Ionosfæriske scintillasjoner på GNSS-signaler over Dronning Maud Land, Antarktis: statistikk og kasusstudier - Skjæveland, Arnlaug Høgås (Universitetet i Oslo, 2020)
I denne oppgaven er forekomsten av fasescintillasjoner på GNSS-signaler over deler av Dronning Maud Land i Antarktis kartlagt, ved bruk av scintillasjonsmottakere på Troll stasjonen (geografiske koordinater: 72.0◦S, 2.5◦Ø, magnetiske koordinater: 62.8◦S, 47.8◦Ø) og SANAE IV (geografiske koordinater: 71.7◦S, 2.8◦V, magnetiske koordinater: 62.0◦S, 45.0◦Ø). Ionosfæren i dette området er lite studert tidligere, og dette er de første resultatene som presenteres fra det nylig etablerte Troll ionosfæriske observatoriet. Den første delen av oppgaven er en statistisk studie hvor forekomsten av scintillasjoner i 2018 er kartlagt. Hovedfunnet i denne studien er at høye fasescintillasjoner kun forekommer ved høy geomagnetisk aktivitet, forekomsten av scintillasjoner er høyere postmidnatt enn premidnatt og at scintillasjoner forekommer både innenfor og nord for den statistiske auroraovalen. I denne oppgaven er det også gjennomført to kasusstudier, en fra februar 2018 og en fra mars 2018. Kasusstudiene brukte satellittdata fra solvinden, Swarm, DMSP og bakkebaserte instrumenter: scintillasjonsmottakere, magnetometere og Superdarn, fra både den nordlige og sørlige halvkule. Hovedfunnene fra kasusstudiene er at scintillasjoner på Troll og Sanae kan assosieres med partikkelnedbør, sterke vestgående strømmer og høye konveksjonshastigheter. De viste også en hvis symmetri i forekomsten av scintillasjoner, men scintillasjonene var kraftigere og var til stede over en lengre tidsperiode i Antarktis enn på Færøyene.
Publication Title: Institutt for fysikk. Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet Volume: M.Sc.
Keywords: Antarktis; Dronning Maud Land; Troll forskningsstasjon; aurora; geomagnetiske stormer; ionosfæren; romfysikk; sørlys

The Norwegian-British-Swedish Antarctic Expedition. Science and politics - Domaas, Christel Misund; Drivenes, Einar-Arne; Bones, Stian (UiT Norges arktiske universitet, 2019)
Publication Title: Institutt for arkeologi, historie, religionsvitenskap og teologi (AHR) Volume: M.Sc. Issue: HIS-3900
Keywords: Dronning Maud Land; Maudheim (Antarktis); Maudheimekspedisjonen; NBSAE 1949-52; NSBX 1949-52; Norsk-britisk-svenske antarktisekspedisjon; ekspedisjoner; forskning; historie; internasjonal; klimaendringer; politikk; samarbeid; vitenskap

Annekteringen av Bouvetøya: Norge og Storbritannia, forhandlingene og de politiske konsekvensene av anneksjonen - Hultin, Jonathan Wegger (Universitetet i Oslo, 2019)
Publication Title: Institutt for arkeologi, konservering og historie Volume: M.Sc.
Keywords: Bouvetøya; Lars Christensen; Norvegia ekspedisjonen; hvalfangst; internasjonal politikk; skipsfart; utenrikspolitikk; økonomi

