Roald Amundsens's Tent at the South Pole - Barr, Susan (Antarctic Resolution, 2021)
Keywords: Antarktis; Norge; Roald Amundsen; Sydpolsekspedisjonen; historie

Norway's path to the Antarctic Treaty - Jølle, Harald Dag (Fram forum, 2021)
Keywords: Antarktis; Antarktistraktaten 1959; Norge; ekspedisjoner; historie; hvalfangst; internasjonal; jus; politikk

Den siste olje - Berge, Aslak (Octavian forlag AS, 2019)
Over seks tiår fylte glinsende fett fra hundretusenvis av hval råstoffbehov til multinasjonale konserners margarin- og såpeprodukter. Hoffleverandørene var norske hvalfangere. Fra spekkjelene like etter århundreskiftet ble fyrt opp på Sør-Georgia til det flytende kokeriet Kosmos IV ankret opp i Sandefjord på slutten av 1960-tallet, skulle hvalfangst dominere og forme utviklingen av finansmarked, konsumvarer og kapitalisme i Norge. Dette er en fortelling om eksplosivt voksende rikdom og merkevarebygging, men også en biologisk tragedie. Et nådeløst møte mellom jordens største dyr, effektiv fangsteknologi og konsumindustri. Dette er en flerfasettert historie om et kapitalfattig lands industrialisering, skattesky redere og multinasjonale fettkjemper, men også om ubegrensede offer og tap. Om norsk polarimperialisme og globalt salg utfordret av stormakter og skiftende konjunkturer. Dette er historien om "Den siste olje".
Keywords: Norge; Sørishavet; historie; hvalfangstindustri; hvalindustri; pelagisk; økonomi

Hvaleventyret : hvordan vi nesten utryddet det største dyret som har levd - Tjernshaugen, Andreas (Kagge, 2018)
Historien om jakten på blåhvalen, verdens største dyr. Blåhvalen var nær ved å bli utryddet av den moderne hvalfangsten med raske båter, sprenggranater og harpunkanon. Lenge utgjorde Vestfold verdens hvalfangstsentrum, og på det meste forlot ti tusen norske menn familien og dro på hvalfangst i fremmede farvann. Det var et blodslit, og et eventyr. Helt fra starten kom det advarsler om at hvalene kunne bli utryddet. For blåhvalen var det på nære nippet. Underarten i Antarktis, som blir aller størst, regnes fortsatt som kritisk truet. I sluttspillet om blåhvalens skjebne ble Norge utfordret av både Storbritannia og Nazi-Tyskland, Japan og Sovjetunionen, som kastet seg inn i kampen om Sørishavets rikdommer. "Hvaleventyret" er en medrivende historie om blåhvalen og hvalfangsten. Den forteller om hvalenes årlige trekk mellom isen og varmere hav, om hvalfangernes livsfarlige pionerferder i polhavene, og om kampen for å redde de siste blåhvalene.
Keywords: Nordmenn; Norge; Sørishavet; dyrevern; hvaler; hvalfangst; hvalindustri; pelagisk; sjøpattedyr

Animals as instruments of Norwegian imperial authority in the interwar Arctic - Roberts, Peder; Jørgensen, Dolly (Journal for the History of Environment and Society, 2016)
During the first half of the twentieth century a number of individuals in Norway participated in the transfer of animals from both the Arctic to the Antarctic regions and vice versa. These projects may be conceptualized as a form of imperial acclimatization, following in the footsteps of earlier attempts to transplant both plants and animals from their indigenous ranges to new geographic locations for both practical and recreational purposes. Reindeer were introduced to the island of South Georgia before World War I as Norwegian whalers turned a space previously uninhabited by humans into the operational hub of a booming Antarctic whaling industry. The successful transplantation of reindeer was followed by less successful attempts to transfer muskoxen from Greenland to Svalbard and the Scandinavian mainland, penguins from the Antarctic to the coast of Norway, and dreams of transferring fur seals from south to north. We argue that these attempts constituted both practical attempts to “enrich” the fauna of discrete habitats, but also expressions of Norwegian authority over the polar regions at a time when imperial ambitions in both the Arctic and Antarctic had significant traction within Norway. The transplanted animals may thus be conceived as geopolitical instruments – mastery over fauna as being a means of expressing mastery over space.
Keywords: Antarktis; Bouvetøya; Norge; geopolitikk; hvalfangst; polarområdene

Kaptein Melsom. Et spennende liv som hvalfanger og skipsreder - Dyrhaug, Tore (Njotarøy : årsskrift, 2015)
1912 fikk Nøtterøy en ny innbygger. Hvalfangeren H. G. Melsom var vendt hjem fra et hvalfangerliv i det fjerne Østen og kjøpte hus på Ørsnes. Her startet han opp en ny fase i livet, som skipsreder. Høydepunktet i hans karriere var trolig da hvalskuta «Lancing» dro om bord den første hvalen fra en opphalingsslipp i hekken på båten. Med dette var den virkelige pelagiske hvalfangsten i gang. Historien om «Lancing» som det første hvalkokeriet som kunne dra en hel hval om bord, er vel kjent og beskrevet. Dette var starten på den pelagiske hvalfangsten som brakte hvalfangsten inn i en ny fase. Men historien om hvalfangeren og rederen fra Nøtterøy, som var en av dem som sto bak, har ikke vært særlig kjent. Med god hjelp fra barnebarnet Henrik Melsom Henriksen, har Tore Dyrhaug skrevet ned denne historien.
Keywords: Nordmenn; Norge; Sørishavet; dagbøker; hvalfangere; hvalfangst; pelagisk

Norway in the Antarctic - Rognhaug, Magnus Hovind (ed.) (Norsk Polarinstitutt, Norge Utenriksdepartementet, 2014)
Keywords: Antarktis; Antarktistraktaten; Bouvetøya; Dronning Maud Land; Norge; Peter I. Øy; ekspedisjoner; forskningsstasjoner; forvaltning; hvalfangst; klima; klimaendringer; miljø; naturressursforvaltning; naturvitenskapelig; polarforskning; polarområdene

