Shackletons svanesang, Shackleton-Rowett-ekspedisjonen 1921-22 - Chojecki, Jan (Polarboken, 2024)
Keywords: Sørishavet; ekspedisjoner; historie

Perspectives on the economic and political history of the Ross Sea - Basberg, Bjørn L.; Lintott, Bryan (The Polar Journal, 2023)
The paper analyses the economic and political history of the Ross Sea, where exploration, science, commercial exploitation, politics and adventure became highly interlinked and interwoven. Expedition accounts and the extensive literature on Antarctic history and politics inform the contextual aspects. The archives of the Norwegian whaling company A/S Rosshavet, established in 1923, and the United States of America and New Zealand archival material from the 1950s are key sources. From the first whaling season onwards, the impact of Antarctic whaling, and later scientific bases, highlights and illustrates the tensions between Antarctic commerce, territorial claims and international politics.
Keywords: Sørishavet; historie; hvalfangst; politikk; økonomi

Roald Amundsens's Tent at the South Pole - Barr, Susan (Antarctic Resolution, 2021)
Keywords: Antarktis; Norge; Roald Amundsen; Sydpolsekspedisjonen; historie

Norway's path to the Antarctic Treaty - Jølle, Harald Dag (Fram forum, 2021)
Keywords: Antarktis; Antarktistraktaten 1959; Norge; ekspedisjoner; historie; hvalfangst; internasjonal; jus; politikk

Antarktis jubilerer (Polarboken, 2020)
Keywords: Antarktis; historie

Chr. Christensen and C. A. Larsen: A comparative analysis of two whaling entrepreneurs - Basberg, Bjørn L (International Journal of Maritime History, 2019)
Keywords: Antarktis; historie; hvalfangere; hvalfangst

Den siste olje - Berge, Aslak (Octavian forlag AS, 2019)
Over seks tiår fylte glinsende fett fra hundretusenvis av hval råstoffbehov til multinasjonale konserners margarin- og såpeprodukter. Hoffleverandørene var norske hvalfangere. Fra spekkjelene like etter århundreskiftet ble fyrt opp på Sør-Georgia til det flytende kokeriet Kosmos IV ankret opp i Sandefjord på slutten av 1960-tallet, skulle hvalfangst dominere og forme utviklingen av finansmarked, konsumvarer og kapitalisme i Norge. Dette er en fortelling om eksplosivt voksende rikdom og merkevarebygging, men også en biologisk tragedie. Et nådeløst møte mellom jordens største dyr, effektiv fangsteknologi og konsumindustri. Dette er en flerfasettert historie om et kapitalfattig lands industrialisering, skattesky redere og multinasjonale fettkjemper, men også om ubegrensede offer og tap. Om norsk polarimperialisme og globalt salg utfordret av stormakter og skiftende konjunkturer. Dette er historien om "Den siste olje".
Keywords: Norge; Sørishavet; historie; hvalfangstindustri; hvalindustri; pelagisk; økonomi

The Norwegian-British-Swedish Antarctic Expedition. Science and politics - Domaas, Christel Misund; Drivenes, Einar-Arne; Bones, Stian (UiT Norges arktiske universitet, 2019)
Keywords: Dronning Maud Land; Maudheim (Antarktis); Maudheimekspedisjonen; NBSAE 1949-52; NSBX 1949-52; Norsk-britisk-svenske antarktisekspedisjon; ekspedisjoner; forskning; historie; internasjonal; klimaendringer; politikk; samarbeid; vitenskap

A continent of and for whiteness?: “White” colonialism and the 1959 Antarctic Treaty - Mancilla, Alejandra (Polar Record, 2019)
There are at least four ways in which Antarctic colonialism was white: it was paradigmatically performed by white men; it consisted in the taking of vast, white expanses of land; it was carried out with a carte blanche (literally, “blank card”) attitude; and it was presented to the world as a white, innocent adventure. While the first, racial whiteness has been amply problematised, I suggest that the last three illuminate yet other moral wrongs of the Antarctic colonial project. Moreover, they might be constitutive of a larger class of “white” colonialisms beyond the White Continent.
Keywords: Antarktis; historie; politikk; samfunnsfag

I Roald Amundsens fotspor til Sydpolen med besøk på Bettytoppen - Furholt, Astrid (Polarboken, 2018)
Keywords: Antarktis; ekspedisjoner; historie

The moral limits of territorial claims in Antarctica - Mancilla, Alejandra (Ethics & International Affairs, 2018)
By virtue of the Antarctic Treaty, signed in 1959, the territorial claims to Antarctica of seven of the original signatories were held in abeyance or “frozen.” Considered by many as an exemplar of international law, the Antarctic Treaty System has come to be increasingly questioned, however, in a very much changed global scenario that presents new challenges to the governance of the White Continent. In this context, it is necessary to gain a clearer understanding of the moral weight of those initial claims, which stand (despite being frozen) as a cornerstone of the treaty. The aim of this article is to offer an appraisal of such claims, which may be divided into two main kinds: those grounded on some relevant link to the territory, and those grounded on official documents and geographical doctrines. After pointing to the limitations and challenges that they face, I conclude with some remarks about how this assessment ought to serve as a starting point to rethink the territorial status of Antarctica.
Keywords: Antarktis; historie; jus; politikk; ressurser

Om C.A. Larsen og starten på pelagisk hvalfangst - Iversen, Ragnar (Skipet, 2017)
Keywords: Sørishavet; historie; hvalfangst

Naturen 1916 Roald Amundsens sydpolsfærd og dens videnskabelige resultater (Naturen, 2016)
Efterat kaptein James Ross i 1841 hadde opdaget det sydpolare eller antarktiske fastland og den store isbarriere under sin seilas i det hav som efter ham har faat navn av Ross-Havet, blev den øvrige del av dette fastland fremdeles ukjendt indtil 1898. Fra dette aar av har en række ekspeditioner med større og mindre held forsøkt at finde beliggenheten av det antarktiske fastlands kyster, og av disse har nogen opnaadd at trænge ind i det indre, endog like til sydpolen. Imidlertid er der endnu store strækninger hvor havisen har stængt seilasen og gjort det umulig at naa ind til det faste land.
Keywords: Antarktis; Roald Amundsen; Sydpolsekspedisjonen; historie; oppdagelsesreiser; vitenskap

Den nyttige taperen - Scotts plass i norske nyhetsmediers fortellinger om erobringen av Sørpolen - Alnæs, Jørgen; Simonsen, Anne Hege (Norsk medietidsskrift, 2016)
Hundre år etter at Roald Amundsen nådde Sørpolen, ble han behørig feiret både av det offisielle Norge og av norske nyhetsmedier. Robert F. Scott, som nådde polen om lag en måned seinere, var en del av omtalen. Han fikk rollen som motstander og taper, og slik ble han en nyttig brikke når forestillingene om Norge som en rettmessig stormakt i Antarktis skulle etableres. Det er imidlertid mange måter å framstille Scott på, og norske aviser har ikke alltid hatt det samme synet på ham.
Keywords: Antarktis; Roald Amundsen; Robert Falcon Scott; Sydpolsekspedisjonen; ekspedisjoner; historie; kappløpet; mediefortelling; oppdagelsesreiser

Gåten om Roald Amundsens varde på Bettyfjellet i Antarktis - Mehlum, Fridtjof (Polarboken, 2016)
Keywords: Antarktis; ekspedisjoner; historie

Polheim: teltet på Sydpolen - Melgård, Anne (Polarboken, 2016)
Keywords: Antarktis; ekspedisjoner; historie

Antarktis - kort fortalt - Balto, Ann Kristin; Hallanger, Ingeborg Gammelsæter; Jenssen, Elin Vinje (Norsk polarinstitutt, 2015)
Keywords: Antarktis; biologi; fauna; flora; historie; klima; miljø; natureklima; naturhistorie

Polare strøk. Skippere og fangstfolk. Den nye tid - Aasheim, Stein P. (Norske eventyrere, 2014)
Keywords: Antarktis; Bernt Balchen; Carl Anton Larsen; Carsten Borchgrevink; Nordmenn; Tryggve Gran; geografi; historie; oppdagelsesreiser; polarekspedisjoner

Thorbryn - en hvalbåts videverdige karriere - Basberg, Bjørn L (Norsk maritimt museum. Årbok, 2014)
Keywords: Sørishavet; historie; hvalbåter; hvalfangst; pelagisk; sjøfart; skipsfart

Et besøk på Bettyfjellet - Kristensen, Monica; McIntyre, Neil (Polarboken, 2014)
Keywords: Antarktis; ekspedisjoner; historie

Hvalfangerkirken i Grytviken 100 år - Tokstad, Kjell (Polarboken, 2014)
Keywords: Sørishavet; bygninger; historie

Women, whales and Antarctica - Blackadder, Jesse (Whaling and History IV : papers presented at a symposium in Sandefjord on the 20th and 21st of June 2013, 2013)
Keywords: Antarktis; første landgang; historie; kvinner; oppdagelsesreiser

Did a Dutch company kill whales with tax payers' money after world war II? - Bruijn, Jaap R; Schokkenbroek, Joost C A (Whaling and History IV : papers presented at a symposium in Sandefjord on the 20th and 21st of June 2013, 2013)
Keywords: Nordmenn; Sørishavet; historie; hvalfangst; pelagisk; sjøfolk

Bouvetøya : a cultural history of an isolated landmass - Mathews, Freddy Dewe (Freddy Dewe Mathews, 2013)
Keywords: Bouvetøya; historie; kultur

De flytende kokeriene : telegraf - Willem Barendsz (II) - Røsset, Geir; Rae, Jim; Basberg, Bjørn L (Novus, 2013)
Denne boken viser med tekst og bilder utviklingen av hvalkokeriene fra de første dampskipene ble ombygget like etter 1900. Den viser hvordan det i mange år fortsatt også ble brukt seilskip, og hvordan skipene gradvis ble større og bedre utrustet. Gradvis ble de til «flytende fabrikker».
Keywords: Sørishavet; fangstfartøyer; historie; hvalbåter; hvalfangstindustri; hvalfangstskip; hvalindustri; hvalkokerier; pelagisk

Da Norge annekterte Bouvetøya - Skagestad, Odd Gunnar (Historie (Bergen), 2013)
Keywords: Bouvetøya; historie; politikk

Hvordan Bouvetøya ble norsk - Skagestad, Odd Gunnar (UD-posten: husorgan for utenrikstjenesten, 2013)
Keywords: Bouvetøya; historie; politikk

Vår sydligste provins: Dronning Maud Land 75 år - Skagestad, Odd Gunnar (Historie (Bergen), 2013)
Keywords: Dronning Maud Land; historie; politikk

Anders Jahre - Tjomsland, Audun (Tjomsland media, 2013)
Keywords: Sørishavet; biografier; historie; hvalfangstindustri; hvalfangstselskaper; hvalindustri; pelagisk; rederier; skipsfart