An interannual study of foraging behaviour in sympatrically breeding macaroni Eudyptes chrysolophus and chinstrap penguins Pygoscelis antarcticus at Bouvetøya - Narvestad, Audun (UiT Norges arktiske universitet, 2019)
Species are likely to segregate their ecological niches to minimize competition for resources, but for centrally foraging predators that breed on sub-Antarctic islands in the Southern Ocean the possibility of niche segregation may be minimal. This study is the first to examine the spatial and trophic aspects of the foraging niche of sympatrically breeding macaroni and chinstrap penguins at the poorly-studied sub-Antarctic island Bouvetøya over multiple years. To measure at-sea movements and dive behavior, 90 breeding macaroni Eudyptes chrysolophus and 49 breeding chinstrap penguins Pygoscelis antarcticus were deployed with satellite transmitters and time-depth recorders over two austral summer breeding seasons, 2015 and 2018. In addition, tracked birds were sampled for blood for biogeochemical dietary analysis. Chinstrap penguins displayed large interannual variation in foraging behavior between the two years, and dove deeper, utilized larger foraging areas during late breeding stages and showed enriched values of δ15N in the first- compared to the second- year. Conversely, macaroni penguins dove to similar depths and displayed similar values of δ15N in both years. Our results suggest that potentially low krill abundances in the waters around Bouvetøya in 2015 forced the chinstrap penguins to search for alternative prey, like myctophid fishes, which resulted in increased overlap in the two species' foraging niche. Consequently, the chinstrap penguins may have faced increased interspecific competition for prey or catabolism from food shortage. Irrespective, our findings may partly explain the decreasing number of breeding chinstrap penguins at the world's most remote island, Bouvetøya.
Publication Title: Faculty of Biosciences, Fisheries and Economics. Department of Arctic and Marine Biology Volume: M.Sc. Issue: BIO-3950
Keywords: Bouvetøya; biokjemi; biotelemetri; marin biologi; pingviner; zoologi

PFAS bioaccumulation in Antarctic breeding south polar skua (Catharacta maccormicki) and its prey items - Alfaro Garcia, Laura Andrea; Borgå, Katrine (Universitetet i Oslo, 2018)
Per- og polyfluorerte alkylstoffer (PFAS) har blitt funnet i blodprøver fra sørjo (Catharacta maccormicki) tatt i løpet av hekkesesongen i kolonien i Svarthamaren (Dronning Mauds land, Antarktis). For å undersøke om disse konsentrasjonene i sørjo stammer fra dietten i hekkesesongen, sammenligner denne oppgaven biomagnifisering i to næringskjeder. Ved innenlands kolonien Svarthamaren spiser sørjoene nesten utelukkende egg og unger fra antarktisk petrell (Thalassoica antarctica), og petrellene spiser fisk og krepsdyr. I den kystnære kolonien ved Dumont D’Urville (DDU, Adélie Land), spiser sørjoene hovedsakelig egg og unger fra Adélie pingviner (Pygoscelis adeliae). Væskekromatografi-massespektrometri (LC/MS) ble brukt for å måle PFAS i mageinnhold og egg fra antarktisk petrell, og i blodprøver fra sørjo, Adélie pingvin-unger, og antarktisk petrellunger og -voksne. Stabile isotoper (δ13C and δ15N) ble også analysert som diettdeskriptorer. Resultatene ble slått sammen med resultater fra tidligere studier fra begge koloniene for å oppnå et datasett for sørjo og dens diett ved både Svarthamaren og DDU. Datasettet ble brukt for å beregne biomagnifiseringsfaktor (BMF) og trofisk magnifisering faktor (TMF) for de detekterte PFASene i de to næringskjedene. Ved Svarthamaren var PFUnA over deteksjonsgrensen i alle matriksene, men var ikke tilstede i enkelte prøver. Andre detekterte PFASer var Perfluoroktyl sulfonat (PFOS), Perfluorononanoate (PFNA), Perfluorodecanoate (PFDcA), Perfluoroundecanoate (PFUnA), Perfluorododecanoate (PFDoA), Perfluorotridecanoate (PFTriA) and Perfluorotetradecanoate (PFTeA). PFAS konsentrasjonene økte oppover i næringskjeden, hvorav nivåene for alle detekterte PFASer var høyest hos sørjo. Ved DDU var PFAS konsentrasjonene lavere, men mønsteret var sammenlignbart med det i Svarthamaren. Forgrenet PFOS ble kvantifisert i sørjo fra DDU, men var ikke over deteksjonsgrense i andre matrikser. Byttedyrene hadde flere PFASer over deteksjonsgrensen i Svarthamaren sammenliknet med DDU. Vi beregnet BMF og TMF for alle detekterte PFASer i Svarthamaren, men kun for PFOS, PFNA, PFDcA og PFUnA i DDU fordi bare disse ble funnet i både sørjo og pingvinene. BMF for PFOS var høyere enn forventet i vanlige predator-bytte forhold i begge koloniene, noe som peker på en ukjent kilde. Biomagnifikasjonsverdiene for andre PFASer var varierende, men sammenliknbare mellom koloniene. PFAS-konsentrasjonene i sørjo fra begge kolonier og i antarktisk petrell reflekterer sannsynligvis eksponering utenfor Antarktis i løpet av vinteren. De detekterte konsentrasjoner i Adélie pingviner er ikke høye nok for å forklare de høye PFAS-nivåene i sørjoene i DDU. Derfor, i DDU, disse PFAS-nivåer kommer fra andre byttedyr enten innenfor regioner eller mest sannsynligvis fra utenfor Antarktis.
Publication Title: Institute of Biosciences. Faculty of Mathematics and Natural Sciences Volume: M.Sc.
Keywords: Dronning Maud Land; kjemiske analyser; ornitologi; petreller; pingviner; sjøfugler; toksikologi

