Naturen 1916 Roald Amundsens sydpolsfærd og dens videnskabelige resultater (Naturen, 2016)
Efterat kaptein James Ross i 1841 hadde opdaget det sydpolare eller antarktiske fastland og den store isbarriere under sin seilas i det hav som efter ham har faat navn av Ross-Havet, blev den øvrige del av dette fastland fremdeles ukjendt indtil 1898. Fra dette aar av har en række ekspeditioner med større og mindre held forsøkt at finde beliggenheten av det antarktiske fastlands kyster, og av disse har nogen opnaadd at trænge ind i det indre, endog like til sydpolen. Imidlertid er der endnu store strækninger hvor havisen har stængt seilasen og gjort det umulig at naa ind til det faste land.
Keywords: Antarktis; Roald Amundsen; Sydpolsekspedisjonen; historie; oppdagelsesreiser; vitenskap

Den nyttige taperen - Scotts plass i norske nyhetsmediers fortellinger om erobringen av Sørpolen - Alnæs, Jørgen; Simonsen, Anne Hege (Norsk medietidsskrift, 2016)
Hundre år etter at Roald Amundsen nådde Sørpolen, ble han behørig feiret både av det offisielle Norge og av norske nyhetsmedier. Robert F. Scott, som nådde polen om lag en måned seinere, var en del av omtalen. Han fikk rollen som motstander og taper, og slik ble han en nyttig brikke når forestillingene om Norge som en rettmessig stormakt i Antarktis skulle etableres. Det er imidlertid mange måter å framstille Scott på, og norske aviser har ikke alltid hatt det samme synet på ham.
Keywords: Antarktis; Roald Amundsen; Robert Falcon Scott; Sydpolsekspedisjonen; ekspedisjoner; historie; kappløpet; mediefortelling; oppdagelsesreiser

Gåten om Roald Amundsens varde på Bettyfjellet i Antarktis - Mehlum, Fridtjof (Polarboken, 2016)
Keywords: Antarktis; ekspedisjoner; historie

Polheim: teltet på Sydpolen - Melgård, Anne (Polarboken, 2016)
Keywords: Antarktis; ekspedisjoner; historie