Den japanske antarktisekspedisjonen i 1912 - Barr, Susan (Polarboken, 2012)
Keywords: Antarktis; ekspedisjoner; historie

Cold recall: Roald Amundsen's reflections from the South Pole - Amundsen, Roald; Kløver, Geir O (Fram Museum, 2011)
Keywords: Antarktis; ekspedisjoner; historie

Das Eis und der Tod : Scott, Amundsen und das Drama am Südpol - Jostmann, Christian (Beck, 2011)
Keywords: Antarktis; Roald Amundsen; Robert Falcon Scott; Sydpolen; Sydpolsekspedisjonen; dagbøker; ekspedisjoner; historie; oppdagelsesreiser; polarområdene

Der Wettlauf zum Südpol : das grösste Abenteuer der Geschichte - Knopp, Guido; Sporn, Mario; Schnier, Marten (Bertelsmann, 2011)
Keywords: Antarktis; Roald Amundsen; Robert Falcon Scott; Sydpolen; Sydpolsekspedisjonen; dagbøker; ekspedisjoner; historie; oppdagelsesreiser; polarområdene

Race to the end : Scott, Amundsen and the South Pole - MacPhee, Ross D E (The Natural History Museum, 2011)
Keywords: Antarktis; Roald Amundsen; Robert Falcon Scott; Sydpolen; Sydpolsekspedisjonen; dagbøker; ekspedisjoner; historie; oppdagelsesreiser; polarområdene

The present location of the tent that Roald Amundsen left behind at the South Pole in December 1911 - Orheim, Olav (Polar Record, 2011)
Determining the present precise location of Amundsen's tent is a function of 1) the precision of Amundsen's navigation in 1911, 2) the flow of ice since then, and 3) the amount of burial by intervening snow fall. These factors are discussed and it is concluded that the best location that can be given for the tent in December 2011 is 89° 58′ 51″ S, 46° 14′ E, and lying 17 m below the present snow surface. The uncertainty in the position is 0.3 km, and is mainly related to uncertainties in the original positioning. It can be concluded with high certainty that the tent lies between 1.8 and 2.5 km from the South Pole.
Keywords: Antarktis; ekspedisjoner; glasiologi; historie

Le tombeau des glaces : duel mortel pour le pôle - Pierre, Marc (Dorval, 2011)
Keywords: Antarktis; Roald Amundsen; Robert Falcon Scott; Sydpolen; Sydpolsekspedisjonen; dagbøker; ekspedisjoner; historie; oppdagelsesreiser; polarområdene

Hval, veid, fangst og norske kyster : linjer i norsk hvalfangsthistorie - Ringstad, Jan Erik (Norsk kulturråd, 2011)
Fram mot grunnlovsjubileet i 2014 vil det bli utarbeidet nasjonale rammefortellinger om utvalgte epoker og tema i kystens historie. Fortellingene lanseres under overskriften Fortellinger om kyst-Norge. Siden oppstarten i 2009 har det blitt produsert seks hefter. Det første heftet, Kyst- og havlandet viser bredden i norsk kysthistorie, og finnes også i engelsk utgave. Siden har heftet Riksvei nr. 1 tatt for seg maritim infrastruktur, Ressursar til låns og Den norsk arktiske torsken og verden har lagt vekt på sild og torsk sin betydning for norsk fiskeri- og kysthistorie. Videre formidler heftene Verdens Fraktemenn og Åkeren kan òg være blå sentrale sider ved norsk sjøfartshistorie og fremveksten av havbruksnæringen, to næringer som også i dag utgjør sentrale deler av det kystvendte næringslivet i Norge. Det siste heftet så langt, det syvende i rekken, handler om norsk hvalfangsthistorie, og har fått tittelen Hval, veid, fangst og norske kyster. Her blir hvalfangstens historie fulgt fra de eldste tiders fangst med enkle midler og nyttiggjørelse av strandede hvaler, til den ekspansive utviklingen av industrialisert hvalfangst både ved norskekysten og ved fjerne kyster i Sydishavet, og de konsekvenser dette fikk. Teksten er Jan Erik Ringstads verk, mens Sølvi Vik har vært billedredaktør. Museum Vest har koordinert den tekniske produksjonen og kontakten mellom forfatter og Redaksjonsrådet. Medlemmer i redaksjonsrådet har vært Pål Christensen fra Museum Nord, Jo van der Eyden fra Etatsmuseet for Kystverket, Per G. Norseng fra Norsk Maritimt Museum og Bjørg Christophersen, Anders Haaland og Årstein Svihus fra Museum Vest. Direktoratene og nettverksmuseene håper at de nasjonale rammefortellingene vil være til glede, ettertanke og nytte for alle kystkulturinteresserte, og at de kan bidra til et historisk perspektiv på nåtidens og framtidens utfordringer. Direktoratene og museene tar gjerne imot spørsmål eller synspunkter på prosjektet. Les mer om Fortellinger om kyst-Norge på www.kyst-norge.no. 10. oktober 2011 På østsiden av Larviksfjorden skjærer den lille bukta Rekkevik inn i det kuperte landskapet. På sletta innerst i bukta lå Colin Archers båtbyggeri hvor polarskipet Fram ble bygget. Like bak båtbyggeriet åpner det seg en åtte meter bred kløft som smalner av innover. Da man i 1914 skulle grave en brønn ytterst i denne kløfta, støtte man på noen meget store knokler som man hogg seg gjennom for å få brønnen tilstrekkelig dyp. De avhogde fragmentene ble innsendt til universitetet, hvor man fastslo at det var knokler av grønlandshval. Grønlandshvalen er en av tre hvalarter som lever hele sitt liv i Arktis – de andre to er hvithvalen og narhvalen. Funnstedet lå noe over 40 meter fra strandlinjen, fire, fem kilometer utenfor raet. En analyse av funnet indikerer at hvalen kan ha kjørt seg fast i kløfta da denne lå på ca. 30 meters dyp, og druknet. Klimaet må da ha vært høyarktisk, og dateringen ble satt til ca. 10 000 f. Kr. Hvalen følger mennesket i tid og rom. Det finnes knapt en kyst der mennesker har bodd uten at hval og andre sjøpattedyr har vært del av deres ressursgrunnlag. Fra kysten har man sett hvalens mektige ”blåst” og kraftige bevegelser. Iblant strandet store eksemplarer og ga opphav til mytiske forestillinger og inspirasjon til avbildninger. Hvalen kan altså følges 10-12 000 år tilbake langs våre kyster. Vi skal møte den i noen tekster fra norrøn tid av, diskutere ulike fangstprinsipper og omtale Svend Foyns granatharpun. Fra vår egen kyst skal vi følge fangsten til en rekke felt kloden rundt, især til Antarktis med annekteringer av store landområder i hvalfangstens kjølvann. En rekke aktører fortjener omtale, både investorer, arbeidere, motstandere, forskere, politikere og de som ble igjen hjemme da flåten dro av sted. Målet er at heftet skal bidra til kunnskap om viktige linjer i norsk hvalfangsthistorie.
Keywords: Antarktis; Sørishavet; historie; hvalfangst; pelagisk hvalfangst

Race for the South Pole : the expedition diaries of Scott and Amundsen - Amundsen, Roald; Scott, Robert Falcon; Bjaaland, Olav; Huntford, Roland (Continuum, 2010)
Keywords: Antarktis; Roald Amundsen; Robert Falcon Scott; Sydpolen; Sydpolsekspedisjonen; dagbøker; ekspedisjoner; historie; kjeldeskrift; oppdagelsesreiser; polarområdene; polferder

Guest editorial—the 1959 Antarctic Treaty: reflecting on the 50th anniversary of a landmark agreement - Dodds, Klaus (Polar Research, 2010)
Commemorating a particular anniversary is always an arbitrary affair, an act of whimsy. After all, why acknowledge the 50th anniversary of someone or some event as opposed to the 48th? In terms of birthdays, we tend to celebrate each year as another rite of human passage. However, when it comes to events such as wars and diplomatic encounters, the media and political commentators like more substantial blocks of time: 10th, 25th, 50th, 75th and 100th anniversaries are particularly noteworthy. The year 2009 has proven no different in terms of representing a temporal marker for the 50th anniversary of the signing of the 1959 Antarctic Treaty. In December 2009 a so-called Antarctic Treaty Summit was held in Washington, D.C. to take advantage of not only such a milestone, but also “to highlight lessons learned about international governance ‘with the interests of science and the progress of all mankind’ ” (Antarctic Treaty Summit 2009, emphasis added).
Keywords: Antarktis; Antarktistraktaten; historie; internasjonal samarbeid; politikk

Polarskipet Antarctics stolte historie. Del 2 - Goldberg, Fred (Polarboken, 2010)
Keywords: Antarktis; Sørishavet; ekspedisjoner; historie; logistikk

A frozen field of dreams : science, strategy, and the Antarctic in Norway, Sweden, and the British empire, 1912-1952 : a dissertation submitted to the Department of History and the Committee on graduate studies of Stanford University in partial fulfillment of the requirements for the degree of Doctor of Philosophy - Roberts, Peder (Peder William Chellew Roberts, 2010)
Keywords: Antarktis; Norge; historie; norske ekspedisjoner; politikk

The whaling expedition of the Ulysses, 1937-1938 - Walsh, Quentin R; Capelotti, P J (red.) (University Press of Florida, 2010)
Keywords: Sørishavet; ekspedisjoner; historie; hvalbåter; hvalfangstindustri; hvalindustri; kulturantropologi; norske; sjøfolk; sjømenn

Cold recall: reflections of a polar explorer - Kløver, Geir O (Fram Museum, 2009)
Keywords: Antarktis; ekspedisjoner; historie

Den Norske Antarktis-ekspedisjonen, 1956-60: Norway Station - Henriksen, Hans Martin (Polarboken, 2008)
Keywords: Dronning Maud Land; ekspedisjoner; geofysikk; historie; logistikk

Antarktis : en eventyrlig seilas - Aasheim, Stein P; Nævra, Arne (NRK aktivum, 2007)
Keywords: Antarktis; dyreliv; geografi; historie; hvalfangst; populærvitenskap; reisebeskrivelser

De første skiturene i Antarktis - Barr, Susan (Snø & ski: årbok, 2007)
Keywords: Antarktis; ekspedisjoner; historie; logistikk

Norway and past International Polar Years—a historical account - Bones, Stian (Polar Research, 2007)
Surveying Norway’s role in past International Polar Years (IPYs), this essay by historian Stian Bones contributes to a broader understanding of Norway as a “polar nation”. He describes the strengths of Norway’s scientific traditions in the polar regions, and examines the varying motivations driving Norwegian involvement in the first three IPYs: 1882–83, 1932–33 and 1957–58 (also known as the International Geophysical Year).
Keywords: Antarktis; Det internasjonale geofysiske år (IGY); Norge; historie; polarområdene; vitenskap