Climate controlled sedimentary processes in the Riiser Larsen Sea offshore Queen Maud Land, Antarctica: master's thesis in geology - Brekken, Rita (UiT: University of Tromsø, 2018)
Publication Title: Faculty of science and technology Volume: M.Sc.
Keywords: Sørishavet; geologi; sedimenter

Fornuft og følelser? : forståelser og forvaltning av hval og hvalfangst - Haugdahl, Morten (Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, 2013)
Norge hadde en dominerende posisjon i fortidas industrielle hvalfangst, og har også hatt en viktig rolle i konfliktene omkring den gjenværende fangsten av hval i dag. Hvalene har i løpet av denne tiden gått fra å være objekter i et økonomisk ”eventyr”, til å bli symbol for miljøbevissthet, hvor kampen om hvalfangsten har blitt framstilt som den definerende globale miljøkonflikten siden 1970-tallet. I denne avhandlingen blir endringer i forståelser av hvalen og hvalfangsten gjennom den moderne hvalfangstens historie undersøkt. Avhandlingen viser hvordan endringene kom til uttrykk i forvaltning, men også i norsk og internasjonal offentlighet, slik som i medier og i populærkultur. Teoretisk og metodisk har arbeidet gjort bruk av innrammingsbegrepet. Avhandlingen bruker i så måte innramming for å vise hvordan oppfatninger av hvalen og hvalfangsten har blitt fremstilt, forhandlet og ført til nye innramminger, og hvordan ulike forståelser og prosesser enkelte ganger har eksistert side ved side og i konflikt. For eksempel rammes hvalen inn som en økonomisk ressurs, som økologiske bestander som risikerer utryddelse, og som sansbare og sansende medskapninger. De ulike innrammingene fører igjen til vektlegging av ulike hensyn, men også til ulike former for kunnskap og forvaltning. Norway had a dominant role in the industrial whaling of the past, but has also had a central position in the conflicts around the remaining whaling of today. From being prized objects in an economic “adventure” whales have become a symbol of environmental awareness, and the disagreements on whaling has sometimes been perceived as the definite global environmental conflict since the 1970’s. This dissertation examines changes in understandings and management of whales and whaling through the history of modern whaling. The work shows how changes in perceptions of the whale have affected the administrative bodies of whaling and developed in Norwegian and international public debate, as in media and popular culture. Theoretically and methodically this work leans on the concept of “framing”. The dissertation uses framing to show how changes in the perception of whaling have been negotiated, leading to new framings of whales and whaling, and how some of these different understandings and processes have existed side by side, often in conflict with each other. The whale is for example at the same time framed as an economic resource, as scarce ecological stocks in risk of extinction, and as perceptible and sentient fellow beings. These frames lead to different considerations and emphasis, but also to different types of knowledge and management
Publication Title: Det humanistiske fakultet, Institutt for tverrfaglige kulturstudier Volume: Philosophiae doctor Issue: 2013:123 ISBN: 9788247143483
Keywords: Sørishavet; bioetikk; dyrevelferd; forvaltning; hvalfangst; hvalfangstkommisjonen; internasjonale; kulturstudier; miljøvern