Norge i Antarktis - Rognhaug, Magnus Hovind (red.) (Norsk Polarinstitutt, 2014)
Keywords: Antarktis; Antarktistraktaten; Bouvetøya; Dronning Maud Land; Norge; Peter I. Øy; Sørishavet; forskning; miljøvern; polarforskning; politikk

A Crisis that Never Came: The decline of the Antarctic Whaling Industry in the 1950s and 1960s - Basberg, Bjørn L (The Mariner's Mirror, 2013)
Keywords: Norge; Sørishavet; hvalfangere; hvalfangst; pelagisk; økonomi

Norges ti viktigste polarekspedisjoner - Jaklin, Asbjørn; Jølle, Harald Dag (Norsk Polarinstitutt, 2012)
Keywords: Antarktis; Carl Anton Larsen; Maudheim; NSBX 1949-52; Norge; Norsk-britisk-svenske antarktisekspedisjon; Roald Amundsen; Sydpolsekspedisjonen; polarekspedisjoner; polarforskning; polarområdene

Roald Amundsens sydpolsferd (1910-1912) = Roald Amundsen's South Pole expedition (1910-1912) - Amundsen, Roald; Diesen, Jan Anders; Lund, Harald Østgaard (Norsk filminstitutt, 2010)
Keywords: Antarktis; Fram (skip); Norge; Sydpolen; Sydpolsekspedisjonen; dokumentarfilmer; ekspedisjonsfilmer; oppdagelsesreiser; polarområdene

Whalers' wives in Vestfold, Norway during the pelagic period - Garmel, Hanne (Whaling and History III : papers presented at a symposium in Sandefjord on the 18th and 19th of June 2009, 2010)
Keywords: Norge; Sørishavet; hvalfangst; kulturhistorie; pelagisk

Who owns the history of whaling? The norwegian whaling industry and the writing of modern whaling history - Ringstad, Jan Erik (Whaling and History III : papers presented at a symposium in Sandefjord on the 18th and 19th of June 2009, 2010)
Keywords: Norge; Sørishavet; hvalfangst; kulturhistorie; pelagisk

A frozen field of dreams : science, strategy, and the Antarctic in Norway, Sweden, and the British empire, 1912-1952 : a dissertation submitted to the Department of History and the Committee on graduate studies of Stanford University in partial fulfillment of the requirements for the degree of Doctor of Philosophy - Roberts, Peder (Peder William Chellew Roberts, 2010)
Keywords: Antarktis; Norge; historie; norske ekspedisjoner; politikk

The first Antarctic whaling season of Admiralen (1905–1906): the diary of Alexander Lange - Adie, Susan; Basberg, Bjørn L; Lange, Alexander (Polar Record, 2009)
The first factory ship of the so-called modern era of Antarctic whaling was Admiralen, arriving together with two smaller catcher boats in the South Shetland Islands in January 1906, after a period of whaling in the Falkland Islands. The expedition leader was Alexander Lange, a Norwegian whaler with a long experience from whaling in northern Norway and Spitsbergen. He kept a diary for a considerable period and this covered several whaling voyages. The one dealing with the pioneer Antarctic season of 1905–1906 has been translated from Norwegian into English and is presented here with an introduction that places the expedition into its wider context.
Keywords: Nordmenn; Norge; Sørishavet; dagbøker; hvalfangere; hvalfangst; pelagisk

Norge i Antarktis : fra erobring til moderne forskning - Winther, Jan-Gunnar; Andersen, Rolf Trolle; Basberg, Bjørn L; Bomann-Larsen, Tor; Haugland, Jan Erling; Njåstad, Birgit; Orheim, Olav; Tveraa, Torkild; Monsen, Oddbjørn (Schibsted, 2008)
Keywords: Antarktis; Norge; ekspedisjoner; forskningsstasjoner; forvaltning; hvalfangst; klima; klimaendringer; miljø; naturressursforvaltning; naturvitenskapelig; polarforskning; polarområdene

Norway in the Antarctic : from conquest to modern science - Winther, Jan-Gunnar; Tveraabak, Jacob; Andersen, Rolf Trolle; Basberg, Bjørn L; Bomann-Larsen, Tor; Haugland, Jan Erling; Njåstad, Birgit; Orheim, Olav; Monsen, Oddbjørn; Goldman, Helle V (Schibsted, 2008)
Keywords: Antarktis; Norge; ekspedisjoner; forskningsstasjoner; forvaltning; hvalfangst; klima; klimaendringer; miljø; naturressursforvaltning; naturvitenskapelig; polarforskning; polarområdene

Norway and past International Polar Years—a historical account - Bones, Stian (Polar Research, 2007)
Surveying Norway’s role in past International Polar Years (IPYs), this essay by historian Stian Bones contributes to a broader understanding of Norway as a “polar nation”. He describes the strengths of Norway’s scientific traditions in the polar regions, and examines the varying motivations driving Norwegian involvement in the first three IPYs: 1882–83, 1932–33 and 1957–58 (also known as the International Geophysical Year).
Keywords: Antarktis; Det internasjonale geofysiske år (IGY); Norge; historie; polarområdene; vitenskap

Polar Research evolves, and Norway and the IPY - Goldman, Helle V (Polar Research, 2007)
Keywords: Antarktis; Det internasjonale geofysiske år (IGY); Norge; Norsk Polarinstitutt; ekspedisjoner; forskning; polarområdene; vitenskap

Norwegian-Japanese whaling relations in the early 20th century : a case of successful technology transfer - Mageli, Eldrid (Scandinavian Journal of History, 2006)
Keywords: Japan; Norge; Sørishavet; hvalindustri; pelagisk hvalfangst

Bjarne Aagaard and his Crusade against Pelagic Whaling in the late 1920s - Ringstad, Jan Erik (Whaling and History II : new perspectives, 2006)
Keywords: Norge; Sørishavet; historie; hvalfangst; pelagisk hvalfangst

Økonomi og økologi i ishavene - Kjeldstadli, Knut (Et splittet samfunn : 1905-1935, 2005)
Keywords: Norge; Sørishavet; hvalfangst; pelagisk; økologi; økonomi

Ekspedisjoner og begivenheter - Barr, Susan (Norsk polarhistorie, 2004)
Keywords: Antarktis; Nordmenn; Norge; ekspedisjoner; oppdagelsesreiser; polarfarere