Hval og politikk : hvalfangstnæringens rolle i utformingen av den norske hvalfangstpolitikken på 1950-tallet - Thorsen, Eivind; Kolle, Nils (Universitetet i Bergen, 2007)
Siste halvdel av 1950-tallet var en viktig periode i norsk hvalfangst. Norge, som tidligere hadde vært den dominerende hvalfangstnasjonen, var som resultat av hard konkurranse kommet på defensiven i forhold til de andre hvalfangstnasjonene. Den høye hvaloljeprisen, som blant annet var forårsaket av Europas fettbehov i kjølvannet av den andre verdenskrig, resulterte i at nye nasjoner etter krigen engasjerte seg i hvalfangst. For å sikre seg en størst mulig andel av totalkvoten ønsket Sovjetunionen og Japan nå å foreta en kraftig utbygging av sine fangstflåter, noe som ville gjøre situasjonen enda vanskeligere for den norske hvalfangstnæringen. Det var av største viktighet at denne ekspansjonen ble stoppet, siden dette spørsmålet i norske hvalfangstkretser ble oppfattet som et være eller ikke være for norsk hvalfangst. De norske hvalfangstselskapene startet derfor en kampanje for å få regjeringen til å stanse de to landenes utbyggingsplaner. Mitt hovedfokus i denne oppgaven vil være å belyse hvalfangstnæringens rolle i utformingen av den norske hvalfangstpolitikken på 1950-tallet. For å kunne gi et svar på dette spørsmålet har jeg tatt for meg to av hvalfangstpolitikkens viktigste saker dette tiåret. Den første dreier seg om den nevnte kampen for å stanse Sovjetunionens og Japans ekspansjonsplaner, mens den andre dreier seg om kampen for en ordning med nasjonale kvoter. En studie av disse to sakene gir også innsyn i næringen som helhet. I tillegg til å kartlegge hvalfangstnæringens politiske innflytelse vil det også være viktig å gi en fremstilling av utviklingen innen hvalfangstreguleringen i denne perioden, altså siste halvdel av 1950-tallet. Med begrepet norsk hvalfangstpolitikk, mener jeg den politikken regjeringen utformet og som blant annet ble presentert på de årlige møtene i Den internasjonale hvalfangskommisjonen (IWC). For å kunne gi et godt svar på problemstillingen er det nødvendig å besvare flere underliggende spørsmål. Hvalfangstselskapene organiserte seg tidlig gjennom dannelsen av Norges Hvalfangstforbund. Dette var en organisasjon som kjempet for at hvalfangstredernes interesser ble ivaretatt. Hvalfangstrederne var i tillegg representert i Hvalrådet. Dette var et statlig organ som hadde en rådgivende funksjon i regjeringens utarbeidelse av den norske hvalfangstpolitikken. Følgende spørsmål blir derfor viktige i mitt arbeid: Hvilken rolle spilte Norges Hvalfangstforbund i utformingen av den norske hvalfangstpolitikken? Hvordan opererte næringens representanter for å få gjennomslag for sine interesser i Hvalrådet? Det vil også være nødvendig å kartlegge sammenhengen mellom Hvalrådet og regjeringen. I hvilken grad var Hvalrådets uttalelser utslagsgivende for den endelige norske hvalfangstpolitikken? Bortsett fra tiden da Norge stod utenfor Den internasjonale hvalfangstkonvensjonen, sendte landet hvert år en delegasjon til kommisjonens årlige møter. Det vil være viktig å undersøke i hvilken grad næringen var representert i disse delegasjonene. Møtte den norske delegasjonen med bundet mandat, eller hadde den en viss frihet til å forhandle? Mot slutten av oppgaven ønsker jeg å se komparativt på hvalfangstnæringens politiske innflytelse i forhold til landbruket og fiskerinæringen i den samme perioden. Oppnådde hvalfangstnæringen større politisk innflytelse sammenliknet med disse næringene, og hva skyldtes i tilfelle dette?
Keywords: Sørishavet; historie; hvalfangst; pelagisk; politikk

Fra Stangsgate til Sørishavet - Henningsen, Rune (Broen: aasgaardstrandiana, 2006)
Keywords: Sørishavet; historie; hvalfangst

“Deckchair Explorers”: The Origin and Development of Organised Tourist Voyages to Northern and Southern Polar Regions - Kolltveit, Bård (International Journal of Maritime History, 2006)
Keywords: Antarktis; ekspedisjoner; historie; miljø; næringslivet; polarområdene; turisme

Tilbake til Dronning Maud Land, 45 år etter - Martinsen, Jarle R (Polarboken, 2006)
Keywords: Dronning Maud Land; biografi; ekspedisjoner; historie

Bjarne Aagaard and his Crusade against Pelagic Whaling in the late 1920s - Ringstad, Jan Erik (Whaling and History II : new perspectives, 2006)
Keywords: Norge; Sørishavet; historie; hvalfangst; pelagisk hvalfangst

"Brategg" og ekspedisjonen til Antarktis i 1947/48: om skuta, ekspedisjonen og deltakrane - Sefland, Magnus (Isflaket, 2006)
Keywords: Peter I. Øy; Sørishavet; båter; ekspedisjoner; historie

Is, fly og skip : oppdagelse og kartlegning med fly i Øst-Antarktis 1929-1939 - Widerøe, Turi; Drivenes, Einar-Arne (Universitetet i Tromsø, 2006)
Keywords: Antarktis; ekspedisjoner; fly; fotogrammetri; geografi; historie; hvalfangst; kartlegging; kartografi; oppdagelsesreiser

Polar-Noreg : det kvite eventyret - Elstad, Åsa; Balto, Ann Kristin (bildered.) (Universitetet i Tromsø, 2005)
Keywords: Antarktis; fangst; forskning; historie; oppdagelser; polarområdene; utstillinger

Polar Norway : the white adventure - Elstad, Åsa; Balto, Ann Kristin (bildered.) (Universitetet i Tromsø, 2005)
Keywords: Antarktis; fangst; forskning; historie; oppdagelser; polarområdene; utstillinger

”Admiralen” til Sydishavet – et 100 års minne - Ringstad, Jan Erik (Kulturminner, 2005)
Den 21. oktober 1905 forlot flytende kokeri Admiralen og hvalbåtene Ornen og Hauken Sandefjord med kurs for Falklandsayene og Syd Shetland. Dermed innledes et nytt kapittel i den moderne hvalfangsts histone. lnitiativtaker var Christen Christensen, hovedaksjoner og disponent for Aktieselskabet "Ørnen" som eide skipene det første norske hvalfangstselskap som uttrykkelig ble startet for eventuelt innkjøp av et dampskip for innredning til koker.
Keywords: Sørishavet; historie; hvalfangstselskaper; oppdagelsesreiser; pelagisk

Vår sydligste provins: fortellingen om Dronning Maud Land - Skagestad, Odd Gunnar (Nytt norsk tidsskrift, 2005)
Keywords: Dronning Maud Land; historie; politikk

Learning from the Antarctic whaling : report and proceedings - Walløe, Lars; Barthelmess, Klaus; Gambell, Ray; Ohsumi, Seiji; Komatsu, Masayuki (The Institute of Cetacean Research, 2005)
Keywords: Antarktis; Sørishavet; historie; hvalfangstindustri; hvalindustri; pelagisk

Whalers, explorers and scientists: historical perspectives on the development of the antarctic whaling industry - Basberg, Bjørn L (Antarctic challenges : historical and current perspectives on Otto Nordenskjöld's Antarctic expedition 1901-1903, 2004)
Keywords: Carl Anton Larsen; Norge; Sørishavet; ekspedisjoner; forskning; historie; hvalfangere; hvalfangst; pelagisk; polarområdene

Flytende fabrikker – de norske hvalkokeriene - Bernhardt, Pernille Brastad (Fabrikken, 2004)
Keywords: Nordmenn; Sørishavet; arbeidsforhold; historie; hvalfangstindustri; hvalindustri; hvalkokerier; kulturhistorie; pelagisk; sjøfolk

På hvalfangst under sovjetstjernen - Børresen, Dag Ingemar (Arbeiderhistorie, 2004)
Keywords: Nordmenn; Norge; Sørishavet; arbeiderbevegelse; arbeidsforhold; historie; hvalfangst; pelagisk; sjøfolk

Hvalfangsteventyret - Jacobsen, Erik (Cicero grafisk, 2003)
Keywords: Nordmenn; Sørishavet; Vestfold; biografier; erindringer; historie; hvalfangst; pelagisk; sjøfolk

Operasjon pingvin : historien om 7070 støtteving - Jansen, Per Einar (Per Einar Jansen, 2002)
Keywords: Den norske antarktisekspedisjonen 1956–1960; Det internasjonale geofysiske år 1957/58; Dronning Maud Land; IGY 1957-58; NAX; flyging; flyrekognosering; historie; luftfart; luftforsvaret; luftfotografi; polarhistorie

Hvalfangere i Sydishavet og Sør-Afrika, 1910-1970 - Ødegaard, Torbjørn (Kystforl., 2002)
Keywords: Nordmenn; Sørishavet; biografier; erindringer; historie; hvalfangst; pelagisk; sjømenn

Antarctica - Sale, Richard (To the ends of the Earth : the history of Polar exploration, 2002)
This text provides an insight into the early history of the Polar regions, and tells the stories of Man's first exploration of the Arctic and Antarctic, and subsequent expeditions. The history of individual Polar expeditions has been told many times, but usually only as personal accounts of individual adventures. This misses the overall context of polar exploration - why the British depended on ponies, or plant-eating animals (on the only continent where plants don't grow), why Franklin's men perished when the local Eskimos were eking out an existence around them (and reporting Franklin's demise), and why the Scandinavians were always better than anybody else. The first map of Antarctica was produced in 1556 - the Vikings visited the Arctic 1,000 years before. In 2001, the US Base at the South Pole is manned 365 days a year. The book tells the whole story of how the two last wildernesses, at either end of the world, were discovered, conquered and tamed.
Keywords: Antarktis; Belgica ekspedisjon; Carsten Egeberg Borchgrevink; Nordmenn; Norge; Roald Amundsen; Southern Cross; Sydpolsekspedisjonen; ekspedisjonen; historie; hvalfangst; oppdagelsesreiser; pelagisk; polareksspedisjoner

Norwegian use of the polar oceans as occupational arenas and exploration routes - Barr, Susan (Polar Record, 2001)
Keywords: Antarktis; Nordmenn; Norge; ekspedisjoner; forskning; geografi; historie; oppdagelsesreiser; polarområdene

Kval i sikte - frå fjellbygda : nokre blad or soga om kvalfangarane i Rauland og Vinje - Landsverk, Helga; Kjelingtveit, Tone Liv; Bylander, Olof; Henriksveen, Herman (Rauland historielag, 2001)
Keywords: Nordmenn; Sørishavet; historie; hvalfangere; pelagisk hvalfangst