Circulation and exchanges at high-latitude ocean margins : dynamical models and observations from instrumented seals - Zhou, Qin; Eltoft, Torbjørn (UiT The Arctic University of Norway, 2013)
Circulation and exchange processes at high-latitude ocean margins are investigated in this thesis, by using analytical models, numerical simulations and hydrographic data. In the Northern Hemisphere, the establishment of Atlantic Water transport as a topographically steered slope current has been investigated. A simplified analytical model based on geostrophic balance predicts that buoyancy loss over a sloping boundary leads to a cross-slope baroclinic flow transformed into an along-slope barotropic flow. And the resulting transport changes can be estimated from hydrographic data. Over the continental slope off Scotland, the diagnosed transport changes in the barotropic flow is in agreement with the observed transport changes. The results emphasize that geostrophy can be used to diagnose topographically steered barotropic flow, which makes it especially useful for high latitudes where topographic steering of ocean circulation is strong. In the Eastern Weddell Sea in the Atlantic Sector of Antarctica, the processes controlling the exchanges of water masses over the continental slope have been studied, by taking advantage of over 11,000 hydrographic profiles collected by instrumented seals in this region from February to November 2008. The proposed mechanism, that the wind-driven downwelling is responsible for the accumulation of Antarctic Surface Water near the ice front and its further spreading beneath the ice shelf along the coast of Eastern Weddell Sea, is revisited by a combination of detailed analysis of the data collected by the seals, an analytical model and numerical simulations. The results show that the Antarctic Surface Water enters the ice shelf cavity after being brought on-shore by wind-driven surface Ekman transport, and being spread below the depth of the ice base within a regime of coastal downwelling. The results also suggest a complex picture of water mass exchange processes along the coast of Eastern Weddell Sea, in which mesoscale eddies play a central role. Finally, the data collected by the seals are employed to evaluate the performance of a global coupled ocean-ice model incorporated with a parametrization of wave-induced mixing in simulating the upper ocean properties in the Southern Ocean. The results suggest that wave-induced mixing is important to modify the upper ocean properties. Since coastal water properties in the Eastern Weddell Sea are mainly determined by the onshore Ekman transport of surface waters, the wave-induced mixing also plays a role in preconditioning the coastal water masses in this region. I dette arbeidet er sirkulasjon og blandingsmekanismer i havområder på høge breddegrader undersøkt ved bruk av analytiske modeller, numeriske simuleringer og havobservasjoner. På den nordlige halvkulen er det undersøkt hvordan transport av Atlanterhavsvann etablerer seg som en topografisk styrt strøm langs kontinentalsokkelskråningen. En forenklet analytisk modell basert på geostrofisk balanse kan forklare hvordan varmetap i vannet som strømmer langs en skrånende bunn fører til en baroklin strøm på tvers av skråningen som igjen blir transformert til en barotrop strøm langs den skrånende bunnen. Denne transportendringen kan man beregne fra hydrografiske data. En slik beregnet transportendring over kontinentalsokkelskråningen vest for Skotland stemmer godt overens med observert transportendring i denne regionen. Resultatene understreker at geostrofi kan bli brukt til å diagnostisere topografisk styrte strømmer, noe som gjør teorien spesielt egnet for å studere oseanografi på høge breddegrader der topografisk styring av strømmene er mest tydelig. I det østlige Weddellhavet, i den atlantiske sektoren av Antarktis, har prosessene som styrer vannmasseutvekslingen på tvers av kontinentalsokkelskråningen blitt undersøkt ved å ta i bruk mer enn 11.000 havprofiler som er blitt samlet inn av seler i denne regionen fra februar til november 2008. Selene var utsyrt med temperatur-, salt- og dybde-loggere. Den foreslåtte mekanismen at vind-drevet nedstrømning er ansvarlig for oppsamling av antarktisk overflatevann nær isbremmen og for dens videre spredning under den flytende isbremmen langs kysten av den østlige Weddellhavet, er testet ved hjelp av en kombinasjon av detaljerte dataanalyser av observasjonene som ble samlet inn av selene, en analytisk modell og numeriske simuleringer. Resultatene viser at det antarktiske overflatevannet entrer hulområdet under isbremmen etter at det er blitt fraktet mot isbremmen som Ekman-transport i overflaten. Spredningen på undersiden av den flytende isbremmen kan forklares ved hjelp av samme mekanisme som nedstrømning langs en kyst. Resultatene tyder også på at vannmasseutvekslingen langs kysten av det østlige Weddellhavet er sammensatt av flere prosesser der virvler av mesoskala størrelse spiller en sentral rolle. Til slutt er dataene som ble samlet inn av selene blitt brukt til å evaluere en global hav-is-modell som har innebygget en parameterisering av bølgedrevet blanding i Sørhavet. Resultatene indikerer at bølgedrevet blanding er viktig for å modifisere hva de øvre vannmassene i Sørhavet er sammensatt av. Siden sammensetningen i kystvann i det østlige Weddellhavet er hovedsakelig bestemt av Ekmantransport inn mot kysten, vil bølgedrevet blanding også spille en rolle når det gjelder å danne kystvannmassene i denne regionen.
Publication Title: Universitetet i Tromsø, Fakultet for naturvitenskap og teknologi Volume: Ph.D. Issue: DOKTOR-004
Keywords: Sørishavet; Weddellhavet; hydrografi; klimaendringer; marin biologi; oseanografi; seler; sjøpattedyr