Whalers, explorers and scientists: historical perspectives on the development of the antarctic whaling industry - Basberg, Bjørn L (Antarctic challenges : historical and current perspectives on Otto Nordenskjöld's Antarctic expedition 1901-1903, 2004)
Keywords: Carl Anton Larsen; Norge; Sørishavet; ekspedisjoner; forskning; historie; hvalfangere; hvalfangst; pelagisk; polarområdene

På hvalfangst under sovjetstjernen - Børresen, Dag Ingemar (Arbeiderhistorie, 2004)
Keywords: Nordmenn; Norge; Sørishavet; arbeiderbevegelse; arbeidsforhold; historie; hvalfangst; pelagisk; sjøfolk

"Havfruer" og sjøkvinner - Elstad, Åsa (Kystkvinner i Norge, 2004)
Keywords: Norge; Sørishavet; Vestfold; hvalfangst; kulturhistorie; pelagisk

Polarheltene - minner og monumenter - Eriksen, Anne (Norsk polarhistorie, 2004)
Keywords: Antarktis; Nordmenn; Norge; ekspedisjoner; polarfarere; polarområdene

Å spise kirsebær med de store - Friedman, Robert Marc (Norsk polarhistorie, 2004)
Keywords: Antarktis; Dronning Maud Land; Norge; Norsk Polarinstitutt; ekspedisjoner; forskning; oppdagelsesreiser

Klodens helse - sett fra polene - Hessen, Dag O (Norsk polarhistorie, 2004)
Keywords: Antarktis; Dronning Maud Land; Norge; ekspedisjoner; forskning; internasjonalt samarbeid

In the wake of Tønnessen and Johnsen : trends in whaling history research after 1970 - Basberg, Bjørn L (Discussion paper Norges handelshøyskole, Institutt for samfunnsøkonomi, 2003)
Keywords: Antarktis; Norge; husholdning; hvalfangere; hvalfangst; pelagisk; økonomisk historie

Storms, ice, and whales : the antarctic adventures of a Dutch artist on a Norwegian whaler - Does, Willem van der (William B. Eerdmans, 2003)
Keywords: Carl Anton Larsen; Norge; Sørishavet; ekspedisjoner; hvalfangere; hvalfangst

Bønder i Antarktis : hvalfangst og landbruk 1925-1940 - Lalla, Robert (Institutt for økonomi og ressursforvaltning, Norges landbrukshøgskole, 2003)
Keywords: Norge; Sørishavet; husholdning; hvalfangere; hvalfangst; pelagisk; økonomisk historie

Skipsdagboken fra hvalkokeriet "Pythia" : beriberi utbruddet i 1928 - Børresen, Dag Ingemar (Sandar historielag, 2002)
Keywords: Norge; Sørishavet; dagbøker; hvalfangst; hvalkokerier

Antarctica - Sale, Richard (To the ends of the Earth : the history of Polar exploration, 2002)
This text provides an insight into the early history of the Polar regions, and tells the stories of Man's first exploration of the Arctic and Antarctic, and subsequent expeditions. The history of individual Polar expeditions has been told many times, but usually only as personal accounts of individual adventures. This misses the overall context of polar exploration - why the British depended on ponies, or plant-eating animals (on the only continent where plants don't grow), why Franklin's men perished when the local Eskimos were eking out an existence around them (and reporting Franklin's demise), and why the Scandinavians were always better than anybody else. The first map of Antarctica was produced in 1556 - the Vikings visited the Arctic 1,000 years before. In 2001, the US Base at the South Pole is manned 365 days a year. The book tells the whole story of how the two last wildernesses, at either end of the world, were discovered, conquered and tamed.
Keywords: Antarktis; Belgica ekspedisjon; Carsten Egeberg Borchgrevink; Nordmenn; Norge; Roald Amundsen; Southern Cross; Sydpolsekspedisjonen; ekspedisjonen; historie; hvalfangst; oppdagelsesreiser; pelagisk; polareksspedisjoner

Antarctic Treaty: Report of the Norwegian antarctic inspection under article VII of the Antarctic Treaty ([Justis- og beredskapsdepartementet], 2001)
Article VII of the Antarctic Treaty entitles each Consultative Party to designate observers who shall have the right to carry out unannounced on-spot inspections. The purpose of these inspections is to promote the objectives of and ensure compliance with the provisions of the Antarctic Treaty and the easures adopted under it. The observers shall be accorded complete freedom of access at any time to all areas of Antarctica, including all stations within those areas, as well as vessels and aircrafts at points of embarkation and disembarkation. Article 14 of the Protocol on Environmental Protection to the Antarctic Treaty commit the Consultative Parties to undertake inspections under Article VII of the Antarctic Treaty in order to promote the protection of the Antarctic environment and dependent and associated ecosystems, and to ensure compliance with the Environmental Protocol.
Keywords: Antarktis; Norge; forskningsstasjoner

Norwegian use of the polar oceans as occupational arenas and exploration routes - Barr, Susan (Polar Record, 2001)
Keywords: Antarktis; Nordmenn; Norge; ekspedisjoner; forskning; geografi; historie; oppdagelsesreiser; polarområdene

Den første olje - Jenssen, Hugo Lauritz (Ambra : Sandefjordmuseene årbok, 1999)
Keywords: Norge; Sørishavet; historie; hvalfangere; hvalfangst; pelagisk; sjøfolk

Antarktis : norsk natur- og kulturminneforvaltning - Njåstad, Birgit (ed.) (Norsk Polarinstitutt, 1999)
Keywords: Antarktis; Norge; forvaltning; kulturminneforvaltning; miljøvern; naturforvaltning; naturvern; polarområdene

Noruega y las regiones polares - Hansson, Rasmus (Real Ministerio Noruego de Asuntos Exteriores, 1998)
Keywords: Antarktis; Bouvetøya; Dronning Maud Land; Nordmenn; Norge; Norsk Polarinstitutt; Peter I. Øy; Sørishavet; geografi; historie; norske ekspedisjoner; oppdagelsesreiser; polarområdene; polarpolitikk

