne med på en av hvalbåtene. Betingelsen er at hun har med seg en kvinnelig ledsager, og den deprimerte enken Mathilde blir motvillig rekruttert. Samtidig sitter Lillemor Rachlew i London og ønsker mest av alt å bli første kvinne i Antarktis. Hun får høre om reisen til Ingrid, og får lurt seg med på samme båt rett før den forlater Cape Town. Kappløpet mot et livsfarlig isøde er i gang, og reisen vil bli skjebnesvanger for alle de tre kvinnene. Denne fascinerende romanen er basert på virkelige hendelser. Vi blir tatt med til 1930-årenes Sandefjord, til hvalfangstindustriens gullalder, og blir kjent med tre kvinner som kjempet ikke bare for sin selvstendighet, men også for sin plass i historien.
Keywords: Antarktis; Nordmenn; ekspedisjoner; fortellinger; kvinner; oppdagelsesreiser