Ice Shelf - Ocean Interaction in the Eastern Weddell Sea, Antarctica - Hattermann, Tore (Universitetet i Tromsø, 2012)
This thesis investigates the interaction of the Antarctic ice shelves along the coast of Dronning Maud Land with the ocean circulation in the Eastern Weddell Sea. A set of direct oceanic observations below the Fimbul Ice Shelf, which were acquired during three Antarctic field seasons in the austral summers 2009/10, 2010/11 and 2011/12, is a central element of the presented work. This new oceanographic dataset is complemented by a high-resolution state-of-the-art ice shelf - ocean circulation model. The results provide an estimate of the amount of basal melting at the Fimbul Ice Shelf, and revise the physical processes that determine the ocean heat fluxes over the East Antarctic continental slope. A major finding is that deep-ocean heat fluxes towards the ice are much more constrained than predicted by previous ocean models, causing substantially lower rates of basal melting than earlier suggested. The predicted basal melting is consistent with mass balance estimates from satellite data and implicates that the Fimbul Ice Shelf is currently not subject to rapid basal mass loss. Furthermore, the complex interplay of the processes within the coastal, frontal system, and their respective role in transporting heat for melting towards the ice is examined. The results emphasize the importance of oceanic eddies within the coastal circulation for controlling the inflow of Warm Deep Water into the ice shelf cavities. A realistic representation of the effect of the mesoscale eddy overturning is thus a crucial requirement in order to simulate basal melting along the Weddell Sea coast in the present and future climate. The results also imply that fresh, and solar-heated Antarctic Surface Water plays a central role for the ice shelf cavity exchange. Being produced by sea ice melting at the ocean surface, this water mass directly enters the cavity and increases the melting of shallow ice. Due to its buoyancy, the presence of Antarctic Surface Water also alters the coastal dynamics and regulates the inflow of warm water at depth, thus showing that a more detailed understanding of the role of this water mass for basal melting around Antarctica will need further attention. Finally, the results suggest a direct relationship between the simulated basal melting and only a few deterministic parameters of the coastal circulation, which is used to derive a simple parameterization of for basal melting at the Fimbul Ice Shelf.
Publication Title: Faculty of science and technology. Department of physics and technology Volume: Philosophiae Doctor Issue: DOKTOR-004 ISBN: 8282360783,9788282360784,8282360791,9788282360791
Keywords: Sørishavet; Weddellhavet; fysikk; fysisk oseanografi; isbrem; isshelf; klimaendringer