Historien om skuta Vesleper - Olsen, Else Mehren (Follominne: årbok, 2001)
Keywords: Antarktis; Bouvetøya; Peter I. Øy; Sørishavet; ekspedisjoner; historie; hvalfangst

Kvalfangsteventyret i Antarktis - Tokheim, Henrik (Vindetreet: sogeskrift for Vindafjord, 2001)
Keywords: Sørishavet; historie; hvalfangst

Fra Haugesund til isødet i Antarktis: en hvalfanger forteller - Evensen, Karin H (Akademisk fagforlag, 2000)
Keywords: Antarktis; historie; hvalfangst

Etableringen av Norsk polarinstitutt i 1948 : gammel vin i nye skinnsekker? - Nilsen, Frode (Universitetet i Tromsø, 2000)
Keywords: Antarktis; Norsk Polarinstitutt; historie; internasjonal; polarområdene; politikk

Hvite horisonter - Oterhals, Leo (Lagunen, 2000)
Keywords: Antarktis; Sørishavet; ekspedisjoner; historie

Havforskning i tung sjø - Schwach, Vera (Havet, fisken og vitenskapen: fra fiskeriundersøkelser til havforskningsinstitutt 1860-2000, 2000)
Keywords: Sørishavet; forskning; historie; hvalfangst; pelagisk

Ekspedisjonsfotografi i polare områder - Barr, Susan (Bildet lever! : bidrag til norsk fotohistorie. 7, 1999)
Keywords: Antarktis; Roald Amundsen; Sydpolsekspedisjonen; fotografi; historie; polarekspedisjoner; polarområdene

C.A. Larsen - Pioneer of the Antarctic ocean - Devig, Thor N (Norwegian maritime explorers and expeditions : over the past thousand years, 1999)
Keywords: Antarktis; Carl Anton Larsen; Nordmenn; Sørishavet; historie; hvalfangst; kartlegging; oppdagelsesreiser; pelagisk; polarekspedisjoner

Den første olje - Jenssen, Hugo Lauritz (Ambra : Sandefjordmuseene årbok, 1999)
Keywords: Norge; Sørishavet; historie; hvalfangere; hvalfangst; pelagisk; sjøfolk

Polare jubileer i 1997 og 1998 - Barr, Susan (Polarboken, 1998)
Keywords: Antarktis; Sørishavet; ekspedisjoner; historie

The Floating Factory: Dominant Designs and Technological Development of Twentieth-CenturyWhaling Factory Ships - Basberg, Bjørn L (The Northern Mariner/Le Marin du nord, 1998)
Keywords: Antarktis; historie; hvalfangere; hvalfangst; hvalkokeri

Noruega y las regiones polares - Hansson, Rasmus (Real Ministerio Noruego de Asuntos Exteriores, 1998)
Keywords: Antarktis; Bouvetøya; Dronning Maud Land; Nordmenn; Norge; Norsk Polarinstitutt; Peter I. Øy; Sørishavet; geografi; historie; norske ekspedisjoner; oppdagelsesreiser; polarområdene; polarpolitikk

Norvegija i poljarnye rajony - Hansson, Rasmus (Izdano Ministerstvom inostrannych del Norvegii, 1998)
Keywords: Antarktis; Bouvetøya; Dronning Maud Land; Nordmenn; Norge; Norsk Polarinstitutt; Peter I. Øy; Sørishavet; geografi; historie; norske ekspedisjoner; oppdagelsesreiser; polarområdene; polarpolitikk

Norway and the polar regions - Hansson, Rasmus (The Royal Norwegian Ministry of Foreign Affairs, 1998)
Keywords: Antarktis; Bouvetøya; Dronning Maud Land; Nordmenn; Norge; Norsk Polarinstitutt; Peter I. Øy; Sørishavet; geografi; historie; norske ekspedisjoner; oppdagelsesreiser; polarområdene; polarpolitikk

Norwegen und die Polargebiete - Hansson, Rasmus (Kgl. Norwegisches Ministerium für Auswärtige Angelegenheiten, 1998)
Keywords: Antarktis; Bouvetøya; Dronning Maud Land; Nordmenn; Norge; Norsk Polarinstitutt; Peter I. Øy; Sørishavet; geografi; historie; norske ekspedisjoner; oppdagelsesreiser; polarområdene; polarpolitikk

Norge og polarområdene - Hansson, Rasmus (ed.) (Utenriksdepartementet, 1998)
Keywords: Antarktis; Norge; geografi; historie; miljøvern; polarforskning; polarområdene; politikk

Snipp snapp snute... : beretning om livet om bord i hvalbåtene fra Vestfold på fangstfeltene i Sydishavet - Østevik, Tore (Færder forlag, 1998)
Keywords: Norge; Sørishavet; historie; hvalfangere; hvalfangst; pelagisk; sjøfolk

Expedition photography in polar areas - Barr, Susan (Photoresearcher, 1997)
Keywords: Antarktis; Roald Amundsen; Sydpolsekspedisjonen; fotografi; historie; polarekspedisjoner; polarområdene

Scott und Amundsen - Barr, Susan (Arktis Antarktis, 1997)
Keywords: Antarktis; ekspedisjoner; historie

Productivity in the 20th century Antarctic pelagic shore station whaling: growth and stagnation in two technological regimes. - Basberg, Bjørn L (The Great Circle, 1997)
Keywords: Antarktis; Sørishavet; historie; hvalfangstindustri; hvalfangststasjoner; hvalindustri; pelagisk

To hvalfangstentreprenøren - to strategier? - Basberg, Bjørn L (I det lange løp : essays i økonomisk historie tilegnet Fritz Hodne, 1997)
Keywords: Antarktis; Carl Anton Larsen; Christen Christensen; Norge; Sørishavet; historie; hvalfangstindustri; hvalfangstselskaper; hvalfangststasjoner; hvalkokerier; næringsliv; pelagisk; økonomi

Et større Norge 1949-65 - Eriksen, Knut Einar (Kald krig og internasjonalisering, 1949-1965, 1997)
Keywords: Antarktis; Norge; historie; internasjonal; polarområdene; politikk; utenrikspolitikk

Hval og hvalfangst : temahefte - [Lunde, Stig-Tore] (Sandefjordmuseene, 1997)
Keywords: Sørishavet; historie; hvalfangere; hvalfangstindustri; hvalindustri; pelagisk

Sandefjords historie - Olstad, Finn (Sandefjord kommune, 1997)
Keywords: Nordmenn; Norge; Sørishavet; Vestfold; historie; hvalfangere; hvalfangst; hvalfangstindustri; hvalindustri

Territoriell ekspansjonspolitikk - Fure, Odd-Bjørn (Mellomkrigstid : 1920-1940, 1996)
Keywords: Antarktis; Norge; historie; internasjonal; norske ekspedisjoner; polarområdene; politikk; utenrikspolitikk

Norges polare interesser - Berg, Roald (Norge på egen hånd, 1995)
Keywords: Antarktis; Norge; historie; polarområdene; utenrikspolitikk

Hvalen – ressurs og politikk – Historisk overblikk - Fløistad, Brit (Vestfoldminne, 1995)
Keywords: Sørishavet; historie; hvalfangere; hvalfangst; pelagisk

Background to the establishment of Norsk Polarinstitutt : postwar scientific and political agendas - Friedman, Robert Marc (Umeå university, 1995)
Keywords: Antarktis; Norsk Polarinstitutt; historie; internasjonal; polarområdene; politikk

Åpning av Foyn-seminaret 23.januar 1995 - Olsen, Jan Henry T (Vestfoldminne, 1995)
Keywords: Den internasjonale hvalfangstkommisjonen; Norge; Svend Foyn; Sørishavet; historie; hvalfangere; hvalfangst; hvalfangstkvotene; pelagisk

Hvalfangstens økonomiske betydning for Vestfold i mellomkrigstiden - Olsen, Per Erik (P.E. Olsen, 1994)
Keywords: Sørishavet; historie; hvalfangst; hvalfangstindustri; hvalindustri

Norwegian Antarctic whaling seen through the eye of the camera - Barr, Susan (Whaling and history : perspectives on the evolution of the industry, 1993)
Keywords: Norge; Sørishavet; fotografi; historie; hvalfangere; hvalfangst; hvalfangststasjoner; hvalkokeri; pelagisk

Hvalfangstlæge for 40 år siden - Husby, Jakob; Kolltveit, Bård (Norsk sjøfartsmuseum. Årsberetning, 1993)
Keywords: Anglo Norse ekspedisjonene; Sørishavet; erindringer; historie; hvalfangst; hvalkokerier; pelagisk

Vel blåst! : kommandør Chr. Christensens hvalfangstmuseum 75 år : 1917-1992 - Wexelsen, Einar (Kommandør Chr. Christensens hvalfangstmuseum, 1993)
Keywords: Christen Christensen; Norge; Sørishavet; historie; hvalfangst; hvalindustri; museer

Hvalfangsten : eventyret tar slutt - Bakka, Dag (Krohn Johansen, 1992)
Keywords: Norge; Sørishavet; båter; ekspedisjoner; historie; hvalfangerselskapet; hvalfangstindustri; hvalindustri; hvalkokerier; pelagisk; skip

Vel blåst! Kommandør Chr. Christensens Hvalfangstmuseum gjennom 75 år 1917-1992 - Wexelsen, Einar (Utkikksposten (Sandefjord) : kontaktorgan for Sandefjordmuseene, 1992)
Keywords: Antarktis; Christen Christensen; Nordmenn; Vestfold; historie; hvalfangere; hvalfangstindustri; pelagisk; polarekspedisjoner

Hvalbåter over og under vann - Basberg, Bjørn L; Nævestad, Dag (Norsk sjøfartsmuseum Årsberetning, 1991)
Keywords: Sørishavet; historie; hvalfangst; skip

Sandefjord - et naturlig polarforskningssenter - Wexelsen, Einar (Utkikksposten (Sandefjord) : kontaktorgan for Sandefjordmuseene, 1991)
Keywords: Antarktis; Norsk Polarinstitutt; ekspedisjoner; historie; oppdagelsesreiser; polarområdene

Negtiationg a new regime: how CRAMRA came into existence - Andersen, Rolf Trolle (International Challenges, 1990)
Keywords: Antarktis; forvaltning; historie; mineraler; politikk

Antarctica's cultural heritage: can ICOMOS help? - Barr, Susan (Icomos information, 1990)
Keywords: Antarktis; Sørishavet; historie; kulturminneforvaltning

Antarctic science in a historical perspective: changing roles and functional development - Indreeide, Thor Vidar (International Challenges, 1990)
Keywords: Antarktis; forskning; historie; vitenskap

Næringer i hvalfangstens grenseland - Ringstad, Jan Erik (Utkikksposten (Sandefjord) : kontaktorgan for Sandefjordmuseene, 1990)
Keywords: Christen Christensen; Sørishavet; historie; hvalfangst; hvalkokerier; hvalolje; næring; patenter; pelagisk; økonomi

