Studies of seabirds and seals on Bouvetøya 1998/99 - Isaksen, Kjell; Huyser, Onno; Kirkman, Steve; Wanles, Ross; Wilson, Wendy (2000)
Keywords: Bouvetøya; forskning; fugler; pinnipedier; seler; zoologi

Havforskning i tung sjø - Schwach, Vera (Havet, fisken og vitenskapen: fra fiskeriundersøkelser til havforskningsinstitutt 1860-2000, 2000)
Keywords: Sørishavet; forskning; historie; hvalfangst; pelagisk

Johan Koren : feltzoolog og polar-pioner - Wikan, Steinar (Schibsted, 2000)
EN NORSK FELTZOOLOG OG POLAR-PIONER 17 år gammel drar snekkerlærlingen JOHAN KOREN ut fra hjembyen i Fredrikstad i 1897 som deltager i historiens første overvintringekspedisjon i Antarktis, Belgica-ekspedisjonen. Styrmann om bord er en landsmann, den unge Roald Amundsen. I likhet med ham, blir Koren snart kjent og omtalt som en av tidenes dristigste oppdagelsesreisende, med Antarktis og Arktis som virkefelt. Men for Koren blir berømmelsen ikke varig. Bare 39 år gammel dør han i spanskesyken, alene på et hospital i Vladivostok. Og med tiden går det slik at han blir "Gutten Norge glemte" - slik tittelen lød på en senere guttebok, inspirert av hans begivenhetsrike og dramatiske liv. Blant feltzoologer regnes han imidlertid den dag i dag som en pionerskikkelse, og rundt om i verdens zoologiske museer finnes tusenvis av vitnesbyrd om hans innsats for vitenskapen som samler av fugle- og dyrearter. Forfatteren, historikeren og biologen STEINAR WIKAN bygger denne beretningen på Johan Korens delvis bevarte dagbøker, samtlige brev, dokumenter og presseomtaler, erindringsbøker og - ikke minst - samtaler med en gammel mann i det fjerneste Sibir som kjente Koren.
Keywords: Antarktis; Belgica ekspedisjon; biografier; forskning; oppdagelser; overvintring; polarekspedisjoner; zoologi