Norvegija i poljarnye rajony - Hansson, Rasmus (Izdano Ministerstvom inostrannych del Norvegii, 1998)
Keywords: Antarktis; Bouvetøya; Dronning Maud Land; Nordmenn; Norge; Norsk Polarinstitutt; Peter I. Øy; Sørishavet; geografi; historie; norske ekspedisjoner; oppdagelsesreiser; polarområdene; polarpolitikk

Norway and the polar regions - Hansson, Rasmus (The Royal Norwegian Ministry of Foreign Affairs, 1998)
Keywords: Antarktis; Bouvetøya; Dronning Maud Land; Nordmenn; Norge; Norsk Polarinstitutt; Peter I. Øy; Sørishavet; geografi; historie; norske ekspedisjoner; oppdagelsesreiser; polarområdene; polarpolitikk

Norwegen und die Polargebiete - Hansson, Rasmus (Kgl. Norwegisches Ministerium für Auswärtige Angelegenheiten, 1998)
Keywords: Antarktis; Bouvetøya; Dronning Maud Land; Nordmenn; Norge; Norsk Polarinstitutt; Peter I. Øy; Sørishavet; geografi; historie; norske ekspedisjoner; oppdagelsesreiser; polarområdene; polarpolitikk

Norge og polarområdene - Hansson, Rasmus (ed.) (Utenriksdepartementet, 1998)
Keywords: Antarktis; Norge; geografi; historie; miljøvern; polarforskning; polarområdene; politikk

Snipp snapp snute... : beretning om livet om bord i hvalbåtene fra Vestfold på fangstfeltene i Sydishavet - Østevik, Tore (Færder forlag, 1998)
Keywords: Norge; Sørishavet; historie; hvalfangere; hvalfangst; pelagisk; sjøfolk

To hvalfangstentreprenøren - to strategier? - Basberg, Bjørn L (I det lange løp : essays i økonomisk historie tilegnet Fritz Hodne, 1997)
Keywords: Antarktis; Carl Anton Larsen; Christen Christensen; Norge; Sørishavet; historie; hvalfangstindustri; hvalfangstselskaper; hvalfangststasjoner; hvalkokerier; næringsliv; pelagisk; økonomi

Et større Norge 1949-65 - Eriksen, Knut Einar (Kald krig og internasjonalisering, 1949-1965, 1997)
Keywords: Antarktis; Norge; historie; internasjonal; polarområdene; politikk; utenrikspolitikk

Strategi for norsk forskning i Antarktis - forskningsråd, Norges (Norges forskningsråd, 1997)
Keywords: Antarktis; Antarktistraktaten; Norge; forskning; forvaltningsansvar; miljøendringer; polarområdene

Sandefjords historie - Olstad, Finn (Sandefjord kommune, 1997)
Keywords: Nordmenn; Norge; Sørishavet; Vestfold; historie; hvalfangere; hvalfangst; hvalfangstindustri; hvalindustri

Hvalfangstbase og kulturminne, Hektor Hvalfangststasjon : den sørligste av de norske landstasjonene i Antarktis - Rossnes, Gustav (Norsk sjøfartsmuseum. Årsberetning, 1997)
Keywords: Antarktis; Deceptionøya; Norge; fangststasjoner; hvalfangere; hvalfangst; hvalfangststasjoner

Selvhevdelse og altruisme i Antarktis - Tamnes, Rolf (Oljealder : 1965-1995, 1997)
Keywords: Antarktis; Norge; utenrikspolitikk

Territoriell ekspansjonspolitikk - Fure, Odd-Bjørn (Mellomkrigstid : 1920-1940, 1996)
Keywords: Antarktis; Norge; historie; internasjonal; norske ekspedisjoner; polarområdene; politikk; utenrikspolitikk

Norges polare interesser - Berg, Roald (Norge på egen hånd, 1995)
Keywords: Antarktis; Norge; historie; polarområdene; utenrikspolitikk

Åpning av Foyn-seminaret 23.januar 1995 - Olsen, Jan Henry T (Vestfoldminne, 1995)
Keywords: Den internasjonale hvalfangstkommisjonen; Norge; Svend Foyn; Sørishavet; historie; hvalfangere; hvalfangst; hvalfangstkvotene; pelagisk

Norwegian Antarctic whaling seen through the eye of the camera - Barr, Susan (Whaling and history : perspectives on the evolution of the industry, 1993)
Keywords: Norge; Sørishavet; fotografi; historie; hvalfangere; hvalfangst; hvalfangststasjoner; hvalkokeri; pelagisk

Survival against all odds? Shore station whaling at South Georgia in the Pelagic. Era, 1925-1960 - Basberg, Bjørn L (Whaling and history : perspectives on the evolution of the industry, 1993)
Keywords: Norge; Sørishavet; hvalfangere; hvalfangst; hvalfangststasjoner; hvalkokeri; pelagisk; økonomi; økonomisk historie

Norway in the Antarctic - Brekke, Annemor (Ministry of Foreign Affairs, 1993)
Keywords: Antarktis; Antarktistraktaten; Norge; ekspedisjoner; forskning; hvalfangst; miljø

Vel blåst! : kommandør Chr. Christensens hvalfangstmuseum 75 år : 1917-1992 - Wexelsen, Einar (Kommandør Chr. Christensens hvalfangstmuseum, 1993)
Keywords: Christen Christensen; Norge; Sørishavet; historie; hvalfangst; hvalindustri; museer

Hvalfangsten : eventyret tar slutt - Bakka, Dag (Krohn Johansen, 1992)
Keywords: Norge; Sørishavet; båter; ekspedisjoner; historie; hvalfangerselskapet; hvalfangstindustri; hvalindustri; hvalkokerier; pelagisk; skip