Zwischen Kooperation und Konfrontation. Deutschland, Norwegen und die Walfangfrage in den 1930er Jahren - Scholl, Lars Ulrich (Sjøfartshistorisk årbok : Norwegian yearbook of maritime history, 1990)
Keywords: Norge; Sørishavet; Tyskland; historie; hvalfangere; hvalfangstindustri; hvalolje; pelagisk; samarbeid

Frimerkespalten - Tandberg, Arne Ingar (Skipet, 1990)
Keywords: Antarktis; Bouvetøya; ekspedisjoner; filateli; historie; logistikk; skip

På hvalfangst med blyant og farvestifter - Wexelsen, Einar (Utkikksposten (Sandefjord) : kontaktorgan for Sandefjordmuseene, 1990)
Keywords: Nordmenn; Sørishavet; historie; hvalfangst; kunst; pelagisk

Pierce's kastebørse - et "Reodor Felgen" -patent med lang levetid - Wexelsen, Einar (Utkikksposten (Sandefjord) : kontaktorgan for Sandefjordmuseene, 1990)
Keywords: Sørishavet; historie; hvalfangst; hvalolje; patenter; pelagisk; utstyr

Kulturminnevern i Antarktis: noe for ICOMOS? - Barr, Susan (Icomos nytt, 1989)
Keywords: Antarktis; Peter I. Øy; historie; kulturminneforvaltning

En hvalfangstsesong med mange forlis. Den første "Kosmos" - Møller, Vilhelm (Kjære gamle Sandefjord, 1989)
Keywords: Sørishavet; Vestfold; erindringer; historie; hvalfangere; hvalfangstindustri; hvalindustri

Storrederiet Nortraship : handelsflåten i krig - Mossige, Erling (Grøndahl, 1989)
Keywords: Norge; Sørishavet; historie; hvalfangstindustri; hvalindustri; pelagisk; rederier; skipsfart

Hjelpekrysser kaprer norske hvalfangere - Nilsen, Tore L.; Thowsen, Atle (Sjøfartshistorisk årbok : Norwegian yearbook of maritime history, 1989)
Keywords: Sørishavet; andre verdenskrig; historie; hvalbåter; hvalfangstflåten; pelagisk

I fotsporene til Robert Falcon Scott - Danning, Petter (Været: populærvitenskapelig tidsskrift, 1988)
Keywords: Antarktis; ekspedisjoner; historie

Sydpolen 1910-1912 - Huntford, Roland; Hoff, Truls (Roald Amundsens oppdagelsesreiser i bilder, 1988)
Keywords: Antarktis; Roald Amundsen; Sydpolen; Sydpolsekspedisjonen; ekspedisjoner; forskning; fotografihistorie; historie; oppdagelsesreiser; polarområdene

Minnesmerket på Østre Halsen over antarktispioneren C.A. Larsen - Larsen, Hans-Kjell (Polarboken, 1988)
Keywords: Sørishavet; biografi; historie; hvalfangst

Norway's polar territories - Barr, Susan (Aschehoug, 1987)
Keywords: Antarktis; Bouvetøya; Dronning Maud Land; Nordmenn; Norge; Peter I. Øy; geografi; geologi; historie; polarområdene; polarpolitikk

Amundsens sydpolferd 1910-12: vitenskapelige resultater sett i lys av nyere målinger - Dannevig, Petter (Været: populærvitenskapelig tidsskrift, 1987)
Keywords: Antarktis; ekspedisjoner; historie; meteorologi

Rosshavets base på Stewart Island - Hoff, Stein (Norsk sjøfartsmuseum. Årsberetning, 1987)
Keywords: Antarktis; Carl Anton Larsen; Nordmenn; historie; hvalfangere; hvalfangststasjoner; pelagisk

The South Pole expedition 1910-1912 - Huntford, Roland (The Amundsen photographs, 1987)
Keywords: Antarktis; Roald Amundsen; Sydpolen; Sydpolsekspedisjonen; ekspedisjoner; forskning; fotografihistorie; historie; oppdagelsesreiser; polarområdene

Mannen med pappnesen (Polarboken, 1986)
Keywords: Antarktis; ekspedisjoner; fotografi; historie

Motortankskipenes inntog. En komparasjon av utviklingen i dansk, norsk og svensk skipsbyggingsindustri, ca. 1912 til 1933 - Basberg, Bjørn L (Sjøfartshistorisk årbok : Norwegian yearbook of maritime history, 1986)
Keywords: Sørishavet; historie; hvalbåter; hvalfangstindustri; pelagisk; skipsbyggerier; skipsfart

Oppfinere og teknologisk utvikling i norsk hvalfangsthistorie - Basberg, Bjørn L (Sandefjordmuseene. Årbok, 1986)
Keywords: Antarktis; Nordmenn; Norge; harpuner; historie; hvalfangere; hvalfangst; hvalfangstindustri; hvalindustri; patenter; pelagisk

Kaptein C.A. Larsen: mannen som grunnla den moderne hvalfangsten i Sydishavet - Fagerli, Torkel (Polarboken, 1986)
Keywords: Sørishavet; biografi; historie; hvalfangst

Hvalfangernes gravsteder i Antarktis - Headland, Robert K (Sandefjordmuseene. Årbok, 1986)
Keywords: Antarktis; historie; hvalfangere; hvalfangstindustri; hvalfangststasjoner; hvalindustri

Norge i Antarktis - Luraas, Ragnar; Kjærvik, Atle (Norsk journalisthøgskole, 1986)
Keywords: Antarktis; Sørishavet; historie; hvalfangst; politikk

Noen norske stedsnavn på Syd Georgia - Thoresen, Per (Sandefjordmuseene. Årbok, 1986)
Keywords: Antarktis; Nordmenn; historie; hvalfangere; hvalfangstindustri; hvalfangststasjoner; hvalindustri

La hvalene leve : informasjonshefte om vågehvalfangsten og det internasjonale verneforslaget - Goldstick, Miles (Red.) (Aksjon vern hvalen, 1984)
Keywords: Norge; Sørishavet; historie; hvalfangere; hvalfangst; hvalfangstindustri; hvalindustri; norsk; næringsliv

The Norwegian with Scott: Tryggve Gran's Antarctic diary 1910-1913 - Gran, Tryggve; Hatterlsey-Smith, Geoffrey (National Maritime Museum, 1984)
Keywords: Antarktis; dagbøker; ekspedisjoner; historie

Hvorfor gikk det så greitt? Om nedleggelsen av hvalfangstnæringen i Vestfold - Vik, Kjell (Vestfoldminne, 1984)
Keywords: Sørishavet; Vestfold; historie; hvalfangere; hvalfangstindustri; hvalindustri; næring; pelagisk; sjøfolk; økonomi

Nedleggelsen av hvalfangstnæringen i Vestfold 1956-1968 : en analyse av hvalfangstrederienes rolle i avviklingsprosessen, samt deres og hvalfangstmannskapenes situasjon i avviklings-perioden - Vik, Kjell Steinar (Universitetet i Oslo, 1983)
Keywords: Norge; Sørishavet; Vestfold; historie; hvalfangere; hvalfangstindustri; hvalfangstnæring; næringspolitikk; pelagisk; økonomi

Norge i polarområdene - Egeland, Knut (Leif Holtedahls forl., 1982)
Keywords: Antarktis; Bouvetøya; Dronning Maud Land; Nordmenn; Norge; Norsk Polarinstitutt; Peter I. Øy; Sørishavet; geografi; historie; norske ekspedisjoner; oppdagelsesreiser; polarområdene; polarpolitikk

Antarktis - Greve, Tim (Australia, Oceania og Antarktis, 1982)
Keywords: Antarktis; Antarktistraktaten; Sydpolsekspedisjonen; forskning; historie; hvalfangst; oppdagelsesreiser

Carsten Borchgrevink: lederen for den første overvintring i Antarktis - Ingstad, Helge (Polarboken, 1982)
Keywords: Antarktis; biografi; ekspedisjoner; historie

Eventyret Anders Jahre - Jacobsen, Alf R (Oktober, 1982)
Keywords: Sørishavet; biografier; historie; hvalfangstindustri; hvalfangstselskaper; hvalindustri; pelagisk; rederier; skipsfart

The history of modern whaling - Tønnessen, Johan Nicolay; Johnsen, Arne Odd (C. Hurst, 1982)
Keywords: Sørishavet; fangst; historie; historikk; hvalfangst; hvalfangstkvoten; pelagisk

Hvalfangst 1868-1914. Hvalfangst blir en ny vekstnæring - Hodne, Fritz (Norges økonomiske historie 1815-1970, 1981)
Keywords: Norge; Sørishavet; historie; hvalfangere; hvalfangstindustri; hvalindustri; økonomi

Hvalfangerne forteller. Innsammlig av hvalfangstens tradisjonsmateriale i Vestfold - Wexelsen, Einar; Devig, Thor N (Vestfoldminne, 1981)
Keywords: Sørishavet; Vestfold; erindringer; historie; hvalfangere; hvalfangst; hvalfangstnæring; pelagisk

Scott og Amundsen - Huntford, Roland; Christensen, Jan (Aschehoug, 1980)
Keywords: Antarktis; Roald Amundsen; Robert Falcon Scott; Sydpolen; Sydpolsekspedisjonen; dagbøker; ekspedisjoner; historie; oppdagelsesreiser; polarområdene

De to siste fra Sydpol-ferdene 1910-12 - Omberg, Asbjørn (Polarboken, 1980)
Keywords: Antarktis; biografi; ekspedisjoner; historie

Huntfords bok om Scott og Roald Amundsen - Omberg, Asbjørn (Polarboken, 1980)
Keywords: Antarktis; ekspedisjoner; historie; litteratur

Hvalfangst i Sørishavet - Pedersen, Arne Fevang (Kampen på havet : en krigsseilers beretning, 1980)
Keywords: Sørishavet; biografier; erindringer; historie; hvalfangere; hvalfangst; pelagisk

Norsk fangst av antarktisk krill : teknisk/økonomisk analyse - Fiskerstrand, Rolf (Norges fiskerihøgskole, Universitetet i Trondheim, Norges tekniske høgskole, Institutt for marin prosjektering, 1979)
Keywords: Sørishavet; ekspedisjoner; fiskerier; historie; hvalfangst; krill; pelagisk; zooplankton; økonomi

Eventyret Antarktis - Børde, Haakon; Johansen, Karl Hans (Gyldendal, 1978)
Keywords: Antarktis; Norge; Norsk Polarinstitutt; Sydpolsekspedisjonen; ekspedisjoner; historie; oppdagelsesreiser; polarområdene

Scott's transport 1911-1912 - Jones, A G E (Polarboken, 1978)
Keywords: Antarktis; ekspedisjoner; historie; logistikk

Bouvet norsk i 50 år den 1. desember 1977 - Mosby, Håkon (Polarboken, 1978)
Keywords: Bouvetøya; historie