"Det må gå!" : en kulturhistorisk studie av hvalfangerhustruer i Vestfold 1930-1968 - Garmel, Hanne; Gustavsson, Anders (Universitetet i Oslo, 2010)
I denne masteroppgaven har jeg med utgangspunkt i kvinner bosatt i og rundt Sandefjord kommune i Vestfold, sett nærmere på kvinnenes side av hvalfangsthistorien, og undersøkt hvordan hvalfangernes hustruer opplevde hverdagen med og uten ektemennene ved sin side under den pelagiske hvalfangsten i tidsrommet 1930-1968. Oppgavens hovedproblemstilling, ”hvalfangerhustruer, en gruppe sterke kvinner?” er inspirert av moderne kjønnsteori og kjønnsforskning, og stiller spørsmålstegn ved flere sentrale påstander i den eneste andre boken om hvalfangerhustruene i Vestfold, nemlig høyskolelæreren og forfatteren Jorunn Vesterlids bok Hvalfangerkoner og barn forteller fra 1992. Oppgaven er videre en kvalitativ studie, og bygger i hovedsak på muntlige kilder. Hovedkildene er egne intervjuer med tidligere hvalfangerhustruer og en hvalfanger, i tillegg til minnematerialet etter Jorunn Vesterlid, som også består av intervjuer med forhenværende hvalfangerhustruer. I tillegg består oppgavens kildegrunnlag av et supplerende kildemateriale som blant annet består av en privat brevsamling, foto og avisutklipp. Oppgaven består av totalt fire analysekapitler, som på ulike måter belyser og besvarer problemstillingen. I det første kapittelet ser jeg nærmere på hvalfangerhustruenes arbeid, og studerer både arbeidet til hvalfangerhustruene som bodde på gård, og arbeidet til hvalfangerhustruer som bodde i byen eller tettbygde strøk. Sentrale spørsmål er hvorvidt hvalfangerhustruenes arbeid skilte seg fra øvrige, samtidige kvinners arbeid, samt om mennenes fravær førte til at kvinnene fikk større ansvar. Denne diskusjonen fortsettes i kapittel tre, hvor jeg diskuterer kvinnenes arbeid og hverdagsliv under andre verdenskrig. I kapittel fire tar jeg for meg hvalfangerhustruenes fritid, og undersøker om de tilbrakte mye tid sammen under mennenes fravær, en diskusjon som igjen belyser hvorvidt kvinnene opplevde at de var del av en spesiell gruppe, eller et kollektiv som hvalfangerhustruer. Det siste analysekapittelet omhandler kvinnenes følelser, og jeg spør hvordan det var å leve med en ektemann som var fraværende store deler av året, og som i tillegg hadde et tidvis farlig yrke. På bakgrunn av analysen har jeg kommet frem til en hovedkonklusjon, hvor jeg hevder at hvalfangerhustruene nødvendigvis ikke var sterkere enn andre kvinner, men at de som følge av mennenes fravær likevel måtte takle så vel et utvidet ansvar som ekstra utfordringer. Jeg finner heller ikke at det medfører riktighet å omtale hvalfangerhustruene som en egen gruppe kvinner til enhver tid, til tross for at det forekom anledninger hvor kvinnene opplevde så vel liknende erfaringer som samhold.
Publication Title: Institutt for kulturstudier og orientalske språk Volume: M.Sc.
Keywords: Antarktis; Vestfold; hvalfangst; kulturhistorie; kvinner

