Roald Amundsen: Forsker eller grobian? - Blix, Arnoldus Schytte (Nordisk tidskrift för vetenskap, konst och industri, 2012)
Roald Amundsens (1872-1928) liv og bedrifter er fremstilt i en rekke biografier, men det er oppdageren og eventyreren som blir tillagt mest vekt, mens vitenskapsmannen og forskeren tidvis underkjennes. Professor i arktisk biologi ved Universitetet i Tromsø, Arnoldus Schytte Blix, er kritisk til mye av det biografiske arbeidet som er gjort, og mener det er et åpent spørsmål om kontorhistorikere og journalister har noen reell mulighet til fullt ut å forstå Roald Amundsens situasjon og reaksjoner. Artikkelen er basert på et foredrag med en rekke illustrasjoner i Det Norske Videnskabs-Akademi, 17. november 2011.
Publisher: Föreningen Norden Place: Stockholm
Keywords: Antarktis; Roald Amundsen; Sydpolsekspedisjonen; biografier; oppdagelsesreiser

Nansen-Amundsen-året 2011 - Schreuder, Janne (ed.); Jaklin, Gunn Sissel (ed.) (Norsk Polarinstitutt, 2012)
Publication Title: Norsk Polarinstitutt. Rapportserie
Keywords: Antarktis; Roald Amundsen; jubileer; polarområdene