Man in extreme environments - Brubakk, Alf O. (Aviation, space, and environmental medicine, 2000)
Humans have demonstrated the ability to live and work in many adverse environments. Many examples demonstrate that our understanding of humans ability to adapt to extreme environments is limited, but it is reasonable to assume that the main problems in space exploration will be psychological and social. It is argued that polar expeditions of an earlier age are a better model for space exploration than confinement studies or Antarctic overwintering. Some aspects of the reason for the success of these expeditions are discussed and the lessons that can be used are pointed out.
Supplement: S
Keywords: Antarktis; fysiologi; overvintring; polarekspedisjoner; polarområdene

Johan Koren : feltzoolog og polar-pioner - Wikan, Steinar (Schibsted, 2000)
EN NORSK FELTZOOLOG OG POLAR-PIONER 17 år gammel drar snekkerlærlingen JOHAN KOREN ut fra hjembyen i Fredrikstad i 1897 som deltager i historiens første overvintringekspedisjon i Antarktis, Belgica-ekspedisjonen. Styrmann om bord er en landsmann, den unge Roald Amundsen. I likhet med ham, blir Koren snart kjent og omtalt som en av tidenes dristigste oppdagelsesreisende, med Antarktis og Arktis som virkefelt. Men for Koren blir berømmelsen ikke varig. Bare 39 år gammel dør han i spanskesyken, alene på et hospital i Vladivostok. Og med tiden går det slik at han blir "Gutten Norge glemte" - slik tittelen lød på en senere guttebok, inspirert av hans begivenhetsrike og dramatiske liv. Blant feltzoologer regnes han imidlertid den dag i dag som en pionerskikkelse, og rundt om i verdens zoologiske museer finnes tusenvis av vitnesbyrd om hans innsats for vitenskapen som samler av fugle- og dyrearter. Forfatteren, historikeren og biologen STEINAR WIKAN bygger denne beretningen på Johan Korens delvis bevarte dagbøker, samtlige brev, dokumenter og presseomtaler, erindringsbøker og - ikke minst - samtaler med en gammel mann i det fjerneste Sibir som kjente Koren.
Keywords: Antarktis; Belgica ekspedisjon; biografier; forskning; oppdagelser; overvintring; polarekspedisjoner; zoologi