Whaling or Shipping? Conflicts over the Use of the Norwegian Whaling Fleet during World War II - Basberg, Bjørn Lorens (International Journal of Maritime History, 1991)
When the United Kingdom entered World War n in September 1939 the Norwegian merchant marine was immediately affected, as its ships became the targets of German submarines. Between September 1939 and April 1940 (when Norway was occupied by the Nazis), more than fifty Norwegian ships were lost, mainly in the North Sea and the north Atlantic. In November 1939 an agreement was reached between the British government and the Norwegian Shipowners Association to place almost half the Norwegian merchant fleet at Britain's disposal under the so-called "charter parties scheme." The king and the Norwegian government fled to London and established a government-inexile during the German occupation, but before their departure it was decided to establish an agency in the British capital to operate and manage Norwegian shipping. It was named the Norwegian Shipping and Trade Mission (Nortraship) and became the world's largest shipowner, controlling more than one thousand ships at the outset of the war.'
Keywords: Norge; Sørishavet; andre verdenskrig; hvalbåter; hvalfangstindustri; hvalindustri; pelagisk hvalfangst

Perspektiver for norsk forskning i Antarktis : langtidsplan for norsk Antarktis-forskning, høringsutkast av kapittel 6: framtidig norsk forskning - Omholt, Anders; Nygard, Jarle (Nasjonal komite for miljøvernforskning, NAVF, 1991)
Keywords: Antarktis; Norge; glasiologi; klima; marinøkologi; miljøforskning; polarforskning; polarområdene

I hjertet av Antarktis; Norge i Antarktis - Imbert, Bertrand C; Hem, Arne (Polarforskningens pionerer, 1990)
Keywords: Antarktis; Bouvetøya; Dronning Maud Land; Norge; Peter I. Øy; Roald Amundsen; Sydpolsekspedisjonen; Sørishavet; hvalfangst; oppdagelsesreiser

La oss arbeide! : A/S Laboremus gjennom 80 år 1910-1990 - Kolltveit, Bård ([A/S Laboremus], 1990)
Keywords: Norge; Sørishavet; hvalfangstindustri; hvalindustri; rederier; sjøfartshistorie

Zwischen Kooperation und Konfrontation. Deutschland, Norwegen und die Walfangfrage in den 1930er Jahren - Scholl, Lars Ulrich (Sjøfartshistorisk årbok : Norwegian yearbook of maritime history, 1990)
Keywords: Norge; Sørishavet; Tyskland; historie; hvalfangere; hvalfangstindustri; hvalolje; pelagisk; samarbeid

Storrederiet Nortraship : handelsflåten i krig - Mossige, Erling (Grøndahl, 1989)
Keywords: Norge; Sørishavet; historie; hvalfangstindustri; hvalindustri; pelagisk; rederier; skipsfart

A hundred years of Norwegian exploration of the polar regions - Orheim, Olav (Norsk Geografisk Tidsskrift - Norwegian Journal of Geography, 1989)
Keywords: Antarktis; Norge; ekspedisjoner; oppdagelsesreiser; polarområdene

Establishment of Troll, a new station facility for summer operations: initial environmental evaluation - Polarinstitutt, Norsk (Norsk Polarinstitutt, 1989)
Keywords: Dronning Maud Land; Norge; forskningsstasjoner; miljøspørsmål; polarforskning

Norway's polar territories - Barr, Susan (Aschehoug, 1987)
Keywords: Antarktis; Bouvetøya; Dronning Maud Land; Nordmenn; Norge; Peter I. Øy; geografi; geologi; historie; polarområdene; polarpolitikk

Oppfinere og teknologisk utvikling i norsk hvalfangsthistorie - Basberg, Bjørn L (Sandefjordmuseene. Årbok, 1986)
Keywords: Antarktis; Nordmenn; Norge; harpuner; historie; hvalfangere; hvalfangst; hvalfangstindustri; hvalindustri; patenter; pelagisk

Technological transformation in the Norwegian whaling industry in the interwar period - Basberg, Bjørn L (Scandinavian Economic History Review, 1985)
Inventions, innovations and technological changes in the broadest sense are often treated as an independent process and are not subjected to any detailed attempts at explanation. It is scarcely anything exceptional, for example, that Sigurd Risting, the first historian of the whaling industry in Norway, explains the development of whaling as follows: Thus there has been a large stock of finback whales along the coast of Norway for hundreds of years without their having been an object of regular profitable hunting. The reason for this has been nothing more than lack of tackle and methods capable of making hunting possible. The moment these become available, whaling as a rational business will arise by itself out of natural necessity, so to speak." Bjern L. Basberg, b. 1952, is a research fellow in economic history at the Norwegian School of Economic and Business Administration. The article is based on a thesis of 1980 titled: Innovasjons-teori, patenter og teknologisk utvikling i norsk hvalfangst ca. 1860-1968.
Keywords: Norge; Sørishavet; hvalfangst; pelagisk; teknologi; økonomi

La hvalene leve : informasjonshefte om vågehvalfangsten og det internasjonale verneforslaget - Goldstick, Miles (Red.) (Aksjon vern hvalen, 1984)
Keywords: Norge; Sørishavet; historie; hvalfangere; hvalfangst; hvalfangstindustri; hvalindustri; norsk; næringsliv

Sandefjords historie - sett gjennem Sandefjords blads spalter - Hoffstad, Arne; Berg, Knut (Sandefjords blad og trykkeri, 1983)
Keywords: Norge; Sørishavet; Vestfold; byhistorie; hvalfangere; hvalfangerselskapet; hvalfangstindustri; hvalindustri

Nedleggelsen av hvalfangstnæringen i Vestfold 1956-1968 : en analyse av hvalfangstrederienes rolle i avviklingsprosessen, samt deres og hvalfangstmannskapenes situasjon i avviklings-perioden - Vik, Kjell Steinar (Universitetet i Oslo, 1983)
Keywords: Norge; Sørishavet; Vestfold; historie; hvalfangere; hvalfangstindustri; hvalfangstnæring; næringspolitikk; pelagisk; økonomi

