Lessons from the Arctic : how Roald Amundsen won the race to the South Pole - Kløver, Geir Olav (Fram Museum, 2017)
Keywords: Antarktis; Belgica ekspedisjon; Sydpolsekspedisjonen; oppdagelsesreiser; polarhistorie

Naturen 1916 Roald Amundsens sydpolsfærd og dens videnskabelige resultater (Naturen, 2016)
Efterat kaptein James Ross i 1841 hadde opdaget det sydpolare eller antarktiske fastland og den store isbarriere under sin seilas i det hav som efter ham har faat navn av Ross-Havet, blev den øvrige del av dette fastland fremdeles ukjendt indtil 1898. Fra dette aar av har en række ekspeditioner med større og mindre held forsøkt at finde beliggenheten av det antarktiske fastlands kyster, og av disse har nogen opnaadd at trænge ind i det indre, endog like til sydpolen. Imidlertid er der endnu store strækninger hvor havisen har stængt seilasen og gjort det umulig at naa ind til det faste land.
Keywords: Antarktis; Roald Amundsen; Sydpolsekspedisjonen; historie; oppdagelsesreiser; vitenskap

Den nyttige taperen - Scotts plass i norske nyhetsmediers fortellinger om erobringen av Sørpolen - Alnæs, Jørgen; Simonsen, Anne Hege (Norsk medietidsskrift, 2016)
Hundre år etter at Roald Amundsen nådde Sørpolen, ble han behørig feiret både av det offisielle Norge og av norske nyhetsmedier. Robert F. Scott, som nådde polen om lag en måned seinere, var en del av omtalen. Han fikk rollen som motstander og taper, og slik ble han en nyttig brikke når forestillingene om Norge som en rettmessig stormakt i Antarktis skulle etableres. Det er imidlertid mange måter å framstille Scott på, og norske aviser har ikke alltid hatt det samme synet på ham.
Publisher: Universitetsforlaget
Keywords: Antarktis; Roald Amundsen; Robert Falcon Scott; Sydpolsekspedisjonen; ekspedisjoner; historie; kappløpet; mediefortelling; oppdagelsesreiser

On Roald Amundsen’s scientific achievements - Blix, Arnoldus Schytte (Polar Research, 2016)
This paper describes the significant direct and indirect contributions to science made by the Norwegian polar explorer Roald Amundsen in the period 1897–1924. It documents that his expeditions through the North-west Passage (1903–06) with Gjøa, to the South Pole (1910–12) with Fram and through the North-east Passage (1918–1920) and the Chukchi and East Siberian seas (1921–25) with Maud yielded vast amounts of published scientific material on meteorology, terrestrial magnetism, geology, palaeontology, oceanography, ethnography, zoology and botany, which, though celebrated at the time, have since received scant recognition in more recent assessments of Amundsen’s achievements. Keywords: Fridtjof Nansen; polar exploration; South Pole; North-west Passage; North-east Passage; H.U. Sverdrup.
Keywords: Antarktis; Roald Amundsen; Sydpolsekspedisjonen; ekspedisjoner; forskning; geologi; meteorologi; oseanografi

Norges ti viktigste polarekspedisjoner - Jaklin, Asbjørn; Jølle, Harald Dag (Norsk Polarinstitutt, 2012)
Publication Title: Norsk polarinstitutt. Rapportserie
Keywords: Antarktis; Carl Anton Larsen; Maudheim; NSBX 1949-52; Norge; Norsk-britisk-svenske antarktisekspedisjon; Roald Amundsen; Sydpolsekspedisjonen; polarekspedisjoner; polarforskning; polarområdene

Review of Race for the South Pole: the expedition diaries of Scott and Amundsen, by Roland Huntford - Jølle, Harald Dag (Polar Research, 2012)
Roland Huntford is the grand old man among polar historians. After his classic Scott and Amundsen in 1979 (later editions were retitled, The last place on Earth), he wrote a series of books on Norwegian and British polar heroes as well as a thorough study of the history of skiing (2006). Huntford challenged the British admiration of Robert Falcon Scott’s scientific programme and great courage*and insisted that Roald Amundsen’s expedition was far better prepared and carried out. Huntford’s scathing criticism of Scott’s fatal choices and lack of competence dared to assault this cherished British polar icon in a manner that would be unthinkable for Norwegian authors.
Keywords: Antarktis; Roald Amundsen; Robert Falcon Scott; Sydpolen; Sydpolsekspedisjonen; Sørpolen; bokanmeldelser; dagbøker; kappløpet; polarhistorie; polarområdene