Norge i Antarktis - Børde, Haakon (Samtiden: tidsskrift for politikk, litteratur og samfunnsspørsmål, 1977)
Keywords: Antarktis; Antarktistraktaten; Dronning Maud Land; historie; internasjonal; politikk

Hvalmål. Om lengden på blåhvalhunner fanget av norske selskaper i Antarktis - Bragstad, Torunnn (Sandefjordmuseene. Årbok, 1976)
Keywords: Sørishavet; historie; hvalfangere; hvalfangstselskaper; hvalindustri

En glemt polaforsker: Carsten Egeberg Borchgrevink - Evans, Hugh B; Jones, A G E (Polarboken, 1976)
Keywords: Antarktis; biografi; ekspedisjoner; historie

Co-operative Negotiations and Bargaining: Some Notes on Power and Powerlessness - Midgaard, Knut (Power and political theory : some European perspectives, 1976)
Keywords: Norge; Sørishavet; historie; hvalfangst; hvalfangstkvoter; internasjonal; pelagisk; politikk

Norsk polarpolitikk : hovedtrekk og utviklingslinjer 1905-1974 - Skagestad, Odd Gunnar (Dreyers Forlag, 1975)
Keywords: Antarktis; Norge; historie; polarforskning; polarområdene; polarpolitikk; statsforvaltning

På hvalfangst med Salvesen - Asplin, Tore (T. Asplin, 1974)
Keywords: Nordmenn; Sørishavet; erindringer; fortellinger; historie; hvalfangere; hvalfangst; pelagisk

Fra tjuagutt til sydpolfarer - Gran, Tryggve (Mortensen, 1974)
Keywords: Antarktis; biografi; ekspedisjoner; historie

Bergens deltakelse i den moderne hvalfangst - Tønnessen, Johan Nicolay (Sjøfartshistorisk årbok : Norwegian yearbook of maritime history, 1973)
Keywords: Antarktis; Sørishavet; historie; hvalfangstindustri; hvalfangstselskaper; hvalindustri; skipsfart

Hvalfangstens historie - Tønnessen, Johan Nicolay; Solhaug, Trygve (Historisk tidsskrift, 1973)
Keywords: Sørishavet; bokanmeldelser; historie; hvalfangst; pelagisk

Joh. N. Tønnessen: Den moderne hvalfangst historie. Opprinelse og utvikling. Bind 2-4. Utgitt av Norges hvalfangstforbund, Sandefjord 1967, 1969, 1970. - Solhaug, Trygve (Historisk tidsskrift, 1972)
Keywords: Sørishavet; bokanmeldelser; historie; hvalfangst; pelagisk

Kappløpet mot Sydpolen - Jonason, Jan (Tiden, 1971)
Keywords: Antarktis; Roald Amundsen; Robert Falcon Scott; Sydpolen; Sydpolsekspedisjonen; dagbøker; ekspedisjoner; historie; oppdagelsesreiser; polarområdene

Norge og Antarktis - Tønnessen, Johan Nicolay (Historisk tidsskrift, 1971)
Keywords: Antarktis; Dronning Maud Land; historie; litteratur

Spillet om hvalen i Antarktis - Overrein, Per; Midgaard, Knut ([Universitetet i Oslo], 1970)
Keywords: Norge; Sørishavet; historie; hvalfangst; hvalfangstkvoter; internasjonal; pelagisk; politikk; statsvitenskap

"Cutty Shark" i hvalfangsten tjeneste - Berg, Knut (Årbok. Sandefjord bymuseum, 1969)
Keywords: Sørishavet; historie; hvalbåter; hvalfangere; hvalfangstindustri; hvalindustri; pelagisk; skip

"Forlandet" ex "Femern" ex "Foca" - Knap, Johan (Årbok. Sandefjord bymuseum, 1969)
Keywords: Sørishavet; historie; hvalbåter; hvalfangere; hvalfangstindustri; hvalindustri; pelagisk; skip

Erobringen av Antarktis. Spredte glimt fra hvalfangstens historie - Brøther, Dagfinn (Teknisk ukeblad : Norges fremste på teknologi, 1968)
Keywords: Sørishavet; historie; hvalfangst; hvalfangstnæring; pelagisk

Erobringen av Antarktis - Harstad, Herlof (Aschehoug, 1968)
Keywords: Antarktis; Sydpolen; biografier; ekspedisjoner; geografi; historie; oppdagelsesreiser; polarekspedisjoner

Hvalfangstforhandlingene 1958-1962. Et eksempel på "distributive bargaining" - Overrein, Per Narve (1968)
Keywords: Sørishavet; historie; hvalfangst; hvalfangstkvoter; internasjonal; pelagisk; politikk

Hvalfangst - Wasberg, Gunnar Christie (red.) (Sandar bygdebok, 1968)
Keywords: Sørishavet; Vestfold; historie; hvalfangere; hvalfangstindustri; hvalindustri; pelagisk

Hvorfor døde Scott? - Zapffe, Peter Wessel (Polarboken, 1968)
Keywords: Antarktis; ekspedisjoner; historie

Konsul Lars Christensen 6. april 1884—10. desember 1965 - Holtedahl, Olaf (Norsk Geografisk Tidsskrift - Norwegian Journal of Geography, 1967)
Keywords: Antarktis; historie; hvalfangst; oppdagelsesreiser

Olav Bjålands museum i Morgedal - Bjåland, Olav S (Polarboken, 1966)
Keywords: Antarktis; historie

Minnetale over konsul Lars Christensen. Holdt i fellesmøte den 4de februar 1966 - Holtedahl, Olaf (Det Norske Videnskaps-akademi i Oslo, 1966)
Keywords: Antarktis; historie; hvalfangst; oppdagelsesreiser

En epoke var over. I desember 1965 døde Lars Christensen - Tønnessen, Johan Nicolay (Thor-glimt, 1966)
Keywords: Antarktis; historie; hvalfangst; oppdagelsesreiser

Discovery II in the Antarctic - Tønnessen, Johan Nicolay (Norsk hvalfangst-tidende, 1965)
Keywords: Sørishavet; historie; hvalfangst

"Pelagos" ex "Athenic" - Berg, Knut (Vestfold-minne, 1964)
Keywords: Sørishavet; historie; hvalbåter; hvalfangerflåte; hvalfangstindustri; hvalfangstselskaper; hvalindustri; pelagisk

Folketro på hvalfangst - Eriksen, Erling (Vestfold-minne, 1964)
Keywords: Sørishavet; erindringer; fortellinger; historie; hvalfangere; hvalfangst; pelagisk; sjøfolk

Hvalfangsten - Gjermoe, Eilif (Aksjekursene i norsk skipsfart, skipsbygging og hvalfangst i mellomkrigstiden, 1964)
Keywords: Antarktis; Sørishavet; historie; hvalfangst; næringsliv; økonomi

Meteorologisk problem på Bouvetøya: det verste sted på jordkloden å tilbringe et år av sitt liv - Lunde, Torbjørn (Polarboken, 1964)
Keywords: Bouvetøya; ekspedisjoner; historie; natur

Profile of Martin Richard Ronne: a life in exploration - Ronne, Edith (Polarboken, 1964)
Keywords: Antarktis; biografi; ekspedisjoner; historie

Noen problemer i den moderne hvalfangsts historie - Tønnessen, Johan Nicolay (Vestfold-minne, 1964)
Keywords: Carl Anton Larsen; Henrik Johan Bull; Svend Foyn; Sørishavet; historie; hvalfangstindustri; hvalfangstselskaper; hvalindustri; næring; pelagisk; polareksspedisjoner; økonomi

Den moderne hvalfangst - Weyergang-Nielsen, Arthur (Larviks historie, 1963)
Keywords: Sørishavet; historie; hvalfangst; pelagisk

Hvalfangst - Weyergang-Nielsen, Arthur (Larviks historie, 1963)
Keywords: Nordmenn; Sørishavet; Vestfold; historie; hvalfangere; hvalindustri; pelagisk

Et 50 års polarminne - Gran, Tryggve (Polarboken, 1962)
Keywords: Antarktis; ekspedisjoner; historie

Norges "tapte kontinenter" I - Lunde, Erik (Nå, 1962)
Keywords: Antarktis; historie; politikk; stasjoner

Tønsbergs sjøfart gjennom 100 år - Eriksen, Erling (Vestfoldminne, 1961)
Keywords: Sørishavet; Vestfold; historie; hvalfangstindustri; hvalkokerier; pelagisk; skipsbyggerier

Hvalfangstens utvikling og dens hovedproblem i dag - Bettum, Frithjof (Norges handelshøyskole, 1960)
Keywords: Sørishavet; historie; hvalfangst; politikk

Norsk hvalfangst: hovedtrekk i utviklingen - Eckstrøm, Kåre (Sosialøkonomen, 1960)
Keywords: Sørishavet; historie; hvalfangst

A nineteenth-century "new Australian" in the Antarctic: the remarkable achievements of Carsten Egeberg Borchgrevink, leader of the British Antarctic Expedition 1898 to 1900 - Swan, Robert Arthur (Royal Australian Historical Society. Journal and proceedings, 1960)
Keywords: Antarktis; ekspedisjoner; historie

Skipbrudd i Sydhavet - Borge, Johannes (Kystvakt, 1959)
Keywords: Sørishavet; ekspedisjoner; historie

Vestfold rederiforening gjennom 50 år : 1909-1959 - Eriksen, Erling (Foreningen, 1959)
Keywords: Norge; Sørishavet; Vestfold; historie; hvalbåter; hvalfangere; hvalfangstindustri; hvalfangstselskaper; hvalindustri; pelagisk; rederier

Some corrections to: Hans Bogen. Main events in the history of Antarctic exploration - Richter, Søren (Norsk hvalfangst-tidende, 1958)
Keywords: Antarktis; Sørishavet; ekspedisjoner; historie; litteratur

Femti år i konkurranse og fremgang : aktieselskapet Tønsbergs Hvalfangeri 1907-1957 - Wasberg, Gunnar Christie (Tønsbergs Hvalfangeri. Styret, 1958)
Keywords: Nordmenn; Norge; Sørishavet; historie; hvalfangere; hvalfangstindustri; hvalfangstselskaper; hvalindustri; pelagisk

Main events in the history of antarctic exploration - Bogen, Hans (The Norwegian Whaling Gazette, 1957)
Keywords: Antarktis; Lars Christensen; Norvegia ekspedisjoner; Odd I; Thorshavn ekspedisjoner; geografi; historie; oppdagelsesreiser; polarområdene

Norway and the Antarctic - Evensen, Jens (The American Scandinavian review, 1957)
Keywords: Antarktis; historie; internasjonal politikk; norske ekspedisjoner