Technological change in the Norwegian whaling industry: A case-study in the use of patent-statistics as a technology indicator - Basberg, Bjørn L (Research Policy, 1982)
This paper presents an example of the use of patent statistics as a technology indicator in one industry. The first part deals with the problem of interpretation. Through examination of several other partial technology indicators, it is concluded that at least in this industry, patent statistics provide a reliable indicator, not only for the timing of inventions, but for the timing of innovations and diffusion as well. The reason is that the intervals between the stages in the innovation process are very short. This contradicts evidence from many other industries, and it is therefore emphasized that generalizations are unwarranted. The second part of this paper deals with the possible causes of technological change in Norwegian whaling. The methodology is inspired by J. Schmookler's work. Thus, the patents are correlated with other indicators of economic development in the industry. But while Schmookler's view is that the patent activity is determined by social demand and economic growth, the conclusions for the Norwegian whaling industry point in the opposite direction: the technological transformation that took place during the 1920s and early 1930s was forced upon the firms in their efforts to cut costs, which was achieved by rationalizing production and catching methods in line with a downward price trend for whale oil.
Keywords: Norge; Sørishavet; hvalfangst; pelagisk; teknologi; økonomi

Hvalbåten gjennom 100 år - Devig, Thor N (Vestfoldminne, 1982)
Keywords: Norge; Sørishavet; Vestfold; båter; hvalfangere; hvalfangstindustri; hvalindustri; lokalhistorie

Norge i polarområdene - Egeland, Knut (Leif Holtedahls forl., 1982)
Keywords: Antarktis; Bouvetøya; Dronning Maud Land; Nordmenn; Norge; Norsk Polarinstitutt; Peter I. Øy; Sørishavet; geografi; historie; norske ekspedisjoner; oppdagelsesreiser; polarområdene; polarpolitikk

Hvalfangst 1868-1914. Hvalfangst blir en ny vekstnæring - Hodne, Fritz (Norges økonomiske historie 1815-1970, 1981)
Keywords: Norge; Sørishavet; historie; hvalfangere; hvalfangstindustri; hvalindustri; økonomi

Eventyret Antarktis - Børde, Haakon; Johansen, Karl Hans (Gyldendal, 1978)
Keywords: Antarktis; Norge; Norsk Polarinstitutt; Sydpolsekspedisjonen; ekspedisjoner; historie; oppdagelsesreiser; polarområdene

Sandefjord - byen vår : trekk fra Sandefjordsdistriktets historie under hvalfangsteventyret 1905-1968 - Hoffstad, Arne ([S.n.], 1976)
Keywords: Norge; Sørishavet; Vestfold; byhistorie; hvalfangere; hvalfangerselskapet; hvalfangstindustri; hvalfangstselskapet; hvalindustri

Co-operative Negotiations and Bargaining: Some Notes on Power and Powerlessness - Midgaard, Knut (Power and political theory : some European perspectives, 1976)
Keywords: Norge; Sørishavet; historie; hvalfangst; hvalfangstkvoter; internasjonal; pelagisk; politikk

Norsk polarpolitikk : hovedtrekk og utviklingslinjer 1905-1974 - Skagestad, Odd Gunnar (Dreyers Forlag, 1975)
Keywords: Antarktis; Norge; historie; polarforskning; polarområdene; polarpolitikk; statsforvaltning

Hvalfangsforhandlingene i historisk og prinsipielt perspektiv: økonomi, biologi, politikk - Midgaard, Knut (Forskningspolitiske spørsmål i norsk biologi : en seminarrapport = Policy issues in Norwegian biological research : report from a seminar, 1974)
I. Vi skal i det følgende beskjeftige oss med forhandlingene om regulering av den pelagiske hvalfangst i Antarktis med sikte på å belyse to emner: 1) betingelsene for at biologers premisser skal slå igjennom i en politisk prosess som gjelder utnyttelsen av levende ressurser, 2) rollekonflikter som kan oppstå for biologer som går inn i en slik prosess. Jeg vil først gi en historikk, og så gå nærmere inn på de to emnene.
Keywords: Den internasjonale hvalfangstkommisjonen; Norge; Sørishavet; hvalfangstkonvensjonen; hvalfangstkvoter; internasjonal politikk; pelagisk hvalfangst

Teori om internasjonale forhandlinger: Forhandlingene 1958-59 om kvoteregulering av hvalfangsten i Antarktis - Midgaard, Knut (Internasjonal politikk, 1974)
Keywords: Norge; Sørishavet; hvalfangstkvoter; internasjonal politikk; pelagisk hvalfangst

Virksomheten i Arktis og Antarktis - Gjelsvik, Tore ([Norsk Polarinstitutt], 1973)
Keywords: Antarktis; Bouvetøya; Dronning Maud Land; Norge; Peter I. Øy; ekspedisjoner; marinbiologi; polarforskning; politikk

Spillet om hvalen i Antarktis - Overrein, Per; Midgaard, Knut ([Universitetet i Oslo], 1970)
Keywords: Norge; Sørishavet; historie; hvalfangst; hvalfangstkvoter; internasjonal; pelagisk; politikk; statsvitenskap

Den pelagiske fangst : 1937-1969 - Tønnessen, Johan Nicolay (Norges Hvalfangstforbund, 1970)
Keywords: Norge; Sørishavet; fangst; historikk; husholdning; hvalfangst; hvalfangstkvoten; landbruk; pelagisk

Norwegian Antarctic whaling, 1905–68: an historical appraisal - Tønnessen, Johan Nicolay (Polar Record, 1970)
Keywords: Norge; Sørishavet; historikk; hvalfangst; hvalfangstkvoten

Verdensfangsten 1883-1924 : Del II 1914-1924 - Tønnessen, Johan Nicolay (Norges Hvalfangstforbund, 1969)
Keywords: Norge; Sørishavet; fangst; historikk; husholdning; hvalfangst; hvalfangstkvoten; landbruk; pelagisk

Norske oppdagelser og rettigheter i Antarktis. Vurdering av norske territoriale og andre rettigheter i Arktis og Antarktis (En oversikt over fiske, fangst og norske polarinteresser, 1967)
Keywords: Antarktis; Bouvetøya; Norge; ekspedisjoner; fiske; hvalfangere; hvalfangst; interesser; internasjonal; oppdagelsesreiser; politikk

Verdensfangsten 1883-1924. Del I : 1883-1914 - Tønnessen, Johan Nicolay (Norges Hvalfangstforbund, 1967)
Keywords: Norge; Sørishavet; fangst; historikk; husholdning; hvalfangst; hvalfangstkvoten; landbruk; pelagisk

