Cold recall: Roald Amundsen's reflections from the South Pole - Amundsen, Roald; Kløver, Geir O (Fram Museum, 2011)
Keywords: Antarktis; ekspedisjoner; historie

Das Eis und der Tod : Scott, Amundsen und das Drama am Südpol - Jostmann, Christian (Beck, 2011)
Keywords: Antarktis; Roald Amundsen; Robert Falcon Scott; Sydpolen; Sydpolsekspedisjonen; dagbøker; ekspedisjoner; historie; oppdagelsesreiser; polarområdene

Der Wettlauf zum Südpol : das grösste Abenteuer der Geschichte - Knopp, Guido; Sporn, Mario; Schnier, Marten (Bertelsmann, 2011)
Keywords: Antarktis; Roald Amundsen; Robert Falcon Scott; Sydpolen; Sydpolsekspedisjonen; dagbøker; ekspedisjoner; historie; oppdagelsesreiser; polarområdene

Race to the end : Scott, Amundsen and the South Pole - MacPhee, Ross D E (The Natural History Museum, 2011)
Keywords: Antarktis; Roald Amundsen; Robert Falcon Scott; Sydpolen; Sydpolsekspedisjonen; dagbøker; ekspedisjoner; historie; oppdagelsesreiser; polarområdene

The present location of the tent that Roald Amundsen left behind at the South Pole in December 1911 - Orheim, Olav (Polar Record, 2011)
Determining the present precise location of Amundsen's tent is a function of 1) the precision of Amundsen's navigation in 1911, 2) the flow of ice since then, and 3) the amount of burial by intervening snow fall. These factors are discussed and it is concluded that the best location that can be given for the tent in December 2011 is 89° 58′ 51″ S, 46° 14′ E, and lying 17 m below the present snow surface. The uncertainty in the position is 0.3 km, and is mainly related to uncertainties in the original positioning. It can be concluded with high certainty that the tent lies between 1.8 and 2.5 km from the South Pole.
Keywords: Antarktis; ekspedisjoner; glasiologi; historie

Le tombeau des glaces : duel mortel pour le pôle - Pierre, Marc (Dorval, 2011)
Keywords: Antarktis; Roald Amundsen; Robert Falcon Scott; Sydpolen; Sydpolsekspedisjonen; dagbøker; ekspedisjoner; historie; oppdagelsesreiser; polarområdene

Hval, veid, fangst og norske kyster : linjer i norsk hvalfangsthistorie - Ringstad, Jan Erik (Norsk kulturråd, 2011)
Fram mot grunnlovsjubileet i 2014 vil det bli utarbeidet nasjonale rammefortellinger om utvalgte epoker og tema i kystens historie. Fortellingene lanseres under overskriften Fortellinger om kyst-Norge. Siden oppstarten i 2009 har det blitt produsert seks hefter. Det første heftet, Kyst- og havlandet viser bredden i norsk kysthistorie, og finnes også i engelsk utgave. Siden har heftet Riksvei nr. 1 tatt for seg maritim infrastruktur, Ressursar til låns og Den norsk arktiske torsken og verden har lagt vekt på sild og torsk sin betydning for norsk fiskeri- og kysthistorie. Videre formidler heftene Verdens Fraktemenn og Åkeren kan òg være blå sentrale sider ved norsk sjøfartshistorie og fremveksten av havbruksnæringen, to næringer som også i dag utgjør sentrale deler av det kystvendte næringslivet i Norge. Det siste heftet så langt, det syvende i rekken, handler om norsk hvalfangsthistorie, og har fått tittelen Hval, veid, fangst og norske kyster. Her blir hvalfangstens historie fulgt fra de eldste tiders fangst med enkle midler og nyttiggjørelse av strandede hvaler, til den ekspansive utviklingen av industrialisert hvalfangst både ved norskekysten og ved fjerne kyster i Sydishavet, og de konsekvenser dette fikk. Teksten er Jan Erik Ringstads verk, mens Sølvi Vik har vært billedredaktør. Museum Vest har koordinert den tekniske produksjonen og kontakten mellom forfatter og Redaksjonsrådet. Medlemmer i redaksjonsrådet har vært Pål Christensen fra Museum Nord, Jo van der Eyden fra Etatsmuseet for Kystverket, Per G. Norseng fra Norsk Maritimt Museum og Bjørg Christophersen, Anders Haaland og Årstein Svihus fra Museum Vest. Direktoratene og nettverksmuseene håper at de nasjonale rammefortellingene vil være til glede, ettertanke og nytte for alle kystkulturinteresserte, og at de kan bidra til et historisk perspektiv på nåtidens og framtidens utfordringer. Direktoratene og museene tar gjerne imot spørsmål eller synspunkter på prosjektet. Les mer om Fortellinger om kyst-Norge på www.kyst-norge.no. 10. oktober 2011 På østsiden av Larviksfjorden skjærer den lille bukta Rekkevik inn i det kuperte landskapet. På sletta innerst i bukta lå Colin Archers båtbyggeri hvor polarskipet Fram ble bygget. Like bak båtbyggeriet åpner det seg en åtte meter bred kløft som smalner av innover. Da man i 1914 skulle grave en brønn ytterst i denne kløfta, støtte man på noen meget store knokler som man hogg seg gjennom for å få brønnen tilstrekkelig dyp. De avhogde fragmentene ble innsendt til universitetet, hvor man fastslo at det var knokler av grønlandshval. Grønlandshvalen er en av tre hvalarter som lever hele sitt liv i Arktis – de andre to er hvithvalen og narhvalen. Funnstedet lå noe over 40 meter fra strandlinjen, fire, fem kilometer utenfor raet. En analyse av funnet indikerer at hvalen kan ha kjørt seg fast i kløfta da denne lå på ca. 30 meters dyp, og druknet. Klimaet må da ha vært høyarktisk, og dateringen ble satt til ca. 10 000 f. Kr. Hvalen følger mennesket i tid og rom. Det finnes knapt en kyst der mennesker har bodd uten at hval og andre sjøpattedyr har vært del av deres ressursgrunnlag. Fra kysten har man sett hvalens mektige ”blåst” og kraftige bevegelser. Iblant strandet store eksemplarer og ga opphav til mytiske forestillinger og inspirasjon til avbildninger. Hvalen kan altså følges 10-12 000 år tilbake langs våre kyster. Vi skal møte den i noen tekster fra norrøn tid av, diskutere ulike fangstprinsipper og omtale Svend Foyns granatharpun. Fra vår egen kyst skal vi følge fangsten til en rekke felt kloden rundt, især til Antarktis med annekteringer av store landområder i hvalfangstens kjølvann. En rekke aktører fortjener omtale, både investorer, arbeidere, motstandere, forskere, politikere og de som ble igjen hjemme da flåten dro av sted. Målet er at heftet skal bidra til kunnskap om viktige linjer i norsk hvalfangsthistorie.
Keywords: Antarktis; Sørishavet; historie; hvalfangst; pelagisk hvalfangst