A frozen field of dreams : science, strategy, and the Antarctic in Norway, Sweden, and the British empire, 1912-1952 : a dissertation submitted to the Department of History and the Committee on graduate studies of Stanford University in partial fulfillment of the requirements for the degree of Doctor of Philosophy - Roberts, Peder (Peder William Chellew Roberts, 2010)
Volume: Dr. Phil.
Keywords: Antarktis; Norge; historie; norske ekspedisjoner; politikk

Fornybare energiløsninger i Antarktis - Gammelsæter, Marte; Finden, Per (Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, 2008)
Volume: M.Sc.
Keywords: Dronning Maud Land; bygninger; energi; teknologi

Hval og politikk : hvalfangstnæringens rolle i utformingen av den norske hvalfangstpolitikken på 1950-tallet - Thorsen, Eivind; Kolle, Nils (Universitetet i Bergen, 2007)
Siste halvdel av 1950-tallet var en viktig periode i norsk hvalfangst. Norge, som tidligere hadde vært den dominerende hvalfangstnasjonen, var som resultat av hard konkurranse kommet på defensiven i forhold til de andre hvalfangstnasjonene. Den høye hvaloljeprisen, som blant annet var forårsaket av Europas fettbehov i kjølvannet av den andre verdenskrig, resulterte i at nye nasjoner etter krigen engasjerte seg i hvalfangst. For å sikre seg en størst mulig andel av totalkvoten ønsket Sovjetunionen og Japan nå å foreta en kraftig utbygging av sine fangstflåter, noe som ville gjøre situasjonen enda vanskeligere for den norske hvalfangstnæringen. Det var av største viktighet at denne ekspansjonen ble stoppet, siden dette spørsmålet i norske hvalfangstkretser ble oppfattet som et være eller ikke være for norsk hvalfangst. De norske hvalfangstselskapene startet derfor en kampanje for å få regjeringen til å stanse de to landenes utbyggingsplaner. Mitt hovedfokus i denne oppgaven vil være å belyse hvalfangstnæringens rolle i utformingen av den norske hvalfangstpolitikken på 1950-tallet. For å kunne gi et svar på dette spørsmålet har jeg tatt for meg to av hvalfangstpolitikkens viktigste saker dette tiåret. Den første dreier seg om den nevnte kampen for å stanse Sovjetunionens og Japans ekspansjonsplaner, mens den andre dreier seg om kampen for en ordning med nasjonale kvoter. En studie av disse to sakene gir også innsyn i næringen som helhet. I tillegg til å kartlegge hvalfangstnæringens politiske innflytelse vil det også være viktig å gi en fremstilling av utviklingen innen hvalfangstreguleringen i denne perioden, altså siste halvdel av 1950-tallet. Med begrepet norsk hvalfangstpolitikk, mener jeg den politikken regjeringen utformet og som blant annet ble presentert på de årlige møtene i Den internasjonale hvalfangskommisjonen (IWC). For å kunne gi et godt svar på problemstillingen er det nødvendig å besvare flere underliggende spørsmål. Hvalfangstselskapene organiserte seg tidlig gjennom dannelsen av Norges Hvalfangstforbund. Dette var en organisasjon som kjempet for at hvalfangstredernes interesser ble ivaretatt. Hvalfangstrederne var i tillegg representert i Hvalrådet. Dette var et statlig organ som hadde en rådgivende funksjon i regjeringens utarbeidelse av den norske hvalfangstpolitikken. Følgende spørsmål blir derfor viktige i mitt arbeid: Hvilken rolle spilte Norges Hvalfangstforbund i utformingen av den norske hvalfangstpolitikken? Hvordan opererte næringens representanter for å få gjennomslag for sine interesser i Hvalrådet? Det vil også være nødvendig å kartlegge sammenhengen mellom Hvalrådet og regjeringen. I hvilken grad var Hvalrådets uttalelser utslagsgivende for den endelige norske hvalfangstpolitikken? Bortsett fra tiden da Norge stod utenfor Den internasjonale hvalfangstkonvensjonen, sendte landet hvert år en delegasjon til kommisjonens årlige møter. Det vil være viktig å undersøke i hvilken grad næringen var representert i disse delegasjonene. Møtte den norske delegasjonen med bundet mandat, eller hadde den en viss frihet til å forhandle? Mot slutten av oppgaven ønsker jeg å se komparativt på hvalfangstnæringens politiske innflytelse i forhold til landbruket og fiskerinæringen i den samme perioden. Oppnådde hvalfangstnæringen større politisk innflytelse sammenliknet med disse næringene, og hva skyldtes i tilfelle dette?
Publication Title: Institutt for arkeologi, historie, kultur- og religionsvitenskap Volume: M.Sc. Issue: HIS350
Keywords: Sørishavet; historie; hvalfangst; pelagisk; politikk