Sandar sparebank gjennom 100 år : utgitt ved hundre års jubileet - Laug, Kristian ([s.n.], 1960)
Keywords: Antarktis; Norge; Sørishavet; Vestfold; hvalfangstindustri; hvalindustri; økonomi

Vestfold rederiforening gjennom 50 år : 1909-1959 - Eriksen, Erling (Foreningen, 1959)
Keywords: Norge; Sørishavet; Vestfold; historie; hvalbåter; hvalfangere; hvalfangstindustri; hvalfangstselskaper; hvalindustri; pelagisk; rederier

Femti år i konkurranse og fremgang : aktieselskapet Tønsbergs Hvalfangeri 1907-1957 - Wasberg, Gunnar Christie (Tønsbergs Hvalfangeri. Styret, 1958)
Keywords: Nordmenn; Norge; Sørishavet; historie; hvalfangere; hvalfangstindustri; hvalfangstselskaper; hvalindustri; pelagisk

Banken og byen : Sandefjords sparebank 1857-1957 - Groth, Erling (Sandefjords sparebank, 1957)
Keywords: Norge; Sørishavet; Vestfold; byhistorie; hvalfangere; hvalfangerselskapet; hvalfangstindustri; hvalfangstselskapet; hvalindustri; økonomi

Hvalfangerne og hvalfangsten - Hjertholm, Sverre (Arbeiderbevegelsen i Vestfold : trekk fra den politiske og faglige arbeiderbevegelse 1906-1956, 1956)
Keywords: Norge; Sørishavet; Vestfold; arbeiderbevegelse; hvalfangere; hvalfangstindustri; hvalindustri

Whaling - Petersen, Kaare (The saga of Norwegian shipping : an outline of the history, growth and development of a modern merchant marine, 1955)
Keywords: Norge; Sørishavet; historie; hvalbåter; hvalfangst; pelagisk; sjøfart; skipsfart

Norske rederier gjennom 50 år - Sethne, Hans (Red.); Hauge, Eiliv Odde (Sverre Kildahls Boktr., 1955)
Keywords: Norge; Sørishavet; historie; hvalfangstindustri; hvalindustri; rederier; skipsfart

Aktieselskabet "Ørnen" 10/1 1903 - 10/1 1953 : 50 års hvalfangst - Bogen, Hans (A/S "Ørnen", 1953)
Keywords: Norge; Sørishavet; hvalfangstindustri; hvalfangstselskaper; hvalindustri

Privatbanken i Sandefjord A/S : 10-12-1928 - 10-12-1953 : spredte trekk til privatbankvesenets historie i Sandefjord - Bogen, Hans (Utgitt av Privatbanken i Sandefjord A/S, 1953)
Keywords: Forretningsbanker; Historie; Norge; Sørishavet; hvalfangst; hvalfangstindustri; hvalindustri

Hvalfangerselskapet Globus A/S 1925-1950 : et kapitel av den moderne hvalfangsts historie - Næss, Øyvind ([s.n.], 1951)
Keywords: Norge; Sørishavet; historie; hvalfangerselskapet; hvalfangstindustri; hvalindustri; skipsredere

Hvalfangerne kommer. Sammenslutningen med radiotelegrafistene. En stormakt på havet - Zachariassen, Aksel (Fra trellekår til frie menn : Norsk sjømannsforbund gjennom 40 år, 1950)
Keywords: Norge; Sørishavet; fagforeninger; historie; hvalfangere; hvalfangstindustri; hvalindustri; pelagisk; sjømenn

A/s Framnæs Mek. Verksted : 1898 - 1948 - Bogen, Hans (Dreyer, 1948)
Keywords: Norge; Sørishavet; Vestfold; historie; hvalfangst; hvalfangstindustri; hvalindustri; skipsbyggerier; skipsbygging; skipsverft

Sørpolheimens geografi. Norske fangstfolk og forskere i Antarktis. Den tredje Framferda (1910-12). Mot Nordpolen via Sørpolen. Roald Amundsen planter det norske flagget på Sørpolen 14.-12.-1911 - Opsund, Enok (Nordmenn i polheimene, 1948)
Keywords: Antarktis; Norge; Roald Amundsen; Sydpol; Sydpolsekspedisjonen; forskning; hvalfangere; hvalfangst; oppdagelsesreiser

Political claims in the Antarctic - Brown, Robert Neal Rudmose (World Affairs, 1947)
Keywords: Bouvetøya; Dronning Maud Land; Norge; Peter I. Øy; geografi; historie; internasjonal politikk

Norwegian patents relating to whaling and the whaling industry : a statistical and historical analysis - Johnsen, Arne Odd (A. W. Brøggers Boktrykkeri A/S, 1947)
Keywords: Nordmenn; Norge; Sørishavet; harpuner; hvalfangere; hvalfangst; hvalfangstindustri; hvalindustri; patenter; pelagisk; økonomi

Die südpolaren Gebiete - Smedal, Gustav (Souveränitätsfragen der Polargebiete : norwegische Interessen in den Eismeeren, 1943)
Keywords: Antarktis; Bouvetøya; Norge; Peter I. Øy; internasjonal; polarområdene; politikk; rett

Det nye norske land i Antarktis - Isachsen, Fridtjov (Mellanfolkligt samarbete, 1939)
Keywords: Dronning Maud Land; Norge; geografi; hvalfangst; internasjonal politikk; polarområdene

The new Norwegian dependency in the Antarctic - Isachsen, Fridtjov (Le Nord : Revue internationale des pays du nord = International review of the northern countries, 1939)
Keywords: Dronning Maud Land; Norge; geografi; hvalfangst; internasjonal politikk; polarområdene

Walfang - Hudtwalcker, Carl Heinrich (Dr.Holm & Co., 1937)
Keywords: Norge; Sørishavet; historikk; hvalfangst; hvalfangstindustri; hvalfangstkrise; hvalindustri; lønnsomhet; næringsliv

Atlas over Antarktis og Sydishavet : utgitt av Hvalfangernes Assuranceforening i anledning av foreningens 25-års jubileum - Hansen, Hans Edvard (red.) (Hvalfangernes Assuranceforening, 1936)
Keywords: Antarktis; Nordmenn; Norge; Sørishavet; hvalfangst; kartlegging; norske ekspedisjoner; oppdagelsesreiser

