Den nyttige taperen - Scotts plass i norske nyhetsmediers fortellinger om erobringen av Sørpolen - Alnæs, Jørgen; Simonsen, Anne Hege (Norsk medietidsskrift, 2016)
Hundre år etter at Roald Amundsen nådde Sørpolen, ble han behørig feiret både av det offisielle Norge og av norske nyhetsmedier. Robert F. Scott, som nådde polen om lag en måned seinere, var en del av omtalen. Han fikk rollen som motstander og taper, og slik ble han en nyttig brikke når forestillingene om Norge som en rettmessig stormakt i Antarktis skulle etableres. Det er imidlertid mange måter å framstille Scott på, og norske aviser har ikke alltid hatt det samme synet på ham.
Publisher: Universitetsforlaget
Keywords: Antarktis; Roald Amundsen; Robert Falcon Scott; Sydpolsekspedisjonen; ekspedisjoner; historie; kappløpet; mediefortelling; oppdagelsesreiser

Review of Race for the South Pole: the expedition diaries of Scott and Amundsen, by Roland Huntford - Jølle, Harald Dag (Polar Research, 2012)
Roland Huntford is the grand old man among polar historians. After his classic Scott and Amundsen in 1979 (later editions were retitled, The last place on Earth), he wrote a series of books on Norwegian and British polar heroes as well as a thorough study of the history of skiing (2006). Huntford challenged the British admiration of Robert Falcon Scott’s scientific programme and great courage*and insisted that Roald Amundsen’s expedition was far better prepared and carried out. Huntford’s scathing criticism of Scott’s fatal choices and lack of competence dared to assault this cherished British polar icon in a manner that would be unthinkable for Norwegian authors.
Keywords: Antarktis; Roald Amundsen; Robert Falcon Scott; Sydpolen; Sydpolsekspedisjonen; Sørpolen; bokanmeldelser; dagbøker; kappløpet; polarhistorie; polarområdene