Norsk kartleggingsarbeid i Antarktis: kaptein H.E. Hansen fyller 70 år = Norwegian mapping in the Antarctic: captain H.E. Hansen reaches his 70th birthday - Ruud, Johan T (Norsk hvalfangst-tidende, 1957)
Keywords: Antarktis; Sørishavet; biografi; historie; kartlegging

Internasjonal regulering av hvalfangsten: et tilbakeblikk og en vurdering - Ruud, Johan T (Samtiden, 1956)
Keywords: Sørishavet; forvaltning; historie; hvalfangst; politikk

60 år siden mennesket første gang betrådte Sydpollandet = 60 years since men first set foot on the Antarctic continent - Bogen, Hans (Norsk hvalfangst-tidende, 1955)
Keywords: Antarktis; ekspedisjoner; historie; skip

70 år : Lars Christensen og hans samtid - Bogen, Hans (Tanum, 1955)
Keywords: Lars Christensen; Sørishavet; biografi; historie; hvalfangere; hvalfangst

Whaling - Petersen, Kaare (The saga of Norwegian shipping : an outline of the history, growth and development of a modern merchant marine, 1955)
Keywords: Norge; Sørishavet; historie; hvalbåter; hvalfangst; pelagisk; sjøfart; skipsfart

60 år siden mennesket første gang betrådte Sydpolfastlandet: litt historikk - Richter, Søren (Norsk hvalfangst-tidende, 1955)
Keywords: Antarktis; ekspedisjoner; historie

Norske rederier gjennom 50 år - Sethne, Hans (Red.); Hauge, Eiliv Odde (Sverre Kildahls Boktr., 1955)
Keywords: Norge; Sørishavet; historie; hvalfangstindustri; hvalindustri; rederier; skipsfart

Nitti års norsk hvalfangst - Bogen, Hans (Norge på havet, 1954)
Keywords: Roald Amundsen; Sydpolsekspedisjonen; Sørishavet; historie; hvalfangere; hvalfangstindustri; hvalfangstselskaper; hvalindustri; pelagisk; skipsfart

Bouvetøya - Bureau, Weather (Weather Bureau, 1954)
Keywords: Bouvetøya; ekspedisjoner; historie; meteorologi

The white desert : the official account of the Norwegian-British-Swedish Antarctic Expedition - Giæver, John (Asahi Shimbun Sha, 1954)
Keywords: Dronning Maud Land; Maudheim (Antarktis); Maudheimekspedisjonen; NBSAE 1949-52; NSBX 1949-52; Norsk-britisk-svenske antarktisekspedisjon; ekspedisjoner; forskning; forskningsstasjoner; geografi; historie; oppdagelsesreiser; overvintring; sjøreiser

The white desert : the official account of the Norwegian-British-Swedish Antarctic Expedition - Giæver, John (Chatto & Windus, 1954)
Keywords: Dronning Maud Land; Maudheim (Antarktis); ekspedisjoner; forskning; forskningsstasjoner; geografi; historie; oppdagelsesreiser; overvintring; sjøreiser

Norges skibsførere : 1935-1953 - Meling, Torjer (red.); Berg, Gabriel (red.); Bjønness, Henry (red.); Lindtner, N Fr. (red.) (Dreyer, 1954)
Keywords: Nordmenn; Sørishavet; biografier; historie; hvalfangere; hvalfangst; pelagisk; sjøfolk; skipsfart; skipsførere

Harpuner og mannfolk : fra en fangstferd i Antarktis - Ree, Ørnulf (A.S Sæbbøs, 1953)
Keywords: Sørishavet; geografi; historie; hvalfangere; hvalfangst

Aksjeselskapet Kosmos gjennom 25 år : en epoke i Antarktis - Thorson, Odd (Dreyer, 1953)
Keywords: Sørishavet; historie; hvalfangstselskaper; hvalindustri; næringslivet; skipsfart; skipsredere

Maudheim : to år i Antarktis : den norsk-britisk-svenske vitenskapelige ekspedisjon til Antarktis 1949-1952 - Giæver, John (Gyldendal, 1952)
Keywords: Dronning Maud Land; Maudheim (Antarktis); ekspedisjoner; forskning; forskningsstasjoner; geografi; historie; oppdagelsesreiser; overvintring; sjøreiser

Polar Research - Sverdrup, Harald Ulrik (Industries of Norway : technical and commercial achievements, 1952)
Keywords: Antarktis; historie; norske ekspedisjoner; oppdagelsesreiser

Da Roald Amundsen reiste til Nordpolen, og Engelbregt Gravningen kom hjem fra Sydpolen = When Roald Amundsen left for the Northpole, and Engelbregt Gravningen came home from the Soutpole (Norsk polar-tidende, 1951)
Keywords: Antarktis; ekspedisjoner; historie

Fem hundre år og femti : fra tollsted til ladested : fra badeby til hvalfangst-sentrum : linjer i Sandefjords økonomiske historie gjennem 550 år - Bogen, Hans (Sandefjord handelsstands forening, 1951)
Keywords: Sørishavet; historie; hvalfangere; hvalfangerselskapet; hvalfangstindustri; hvalindustri; økonomi

Sandefjord handelsstands forening 1901-1951. Bilag til Hans Bogens jubileumsbok "Femhundre år - og femti" - Bogen, Hans; Schelbred, Erik W; Bøe, Frithjof; Klungseth, Alf; Schelbred, Oscar C; Sandberg, Finn; Fogstad, Per; Vangstein, Einar; Hoffstad, Arne (Sandefjord handelsstands forening, 1951)
Keywords: Sørishavet; historie; hvalfangere; hvalfangerselskapet; hvalfangstindustri; hvalindustri; økonomi

Loggbok blant hvalfangere : med norske hvalfangere i Antarktis - Boldt-Christmas, G E F; Johnsen, Gunnar (Handelstrykkeriets Forlag, 1951)
Keywords: Sørishavet; dagbok; erindringer; historie; hvalfangere; hvalfangstindustri; pelagisk

Hvalfangerselskapet Globus A/S 1925-1950 : et kapitel av den moderne hvalfangsts historie - Næss, Øyvind ([s.n.], 1951)
Keywords: Norge; Sørishavet; historie; hvalfangerselskapet; hvalfangstindustri; hvalindustri; skipsredere

Loggbok bland valfångare : med norrmän i Antarktis - Boldt-Christmas, G E F (Bonnier, 1950)
Keywords: Sørishavet; dagbok; erindringer; historie; hvalfangere; hvalfangstindustri; pelagisk

Hvalfangerne kommer. Sammenslutningen med radiotelegrafistene. En stormakt på havet - Zachariassen, Aksel (Fra trellekår til frie menn : Norsk sjømannsforbund gjennom 40 år, 1950)
Keywords: Norge; Sørishavet; fagforeninger; historie; hvalfangere; hvalfangstindustri; hvalindustri; pelagisk; sjømenn

Kort oversikt over den norske pelagiske hvalfangst 1939-1949 - Bogen, Hans (Liv og virke ved polene : polarboken 1949, 1949)
Keywords: Sørishavet; historie; hvalfangst

Fangsten i nord og syd - Høeg, Ths. Arbo (Larviks sjømannsforening 1849-1949 og byens skibsfart i samme tidsrum, 1949)
Keywords: Sørishavet; Vestfold; historie; hvalfangst; hvalfangstselskaper; pelagisk

Del IV: Hvalfangst - fangstnæring - Knudtzon, Hans Thomas (Norsk fiskeri- og fangsthåndbok : saltvannsfiskeriene : ferskvannsfiskeriene : ishavsfangsten : hvalfangsten, 1949)
Keywords: Sørishavet; fiskerier; historie; hvalfangere; hvalfangst; hvalfangstindustri; hvalfangstkvoter; hvalfangstregulering; hvalfangstselskaper; hvalindustri; internasjonal; næring; pelagisk; samarbeid; økonomi

Antarktiske ekspedisjoner i årene 1939-1949 - Werner-Johannessen, Thor (Liv og virke ved polene, 1949)
Keywords: Antarktis; ekspedisjoner; historie

A/s Framnæs Mek. Verksted : 1898 - 1948 - Bogen, Hans (Dreyer, 1948)
Keywords: Norge; Sørishavet; Vestfold; historie; hvalfangst; hvalfangstindustri; hvalindustri; skipsbyggerier; skipsbygging; skipsverft

Elektrisk hvaldreping - Brøther, Dagfinn (Teknisk ukeblad : Norges fremste på teknologi, 1948)
Keywords: Sørishavet; historie; hvalfangst; hvalfangstnæring; pelagisk; teknologi

Sydpolens helter - Andersson, Johan Gunnar; Werner-Johanessen, Thor; Balchen, Bernt; Bogen, Hans (Cammermeyer, 1947)
Keywords: Antarktis; Roald Amundsen; historie; oppdagelsesreiser; polarekspedisjoner; polarområdene

Vestfold og hvalfangsten - Bogen, Hans (Årbok for Den norske turistforening, 1947)
Keywords: Sørishavet; historie; hvalfangst; økonomi

Political claims in the Antarctic - Brown, Robert Neal Rudmose (World Affairs, 1947)
Keywords: Bouvetøya; Dronning Maud Land; Norge; Peter I. Øy; geografi; historie; internasjonal politikk

Fra Spitsebergisen til Sydhavsbrisen - Stavseth, Reidar (Arven fra Bjørn Farmann : Tønsberg Sjømannsforening gjennom 100 år, 1946)
Keywords: Nordmenn; Sørishavet; historie; hvalfangst; pelagisk; sjøfolk

Historien om Antarktis (Norsk hvalfangst-tidende, 1945)
Keywords: Antarktis; Sørishavet; historie; hvalfangst; litteratur; selfangst

Slik var det: fra kryp til flyger - Gran, Tryggve (Gyldendal, 1945)
Keywords: Antarktis; biografi; ekspedisjoner; historie

Nordmenn under Sydkorset - Mathiesen, Axel F (Gyldendal, 1945)
Keywords: Sørishavet; historie; hvalfangst

En läkare bland valfångare - Mathiesen, Axel F; Asklund, Erik (Bonnier, 1945)
Keywords: Sørishavet; historie; hvalfangst

Antarktis 1502-1944 : oppdagelser, naturforhold og suverenitetsforhold - Aagaard, Bjarne (Dybvad, 1944)
Keywords: Antarktis; ekspedisjoner; historie; historikk; hvalfangere; hvalfangst; oppdagelsesreiser

Roald Amundsens opdagelsesreiser - Amundsen, Roald (Gyldendal, 1942)
Keywords: Antarktis; Roald Amundsen; Sydpolen; Sydpolsekspedisjonen; ekspedisjoner; geografi; historie; oppdagelsesreiser

Nordmennenes første jul i Sydishavet - Aagaard, Bjarne (Norge i Ishavet, 1941)
Keywords: Sørishavet; historie; hvalfangst

Bouvet-Insel - Engelmann, Gerhard (Geographische Zeitschrift, 1940)
Keywords: Bouvetøya; geografi; historie

