Chr. Christensen and C. A. Larsen: A comparative analysis of two whaling entrepreneurs - Basberg, Bjørn L (International Journal of Maritime History, 2019)
Keywords: Antarktis; historie; hvalfangere; hvalfangst

Jason-ekspedisjonene 1892-1894, Antarctic-ekspedisjonen 1901-1904 - Larsen, Carl Anton; Kløver, Geir O (Red.) (Frammuseet, 2016)
Publication Title: Carl Anton Larsens dagbøker
Keywords: Antarctic ekspedisjonen; Antarktis; Carl Anton Larsen; D/S Antarctic; D/S Jason; Jason ekspedisjonene; Sørishavet; dagbok; ekspedisjoner; hvalfangere; hvalfangst; polarområdene

C.A. Larsen : explorer, whaler & family man - Riffenburgh, Beau (Red.); Kløver, Geir O (Red.) (The Fram Museum, 2016)
Keywords: Antarctic ekspedisjonen; Antarktis; Carl Anton Larsen; D/S Antarctic; D/S Jason; Jason ekspedisjonene; Weddellhavet; hvalfangere; hvalfangst; oppdagelsesreiser; polarforskning

Kaptein Melsom. Et spennende liv som hvalfanger og skipsreder - Dyrhaug, Tore (Njotarøy : årsskrift, 2015)
1912 fikk Nøtterøy en ny innbygger. Hvalfangeren H. G. Melsom var vendt hjem fra et hvalfangerliv i det fjerne Østen og kjøpte hus på Ørsnes. Her startet han opp en ny fase i livet, som skipsreder. Høydepunktet i hans karriere var trolig da hvalskuta «Lancing» dro om bord den første hvalen fra en opphalingsslipp i hekken på båten. Med dette var den virkelige pelagiske hvalfangsten i gang. Historien om «Lancing» som det første hvalkokeriet som kunne dra en hel hval om bord, er vel kjent og beskrevet. Dette var starten på den pelagiske hvalfangsten som brakte hvalfangsten inn i en ny fase. Men historien om hvalfangeren og rederen fra Nøtterøy, som var en av dem som sto bak, har ikke vært særlig kjent. Med god hjelp fra barnebarnet Henrik Melsom Henriksen, har Tore Dyrhaug skrevet ned denne historien.
Publisher: Nøtterøy historielag
Keywords: Nordmenn; Norge; Sørishavet; dagbøker; hvalfangere; hvalfangst; pelagisk

Svartelisting i isødet - Christensen, Stig H (LO-Aktuelt, 2014)
Hvalfangst-eventyret i Antarktis fra 1905 kostet menneskeliv og blodslit. Hvalfangernes forsøk på å organisere seg ble møtt med svartelisting, utestengelse og arrestasjoner.
Keywords: Antarktis; Sørishavet; arbeidsforhold; fagforbund; hvalfangere; hvalfangst; pelagisk; sjøfolk

A Crisis that Never Came: The decline of the Antarctic Whaling Industry in the 1950s and 1960s - Basberg, Bjørn L (The Mariner's Mirror, 2013)
Publisher: Routledge
Keywords: Norge; Sørishavet; hvalfangere; hvalfangst; pelagisk; økonomi