Antarktis: inlandsis, shelf-is och stigande havsnivå - Darelius, Elin (Naturen, 2014)
I klimatsammanhang har strålkastarljuset länge varit riktade mot de känsliga polarområdena och smältande is. Bilder på isbjörnar som klamrar sig fast vid ett ensamt isflak figurerar varje höst i media när årets – ofta rekordlåga – minimum i utbredning av Arktisk havsis offentliggörs. Men nyligen har is-överskrifterna allt oftare kommit söderifrån, de har handlat om Antarktis, om shelf-is som smälter, om en stigande havsnivå och om möjligheten för att inlandsisen i Väst-Antarktis ska kollapsa.
Keywords: Sørishavet; brehylle; havnivåstigning; innlandsis; isbrem; isshelf; klimaendringer

On the Seasonal Signal of the Filchner Overflow, Weddell Sea, Antarctica - Darelius, Elin Maria K; Strand, Kjersti Opstad; Østerhus, Svein; Gammelsrød, Tor; Årthun, Marius; Fer, Ilker (Journal of Physical Oceanography, 2014)
Keywords: Sørishavet; Weddellhavet; bunnvann; isshelf; kontinentalsokkel; kontinentalsokler; oseanografi; sjøvann

Hydrography and circulation in the Filchner Depression, Weddell Sea, Antarctica - Darelius, Elin Maria K; Makinson, Keith; Daae, Kjersti Birkeland; Fer, Ilker; Holland, Paul R; Nicholls, Keith W (Journal of Geophysical Research: Oceans, 2014)
Keywords: Sørishavet; Weddellhavet; bunnvann; havstrømmer; hydrografi; isfront; isshelf