De norske opdagelser i Sydishavet: fra C. A. Larsens tid til Christensens ekspedisjon 1937 - Aagaard, Bjarne (Hvalfangstliv : spesialorgan for hvalfangst, 1939)
Keywords: Antarktis; Sørishavet; ekspedisjoner; historie; hvalfangst; oppdagelsesreiser

Who discovered Antarctica? - Aagaard, Bjarne (1939)
Keywords: Antarktis; historie; historikk; oppdagelsesreiser

Norsk statsvelde i Antarktis - Utenriksdepartementet (1939)
Keywords: Dronning Maud Land; historie; politikk; statsvitenskap

The Story of Whaling - Hjort, Johan (The Scientific Monthly, 1937)
Keywords: Sørishavet; historie; hvalfangst

Hjemkomsten. Hvlafangsten historie fra dens første begynnelse - Istre, Henry R (Hvalfangstliv : spesialorgan for hvalfangst, 1937)
Keywords: Antarktis; Carl Anton Larsen; Nordmenn; Sørishavet; historie; hvalfangere; hvalfangst; pelagisk

Tilsjøs under napoleonskrigene : en norsk sjømanns opplevelser 1802-1854 - Eide, Henrik O (Aschehoug, 1936)
Keywords: Sørishavet; biografi; ekspedisjoner; fangst; geografi; historie; sjøfolk; skippere

Human Activities and the Study of Life in the Sea: An Essay on Methods of Research and Experiment - Hjort, Johan (Geographical Review, 1935)
Keywords: Sørishavet; historie; hvalfangst

Norges skibsførere : 1933-1935 - Meling, Torjer (red.); Berg, Gabriel (red.); Gausel, Arnold Chr. (red.); Dreyer, Paul (red.) (Dreyer, 1935)
Keywords: Nordmenn; Sørishavet; biografier; historie; hvalfangere; hvalfangst; pelagisk; sjøfolk; skipsfart; skipsførere

Mr. C.E. Borchgrevink - Brown, R N Rudmose (Nature, 1934)
Keywords: Antarktis; biografi; ekspedisjoner; historie

Den gamle hvalfangst : kapitler av dens historie - Aagaard, Bjarne (Gyldendal, 1933)
Keywords: Sørishavet; fangst; historie; historikk; hvalfangere; hvalfangst; næringslivet; pelagisk

Linjer i den norske hvalfangsts historie - Bogen, Hans (Aschehoug, 1933)
Keywords: Norge; Sørishavet; fangst; historie; hvalfangere; hvalfangst; pelagisk

Fører med katalog - Hougen, Bjørn ([s.n.], 1933)
Keywords: Antarktis; Sørishavet; historie; hvaler; hvalfangstindustri; hvalindustri; pelagisk

Hvalfangsten og storhvalens utryddelse : utdrag av foredrag holdt i Det norske studentersamfund 26.9.1931 - Aagaard, Bjarne (Fram forlag, 1932)
Keywords: Antarktis; Sørishavet; ekspedisjoner; historie; hvalfangere; hvalfangst; politikk

A Brief History of Whaling - Hjort, Johan (Polar Record, 1932)
Keywords: Sørishavet; historie; hvalfangst

Fangst og forskning i Sydishavet (Norsk hvalfangst-tidende, 1931)
Keywords: Sørishavet; historie; hvalfangst; litteratur

Hvaler og hvalfangst - Hjort, Johan (Fra planteverden og dyreliv, 1931)
Keywords: Sørishavet; historie; hvalbestanden; hvalfangstindustri; pelagisk

Fangst og forskning i Sydishavet - Aagaard, Bjarne (Gyldendal, 1930)
Keywords: Antarktis; Carl Anton Larsen; Jason (skip); Sørishavet; ekspedisjoner; forskning; historie; hvalfangere; hvalfangst

Våre polarflyverferder i nord og syd - Arnesen, Odd (Til veirs på norske vinger : av flyvningens historie i Norge, 1930)
Keywords: Antarktis; Bouvetøya; Finn Lützow; Hjalmar Riiser Larsen; Holm; Nordmenn; Norge; Norvegia ekspedisjonen; biografier; historie; kartlegging; luftfart

Geografisk kronikk - Haffner, Einar (Norsk Geografisk Tidsskrift - Norwegian Journal of Geography, 1930)
Keywords: Antarktis; ekspedisjoner; historie; polarforskning; polarområdene

Scott, der Held des Südpols - Nansen, Fridtjof (Atlantis (Freiburg), 1930)
Keywords: Antarktis; ekspedisjoner; historie; utforskning

Om hval og hvalfangst - Risting, Sigurd (Sjømannsboken : sjøfart, hvalfangst, marine : orientering i sjømannsskap, veiledning til selvstudium, 1930)
Keywords: Sørishavet; historie; hvalfangstindustri; hvalindustri; pelagisk

Antarctic whaling and exploration - Aagaard, Bjarne (Scottish Geographical Magazine, 1929)
Keywords: Odd I.; Peter I. Øy; Sørishavet; ekspedisjonen; ekspedisjoner; historie; hval; hvalfangst

Fangst og forskning i Sydishavet - Aagaard, Bjarne (Hvalfangsten med tilknyttede næringer, 1929)
Keywords: Carl Anton Larsen; Lars Christensen; Norge; Sørishavet; historie; hvalfangere; hvalfangst; pelagisk

Efter hval i Sydhavet - Høva, Ernst (Fabritius, 1929)
Keywords: Norge; Sørishavet; ekspedisjoner; historie; hvalfangere; hvalfangst; pelagisk; sjøfolk

Modern Norwegian Whaling in the Antarctic - Isachsen, Gunnar (Geographical Review, 1929)
Keywords: Sørishavet; ekspedisjoner; forskning; historie; hvalfangere; hvalfangstindustri; hvalindustri; pelagisk

Hval og hvalfangst - Risting, Sigurd (Den Norske sjøfarts historie : fra de ældste tider til vore dage, 1929)
Keywords: Norge; Sørishavet; historie; hvalfangere; hvalfangst; hvalfangstindustri; hvalindustri; pelagisk; skipsfart

Om hval og hvalfangst - Risting, Sigurd (Hvalfangsten med tilknyttede næringer, 1929)
Keywords: Norge; Sørishavet; historie; hvalfangere; hvalfangst; næringsliv; pelagisk

Moderne hvalfangst - Sørlle, Petter (Hvalfangsten med tilknyttede næringer, 1929)
Keywords: Norge; Sørishavet; historie; hvalfangere; hvalfangstindustri; pelagisk

The "Norvegia"-expedition and Bouvet Island - Aagaard, Bjarne (Norges Handels og Sjøfartstidende, 1928)
Keywords: Antarktis; Bouvetøya; Lars Christensen; Norvegia ekspedisjonen; ekspedisjoner; geografi; historie; internasjonal; politikk; rett

Wo das Südlicht flammt : Scotts letzte Südpol-Expedition und was ich dabei erlebte - Gran, Tryggve; Mohr, Adrian (Otto Uhlmann, 1928)
Keywords: Antarktis; Robert Falcon Scott; Sydpolen; Sydpolsekspedisjonen; dagbøker; ekspedisjoner; historie; oppdagelsesreiser; polarområdene; reiser

Jorden rundt efter blåhvalen - Isachsen, Gunnar (Cappelen, 1927)
Keywords: Norge; Sørishavet; historie; hvalfangere; hvalfangst; hvalfangstindustri; hvalindustri; pelagisk

H.J. Bull. Sydhavsekspeditionen 1893/1895 (Norsk hvalfangst-tidende, 1926)
Keywords: Sørishavet; ekspedisjoner; historie; hvaler; hvalfangst

En helt : kaptein Scotts siste færd - Gran, Tryggve (Gyldendal, 1924)
Keywords: Antarktis; Robert Falcon Scott; Sydpolen; Sydpolsekspedisjonen; ekspedisjoner; historie; oppdagelsesreiser; polarområdene; reiser

Die Bouvet-Insel : Inaugural-Dissertation der Philosophischen Fakultät der universität Leipzig zur Erlangung der Doktorwürde - Engelmann, Gerhard (s.n., 1923)
Keywords: Bouvetøya; forskning; historie; oppdagelsesreiser

Hvalfangst i Rosshavet - Risting, Sigurd (Norsk hvalfangst-tidende, 1923)
Keywords: Sørishavet; ekspedisjoner; historie; hvaler; hvalfangst

Sydover. Sydfeltene - Risting, Sigurd (Av hvalfangstens historie, 1922)
Keywords: Antarktis; Carl Anton Larsen; Sørishavet; fangst; historie; hvalfangere; hvalfangstindustri; hvalindustri

The last phase of whaling - Jenkins, J Travis (A history of the whale fisheries : from the Basque fisheries of the tenth century to the hunting of the finner whale at the present date, 1921)
Keywords: Norge; Sørishavet; historie; historikk; hvalfangere; hvalfangst; pelagisk

Sydfelterne: av deres opdagelseshistorie (Norsk hvalfangst-tidende, 1919)
Keywords: Sørishavet; ekspedisjoner; geografi; historie

Fangst i Sydhavet (Norsk hvalfangst-tidende, 1917)
Keywords: Antarktis; Sørishavet; ekspedisjoner; fangst; historie; hvalfangst; selfangst

Hvor sydlyset flammer : leir- og ekspeditionsliv paa Antarktis : dagboksoptegnelser fra Scotts ekspedition - Gran, Tryggve (Gyldendal, 1915)
Keywords: Antarktis; Robert Falcon Scott; Sydpolen; Sydpolsekspedisjonen; dagbøker; ekspedisjoner; historie; oppdagelsesreiser; polarområdene; reiser

Hvalfangsten : dens historie og mænd - Sørensen, G (red.); Hoff, I A (red.); Hoff, J O (red.); Halvorsen, L (red.); Salicath, C (red.) (Norske forlagskompani, 1912)
Keywords: Sørishavet; historie; hvalfangere; hvalfangst; hvalfangstselskaper; pelagisk

"Christmas House": the adventures of a shipwrecked crew - Bull, Henrik Johan; Ree, Harboe (Pall Mall magazine, 1907)
Keywords: Sørishavet; ekspedisjoner; historie

Utenriksk fangst : hvalfangst - Bogen, Hans
Keywords: Bouvetøya; Peter I. Øy; Sørishavet; historie; hvalfangst; oppdagelsesreiser; pelagisk; polarområdene

Politiske forhold i Antarktis - Giæver, John Schjelderup ([s.n.])
Keywords: Bouvetøya; Dronning Maud Land; Norge; Peter I. Øy; ekspedisjoner; historie; internasjonal politikk; opdagelsesreiser; rett

Den moderne hvalfangstens kausalproblemer - Johnsen, Arne Odd (Historisk tidsskrift)
Keywords: Sørishavet; historie; hvalfangstindustri; hvalindustri; næring; pelagisk; økonomi