Is, fly og skip : oppdagelse og kartlegning med fly i Øst-Antarktis 1929-1939 - Widerøe, Turi; Drivenes, Einar-Arne (Universitetet i Tromsø, 2006)
Publication Title: Institutt for historie. Det samfunnsvitenskapelige fakultet
Keywords: Antarktis; ekspedisjoner; fly; fotogrammetri; geografi; historie; hvalfangst; kartlegging; kartografi; oppdagelsesreiser

Southern Ocean climate variability - Nielsen, Simon Harder Holm (University of Tromsø and Norwegian Polar Institute, 2004)
Publication Title: Department of Geology, Science Faculty, Universitetet i Tromsø
Keywords: Sørishavet; havnivå; holocene; klimaendringer

Bønder i Antarktis : hvalfangst og landbruk 1925-1940 - Lalla, Robert (Institutt for økonomi og ressursforvaltning, Norges landbrukshøgskole, 2003)
ISBN: 8257505722 08023220
Keywords: Norge; Sørishavet; husholdning; hvalfangere; hvalfangst; pelagisk; økonomisk historie

Spenningssøking i Norsk Antarktis Ekspedisjon 1999-2001 - Gjølme, Egil Galaaen (Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, 2002)
Publication Title: [Institutt for lærerutdanning Fakultet for samfunns- og utdanningsvitenskap]
Keywords: Antarktis; ekspedisjoner; psykologi

Glede og motivasjon på Norsk Antarktis ekspedisjon 1999-2001 - Hølen, Jacob Christian (Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, 2002)
Publication Title: [Institutt for samfunnsmedisin og sykepleie] Volume: M.Sc.
Keywords: Antarktis; ekspedisjoner; psykologi

Energetisk elektronnedbør over Antarktis - Åsnes, Arne (Universitetet i Bergen, 2001)
Publication Title: Institutt for fysikk og teknologi ved Universitetet i Bergen
Keywords: Antarktis; fysikk

Klimavariasjoner gjennom de siste 45 000 14C år i Weddellhavet, Antarktis - Larsen, Anne Marit Løland (Universitetet i Bergen, 2001)
Publication Title: Institutt for geovitenskap Volume: M.Sc.
Keywords: Sørishavet; Weddellhavet; maringeologi; paleoklimatologi; sedimenter

Etableringen av Norsk polarinstitutt i 1948 : gammel vin i nye skinnsekker? - Nilsen, Frode (Universitetet i Tromsø, 2000)
Publication Title: Institutt for historie. Det samfunnsvitenskapelige fakultet
Keywords: Antarktis; Norsk Polarinstitutt; historie; internasjonal; polarområdene; politikk

The large-scale dynamics of Jutulstraumen drainage basin, East Antarctica - Rolstad, Cecilie Eie (Unipub forlag, 2000)
Publication Title: Faculty of Mathematics and Natural Sciences, University of Oslo
Keywords: Antarktis; Sydpolen; geografi; glasiologi