Hvaleventyret : hvordan vi nesten utryddet det største dyret som har levd - Tjernshaugen, Andreas (Kagge, 2018)
Historien om jakten på blåhvalen, verdens største dyr. Blåhvalen var nær ved å bli utryddet av den moderne hvalfangsten med raske båter, sprenggranater og harpunkanon. Lenge utgjorde Vestfold verdens hvalfangstsentrum, og på det meste forlot ti tusen norske menn familien og dro på hvalfangst i fremmede farvann. Det var et blodslit, og et eventyr. Helt fra starten kom det advarsler om at hvalene kunne bli utryddet. For blåhvalen var det på nære nippet. Underarten i Antarktis, som blir aller størst, regnes fortsatt som kritisk truet. I sluttspillet om blåhvalens skjebne ble Norge utfordret av både Storbritannia og Nazi-Tyskland, Japan og Sovjetunionen, som kastet seg inn i kampen om Sørishavets rikdommer. "Hvaleventyret" er en medrivende historie om blåhvalen og hvalfangsten. Den forteller om hvalenes årlige trekk mellom isen og varmere hav, om hvalfangernes livsfarlige pionerferder i polhavene, og om kampen for å redde de siste blåhvalene.
Keywords: Nordmenn; Norge; Sørishavet; dyrevern; hvaler; hvalfangst; hvalindustri; pelagisk; sjøpattedyr

Norway and the Antarctic - Stephenson, Robert B; [Barr, Susan] (The Erebus and Terror Press, 2017)
Keywords: Antarktis; Nordmenn; norske ekspedisjoner; polarfarere

Frozen voices: Women, silence and Antarctica - Blackadder, Jesse (Antarctica : music, sounds and cultural connections, 2015)
This chapter explores a different kind of Antarctic silence: the silencing of certain stories and voices. It’s the silence of the earliest female travellers to Antarctica.The voices of the earliest female travellers are silent and their stories remain untold, partly because there’s no place for them in the dominant Antarctic narrative of exploration and conquest. Reimagining them through fiction is one way — though with potential pitfalls — to ‘unfreeze’ those stories.
Keywords: Antarktis; Nordmenn; ekspedisjoner; kvinner; oppdagelsesreiser

Leadership lessons from the race to the South Pole : why Amundsen lived and Scott died - O'Connell, Fergus (Praeger, 2015)
A project management expert identifies methods for running any project successfully based on lessons learned from the exploits of two storied explorers.
Keywords: Antarktis; Nordmenn; Roald Amundsen; Sydpolsekspedisjonen; ekspedisjoner; oppdagelsesreiser

Polare strøk. Skippere og fangstfolk. Den nye tid - Aasheim, Stein P. (Norske eventyrere, 2014)
Keywords: Antarktis; Bernt Balchen; Carl Anton Larsen; Carsten Borchgrevink; Nordmenn; Tryggve Gran; geografi; historie; oppdagelsesreiser; polarekspedisjoner

Kanten av isødet - Blackadder, Jesse; Berg, Ellen Karine (Juritzen, 2014)
Roman om tre kvinner fra Sandefjord og kampen om å komme først til Antarktis. Sandefjord 1930. Ingrid er gift med byens hvalkonge, Lars Christiansen. Hun har drømt om å reise til Antarktis siden hun var barn, og nå har ektemannen lovet å ta henne med på en av hvalbåtene. Betingelsen er at hun har med seg en kvinnelig ledsager, og den deprimerte enken Mathilde blir motvillig rekruttert. Samtidig sitter Lillemor Rachlew i London og ønsker mest av alt å bli første kvinne i Antarktis. Hun får høre om reisen til Ingrid, og får lurt seg med på samme båt rett før den forlater Cape Town. Kappløpet mot et livsfarlig isøde er i gang, og reisen vil bli skjebnesvanger for alle de tre kvinnene. Denne fascinerende romanen er basert på virkelige hendelser. Vi blir tatt med til 1930-årenes Sandefjord, til hvalfangstindustriens gullalder, og blir kjent med tre kvinner som kjempet ikke bare for sin selvstendighet, men også for sin plass i historien.
Keywords: Antarktis; Nordmenn; ekspedisjoner; fortellinger; kvinner; oppdagelsesreiser

Did a Dutch company kill whales with tax payers' money after world war II? - Bruijn, Jaap R; Schokkenbroek, Joost C A (Whaling and History IV : papers presented at a symposium in Sandefjord on the 20th and 21st of June 2013, 2013)
Keywords: Nordmenn; Sørishavet; historie; hvalfangst; pelagisk; sjøfolk

Oral sources at the whaling museum: from speech to text and exhibition - Garmel, Hanne (Whaling and History IV : papers presented at a symposium in Sandefjord on the 20th and 21st of June 2013, 2013)
Keywords: Nordmenn; Sørishavet; erindringer; hvalfangst; museer; pelagisk

Cetus soveticus: exotic and collective cultures of Soviet whaling within the 1960s - Jones, Ryan Tucker (Whaling and History IV : papers presented at a symposium in Sandefjord on the 20th and 21st of June 2013, 2013)
Keywords: Nordmenn; Sørishavet; hvalfangst; pelagisk

Bildeberetninger. Mediebegivenheter. Polprospekter - Lund, Harald Østgaard; Berg, Siv Frøydis (Norske polarheltbilder : 1888-1928, 2011)
Keywords: Antarktis; Nordmenn; Roald Amundsen; Sydpolsekspedisjonen; fotografi; fotohistorie; kulturhistorie; polarekspedisjoner; polarområdene; polfarere