Vår glemte polarhelt : Carsten Borchgrevink og Southern Cross-ekspedisjonen 1898-1900 - Vogt, David (Aschehoug, 2008)
Keywords: Antarktis; Carsten Egeberg Borchgrevink; Nordmenn; Ole Must; Per Savio; Southern Cross; Sydpolen; biografier; ekspedisjonen; ekspedisjoner; oppdagelsesreiser; polarforskning; polarområdene; samisk

De fire store : og hvordan de ledet sine menn - Kvam, Ragnar (Gyldendal, 2007)
De satte seg nesten uvirkelige mål. De skulle erobre de siste uoppdagede steder på kloden. Kan deres egenskaper og lederstil fortelle oss hvorfor noen lyktes bedre enn andre? Nansen var først ute. Skituren over Grønland hadde gitt ham ukuelig vågemot: Nå var målet Nordpolen. Siden ville Amundsen samme vei. Britene festet blikket på Antarktis. Først Schackleton, så Scott. Fire menn med store drømmer, sterk vilje, kraftig ego. Som vi vet, skulle ekspedisjonene føre til triumf . og tragedie. I sin nye bok skildrer Ragnar Kvam jr. noen av polarhistoriens mest dramatiske kapitler. Han setter søkelyset på hvem de er, disse fire lederskikkelsene. Hva var det som drev dem? Hvordan ledet de sine menn? Kan deres egenskaper og lederstil fortelle oss hvorfor noen lyktes bedre enn andre? Gjennom fire fortellinger får leseren et fascinerende portrett av "de fire store", av deres evne til å skape motivasjon og lagånd, av deres psykiske utrustning og evne til å takle ekstreme situasjoner. Kvams mål er å kaste nytt lys over det som i siste instans virkelig bestemmer deres måte å lede på deres personlighet.
Keywords: Antarktis; Roald Amundsen; Sydpolsekspedisjonen; biografier; polarekspedisjoner; polarhistorie

Roald Amundsen : tidenes polfarer - Barr, Susan; Amundsen, Roald; Ekeberg, Jan Ove (Stenersen forl., 2005)
Keywords: Antarktis; Belgica ekspedisjon; Roald Amundsen; Sydpolsekspedisjonen; biografier; dagbøker; oppdagelsesreiser

Pionerforskning i Sørishavet. Kappløpet mot Sydpolen - Berg, Kåre; Brenna, Åsta (Polarheltene : norske pionerer i Arktis og Antarktis, 2003)
Keywords: Antarktis; Carl Anton Larsen; Carsten Borchgrevink; Roald Amundsen; Sydpolen; biografier; oppdagelsesreiser; polarekspedisjoner; polarflyving; polarforskning; polarhelter

Pioneering exploration in the Antarctic Ocean. The race for the South Pole - Berg, Kåre; Brenna, Åsta; Aase, Jean (Heroes of the polar wastes : pioneer Norwegian explorers in the Arctic and the Antarctic, 2003)
Keywords: Antarktis; Carl Anton Larsen; Carsten Borchgrevink; Roald Amundsen; Sydpolen; biografier; oppdagelsesreiser; polarekspedisjoner; polarflyving; polarforskning; polarhelter

Hvalfangsteventyret - Jacobsen, Erik (Cicero grafisk, 2003)
Keywords: Nordmenn; Sørishavet; Vestfold; biografier; erindringer; historie; hvalfangst; pelagisk; sjøfolk

Christensen, Lars - Mills, William J (Exploring polar frontiers : a historical encyclopedia, 2003)
Keywords: Antarktis; biografier; ekspedisjoner; hvalfangst; polarhistorie; polfarere

Hvalfangere i Sydishavet og Sør-Afrika, 1910-1970 - Ødegaard, Torbjørn (Kystforl., 2002)
Keywords: Nordmenn; Sørishavet; biografier; erindringer; historie; hvalfangst; pelagisk; sjømenn

Henryk Johan Bull (1893-1895). Carsten E. Borchgrevink (1898-1900). Roald Amundsen (1910-1912) - Rosove, Michael H (Let heroes speak : Antarctic explorers, 1772-1922, 2000)
Keywords: Antarktis; Carsten Egeberg Borchgrevink; Henrik Johan Bull; Roald Amundsen; Sydpolen; biografier; oppdagelsesreiser; polarekspedisjoner

Johan Koren : feltzoolog og polar-pioner - Wikan, Steinar (Schibsted, 2000)
EN NORSK FELTZOOLOG OG POLAR-PIONER 17 år gammel drar snekkerlærlingen JOHAN KOREN ut fra hjembyen i Fredrikstad i 1897 som deltager i historiens første overvintringekspedisjon i Antarktis, Belgica-ekspedisjonen. Styrmann om bord er en landsmann, den unge Roald Amundsen. I likhet med ham, blir Koren snart kjent og omtalt som en av tidenes dristigste oppdagelsesreisende, med Antarktis og Arktis som virkefelt. Men for Koren blir berømmelsen ikke varig. Bare 39 år gammel dør han i spanskesyken, alene på et hospital i Vladivostok. Og med tiden går det slik at han blir "Gutten Norge glemte" - slik tittelen lød på en senere guttebok, inspirert av hans begivenhetsrike og dramatiske liv. Blant feltzoologer regnes han imidlertid den dag i dag som en pionerskikkelse, og rundt om i verdens zoologiske museer finnes tusenvis av vitnesbyrd om hans innsats for vitenskapen som samler av fugle- og dyrearter. Forfatteren, historikeren og biologen STEINAR WIKAN bygger denne beretningen på Johan Korens delvis bevarte dagbøker, samtlige brev, dokumenter og presseomtaler, erindringsbøker og - ikke minst - samtaler med en gammel mann i det fjerneste Sibir som kjente Koren.
Keywords: Antarktis; Belgica ekspedisjon; biografier; forskning; oppdagelser; overvintring; polarekspedisjoner; zoologi