Roald Amundsen: Conqueror of the South Pole - Thyvold, Hans Olav; Cowlishaw, J Basil (Font forl., 2010)
ROALD AMUNDSEN (1872-1928), a Norwegian polar explorer and national hero. The first man to find and sail through the North-West Passage, and the first to set foot on the South Pole. NORWEGIAN HERITAGE is a series of illustrated books about our most important and best-known national icons. The respective titles introduce major personalities from the worlds of art and literature, science and sports, but also the many natural wonders of the country, as well as significant historical periods and cultural expressions. Each book offers an updated introduction to readers who wish to familiarize themselves with a given subject.
Publication Title: Norwegian Heritage
Keywords: Antarktis; Sydpolsekspedisjonen; oppdagelsesreiser; polarhistorie

The use and abuse of dogs on Scott's and Amundsen's South Pole expeditions - Murray, Carl (Polar Record, 2008)
In the century since Roald Amundsen and Robert F. Scott led the first and second expeditions to reach the South Pole, commentators have frequently passed judgement on the different means of transport that the two explorers employed. In hindsight, and since he ‘won,’ they have consistently praised Amundsen for using dogs exclusively and criticised Scott for not doing the same. Surprisingly, however, almost no attention has been given to the experience of Amundsen's dogs, whose extreme suffering seems to have vanished into a collective blind spot. Here, with the aim of restoring balance to one part of the vexed historiography of the two explorers, that record is set straight. Amundsen's troubled and contradictory attitude towards his animals is also explored and common misconceptions about Scott's views on the use of dogs for transport are confuted.
Publisher: Cambridge University Press
Keywords: Antarktis; Sydpolsekspedisjonen; oppdagelsesreiser; polarhistorie; sledehunder

De fire store : og hvordan de ledet sine menn - Kvam, Ragnar (Gyldendal, 2007)
De satte seg nesten uvirkelige mål. De skulle erobre de siste uoppdagede steder på kloden. Kan deres egenskaper og lederstil fortelle oss hvorfor noen lyktes bedre enn andre? Nansen var først ute. Skituren over Grønland hadde gitt ham ukuelig vågemot: Nå var målet Nordpolen. Siden ville Amundsen samme vei. Britene festet blikket på Antarktis. Først Schackleton, så Scott. Fire menn med store drømmer, sterk vilje, kraftig ego. Som vi vet, skulle ekspedisjonene føre til triumf . og tragedie. I sin nye bok skildrer Ragnar Kvam jr. noen av polarhistoriens mest dramatiske kapitler. Han setter søkelyset på hvem de er, disse fire lederskikkelsene. Hva var det som drev dem? Hvordan ledet de sine menn? Kan deres egenskaper og lederstil fortelle oss hvorfor noen lyktes bedre enn andre? Gjennom fire fortellinger får leseren et fascinerende portrett av "de fire store", av deres evne til å skape motivasjon og lagånd, av deres psykiske utrustning og evne til å takle ekstreme situasjoner. Kvams mål er å kaste nytt lys over det som i siste instans virkelig bestemmer deres måte å lede på deres personlighet.
Keywords: Antarktis; Roald Amundsen; Sydpolsekspedisjonen; biografier; polarekspedisjoner; polarhistorie

Roald Amundsen : tidenes polfarer - Barr, Susan; Amundsen, Roald; Ekeberg, Jan Ove (Stenersen forl., 2005)
Keywords: Antarktis; Belgica ekspedisjon; Roald Amundsen; Sydpolsekspedisjonen; biografier; dagbøker; oppdagelsesreiser

Den 3. Fram-ferd - Berg, Kåre (Polarskipet Fram : unik skipskonstruksjon for tre polarferder : Nansen minneforelesning 11. oktober 1999, 2001)
Keywords: Antarktis; Fram (skip); Sydpolsekspedisjonen; oppdagelsesreiser; polarekspedisjoner

Et liv i isen : polarkokken Adolf H. Lindstrøm - Ekeberg, Jan Ove (Kagge forl., 2000)
Keywords: Antarktis; Roald Amundsen; Sydpolsekspedisjonen; oppdagelsesreiser; polarekspedisjoner