Norske interesser og politikk for Bouvetøya - [s.n.] (Justis- og beredskapsdepartementet, 2015)
Helt siden Bouvetøya ble norsk biland i 1930 har denne øya langt sør i Atlanterhavet vært del av vår polare identitet og historie. Gjennom tidene har øya likevel ikke vært gjenstand for stor oppmerksomhet. Siden 1930 har det heller ikke vært gitt noen samlet omtale til Stortinget av forhold som angår forvaltningen av dette området. Regjeringen mener det nå er tid for å gjøre Bouvetøya bedre kjent gjennom en melding til Stortinget. Denne meldingen har derfor som mål å beskrive Bouvetøya, og gi en bred fremstilling av ulike forhold når det gjelder rettslige rammebetingelser, forvaltning og aktivitet på øya og i havområdene rundt. Regjeringen fremmer også en melding til Stortinget som omhandler norske interesser og politikk i Antarktis, herunder de norske bilandene Dronning Maud Land og Peter I Øy, heretter omtalt som Antarktismeldingen. 1 Tradisjonelt har de tre bilandene Bouvetøya, Dronning Maud Land og Peter I Øy vært omtalt sammen. Bouvetøya ligger nord for Antarktistraktatens virkeområde, og er ubestridt norsk territorium. Regjeringen har derfor funnet det hensiktsmessig å legge frem en egen melding om norske interesser og politikk for Bouvetøya. Spørsmål som gjelder Bouvetøya håndteres som en integrert del av norsk politikk. Dette inne- bærer å gjøre norsk lovgivning gjeldende for øya i den grad det er hensiktsmessig, og å sørge for at lovgrunnlaget er tilpasset behovene. I denne meldingen om Bouvetøya beskrives intern lovgivning så vel som det folkerettslige rammeverket, og ret- tighetene og pliktene som følger av dette, herunder retten til naturressurser og plikten til å ta vare på miljøet. Det gis en egen omtale av de stats- rettslige sidene ved øya, og av at det vil bli vurdert om disse og andre forhold bør reguleres i en egen lov.
Tilråding fra Justis- og beredskapsdepartementet 12. juni 2015, godkjent i statsråd samme dag. (Regjeringen Solberg)
Keywords: Bouvetøya; forvaltning; lovgivning; overvåking; politikk; økonomi

The regulation of Antarctic tourism: a study in regime effectiveness - Herr, Richard A; Davis, Bruce W (Fridtjof Nansen institutt, 1993)
Publication Title: IARP publication series
Keywords: Antarktis; forvaltning; turisme

Veien til CRAMRA: en studie av forhandlingene om opprettelsen av et mineralregime i Antarktis - Mørkved, Berit (Fridtjof Nansens institutt, 1990)
Publication Title: Fridtjof Nansens institutt. Studie R Volume: 1990:6
Keywords: Antarktis; forvaltning; mineraler; politikk

Forholdet mellom vitenskap og politikk i internasjonal ressursforvaltning: det internasjonale samarbeid om forvaltning av de levende marine ressurser i Antarktis - Indreeide, Thor Vidar (Fridtjof Nansens institutt, 1989)
Publication Title: Fridtjof Nansens institutt. Studie R
Keywords: Antarktis; Sørishavet; forskning; forvaltning; politikk; ressurser

Utviklingen i internasjonal forvaltning av hval 1975-1985: politisk mobilisering, økonomisk marginalisering - Hoel, Alf Håkon (Fridtjof Nansens institutt, 1986)
Publication Title: Fridtjof Nansens institutt. Studie R
Keywords: Sørishavet; forvaltning; hvalfangst

Ressursforvaltningen i Antarktis - konflikt eller samarbeid? - Antonsen, Per (Fridtjof Nansens institutt, 1984)
Publication Title: Fridtjof Nansens institutt. Studie R
Keywords: Antarktis; forvaltning; jus; ressurser

Norway's Antarctic research activities: report to SCAR - Norsk Polarinstitutt; Polarinstitutt, Norsk (Norwegian Polar Institute)
Volume: Årlig rapport
Keywords: Antarktis; Bouvetøya; Dronning Maud Land; forskning; forvaltning