Der Walfang als volkswirtschaftliches Problem - Hudtwalcker, Carl Heinrich (Otto Mauser, 1935)
Keywords: Norge; Sørishavet; historikk; hvalfangst; hvalfangstindustri; hvalfangstkrise; hvalindustri; lønnsomhet; næringsliv

Hvalbåtliv - Larsen, Fridtjov Barth (Tiden, 1935)
Keywords: Norge; Sørishavet; hvalfangere; hvalfangst; hvalfangstindustri; hvalindustri; norsk; pelagisk

Linjer i den norske hvalfangsts historie - Bogen, Hans (Aschehoug, 1933)
Keywords: Norge; Sørishavet; fangst; historie; hvalfangere; hvalfangst; pelagisk

Walfang und Forschung in der Antarktis - Steinert, Hermann (Geographische Zeitschrift, 1933)
Keywords: Antarktis; Nordmenn; Norge; Norvegia ekspedisjonene; forskning; hvalfangst; pelagisk

Hvalindustrien : en teknisk-kjemisk undersøkelse : 1 : Råmaterialet - Heyerdahl, Eilif Fredrik (A.W. Brøgger, 1932)
Keywords: Norge; Sørishavet; hvalfangst; hvalfangstindustri; hvalindustri; næringsliv

Aktieselskabet "Ørnen" : fem og tyve års fangst i Sydishavet (Wittusen & Jensen A.S., 1930)
Keywords: Norge; Sørishavet; hvalfangstindustri; hvalfangstselskaper; hvalindustri

Våre polarflyverferder i nord og syd - Arnesen, Odd (Til veirs på norske vinger : av flyvningens historie i Norge, 1930)
Keywords: Antarktis; Bouvetøya; Finn Lützow; Hjalmar Riiser Larsen; Holm; Nordmenn; Norge; Norvegia ekspedisjonen; biografier; historie; kartlegging; luftfart

Fangst og forskning i Sydishavet - Aagaard, Bjarne (Hvalfangsten med tilknyttede næringer, 1929)
Keywords: Carl Anton Larsen; Lars Christensen; Norge; Sørishavet; historie; hvalfangere; hvalfangst; pelagisk

Der Walfischfang Norwegens : unter besonderer Berücksichtigung seiner Bedeutung für die norwegische Volkswirtschaft - Aalton, Fridtjof (Fridtjof Aalton, 1929)
Keywords: Norge; Sørishavet; hvalfangst; pelagisk; økonomi

Oversikt over norske hvalfangstselskaper - Haller, Geo (Red.) (Hvalfangsten med tilknyttede næringer, 1929)
Keywords: Norge; Sørishavet; hvalfangere; hvalfangst; næringsliv

Efter hval i Sydhavet - Høva, Ernst (Fabritius, 1929)
Keywords: Norge; Sørishavet; ekspedisjoner; historie; hvalfangere; hvalfangst; pelagisk; sjøfolk

Eventyret om den norske hvalfangst : i tekst og billeder - Overn, Ole Martin (Stranberg, 1929)
Keywords: Nordmenn; Norge; Svend Foyn; Sørishavet; hvalfangere; hvalfangst

Hval og hvalfangst - Risting, Sigurd (Den Norske sjøfarts historie : fra de ældste tider til vore dage, 1929)
Keywords: Norge; Sørishavet; historie; hvalfangere; hvalfangst; hvalfangstindustri; hvalindustri; pelagisk; skipsfart

Om hval og hvalfangst - Risting, Sigurd (Hvalfangsten med tilknyttede næringer, 1929)
Keywords: Norge; Sørishavet; historie; hvalfangere; hvalfangst; næringsliv; pelagisk

Moderne hvalfangst - Sørlle, Petter (Hvalfangsten med tilknyttede næringer, 1929)
Keywords: Norge; Sørishavet; historie; hvalfangere; hvalfangstindustri; pelagisk

Hvalfangsten på det frie hav : et fredningsspørsmål historisk og folkerettslig belyst - Ræstad, Arnold (Aschehoug, 1928)
Keywords: Norge; Sørishavet; havrett; hvalfangst; hvalfredningsspørsmål; hvalindustri; internasjonal; pelagisk

Jorden rundt efter blåhvalen - Isachsen, Gunnar (Cappelen, 1927)
Keywords: Norge; Sørishavet; historie; hvalfangere; hvalfangst; hvalfangstindustri; hvalindustri; pelagisk

Part II : Whaling South - Morley, Frank Vigor; Hodgson, J S (Whaling north and south, 1927)
Keywords: Norge; Sørishavet; hvalfangere; hvalfangst; norsk; pelagisk

The last phase of whaling - Jenkins, J Travis (A history of the whale fisheries : from the Basque fisheries of the tenth century to the hunting of the finner whale at the present date, 1921)
Keywords: Norge; Sørishavet; historie; historikk; hvalfangere; hvalfangst; pelagisk

En Hvalfangerfærd : gennem troperne til Sydishavet - Nielsen, Aage Krarup (Aschehoug, 1921)
Keywords: Norge; Sørishavet; ekspedisjoner; hvalfangere; hvalfangst; norske; pelagisk

Modern whaling & bear-hunting : a record of present-day whaling with up-to-date appliances in many parts of the world, and of bear and seal hunting in the Arctic regions - Burn Murdoch, William Gordon (Seeley, Service & Co., 1917)
Keywords: Nordmenn; Norge; Sørishavet; hvalfangere; hvalfangst; norsk; pelagisk; selfangst

Sandefjord : byens udvikling og nuværende standpunkt - Hoffstad, Olaf Alfred (Hanches bogtrykkeri og forlag, 1914)
Keywords: Norge; Sørishavet; Vestfold; byhistorie; hvalfangere; hvalfangerselskapet; hvalfangstindustri; hvalindustri

Politiske forhold i Antarktis - Giæver, John Schjelderup ([s.n.])
Keywords: Bouvetøya; Dronning Maud Land; Norge; Peter I. Øy; ekspedisjoner; historie; internasjonal politikk; opdagelsesreiser; rett