Benchmarks: February 5, 1931 and February 20, 1935: Antarctic firsts for women - Zalzal, Kate S (Earth, 2017)
Publisher: American Geological Institute Place: Alexandria
Keywords: Antarktis; Nordmenn; ekspedisjoner; kvinner; oppdagelsesreiser

Frozen voices: Women, silence and Antarctica - Blackadder, Jesse (Antarctica : music, sounds and cultural connections, 2015)
This chapter explores a different kind of Antarctic silence: the silencing of certain stories and voices. It’s the silence of the earliest female travellers to Antarctica.The voices of the earliest female travellers are silent and their stories remain untold, partly because there’s no place for them in the dominant Antarctic narrative of exploration and conquest. Reimagining them through fiction is one way — though with potential pitfalls — to ‘unfreeze’ those stories.
Keywords: Antarktis; Nordmenn; ekspedisjoner; kvinner; oppdagelsesreiser

Kanten av isødet - Blackadder, Jesse; Berg, Ellen Karine (Juritzen, 2014)
Roman om tre kvinner fra Sandefjord og kampen om å komme først til Antarktis. Sandefjord 1930. Ingrid er gift med byens hvalkonge, Lars Christiansen. Hun har drømt om å reise til Antarktis siden hun var barn, og nå har ektemannen lovet å ta henne med på en av hvalbåtene. Betingelsen er at hun har med seg en kvinnelig ledsager, og den deprimerte enken Mathilde blir motvillig rekruttert. Samtidig sitter Lillemor Rachlew i London og ønsker mest av alt å bli første kvinne i Antarktis. Hun får høre om reisen til Ingrid, og får lurt seg med på samme båt rett før den forlater Cape Town. Kappløpet mot et livsfarlig isøde er i gang, og reisen vil bli skjebnesvanger for alle de tre kvinnene. Denne fascinerende romanen er basert på virkelige hendelser. Vi blir tatt med til 1930-årenes Sandefjord, til hvalfangstindustriens gullalder, og blir kjent med tre kvinner som kjempet ikke bare for sin selvstendighet, men også for sin plass i historien.
Keywords: Antarktis; Nordmenn; ekspedisjoner; fortellinger; kvinner; oppdagelsesreiser

Women, whales and Antarctica - Blackadder, Jesse (Whaling and History IV : papers presented at a symposium in Sandefjord on the 20th and 21st of June 2013, 2013)
Keywords: Antarktis; første landgang; historie; kvinner; oppdagelsesreiser

Cecilie Skog. Liv Arnesen. Monica Kristensen - Sandberg, Sigri (Polarheltinner : Cecilie Skog, Liv Arnesen, Monica Kristensen, Christiane Ritter, Wanny Woldstad, Ellen Dorthea Nøis, Hanna Resvoll-Holmsen, 2012)
Keywords: Antarktis; Sydpolen; Sydpolsekspedisjoner; biografier; friluftsliv; kvinner; polarekspedisjoner; polarhistorie

"Det må gå!" : en kulturhistorisk studie av hvalfangerhustruer i Vestfold 1930-1968 - Garmel, Hanne; Gustavsson, Anders (Universitetet i Oslo, 2010)
I denne masteroppgaven har jeg med utgangspunkt i kvinner bosatt i og rundt Sandefjord kommune i Vestfold, sett nærmere på kvinnenes side av hvalfangsthistorien, og undersøkt hvordan hvalfangernes hustruer opplevde hverdagen med og uten ektemennene ved sin side under den pelagiske hvalfangsten i tidsrommet 1930-1968. Oppgavens hovedproblemstilling, ”hvalfangerhustruer, en gruppe sterke kvinner?” er inspirert av moderne kjønnsteori og kjønnsforskning, og stiller spørsmålstegn ved flere sentrale påstander i den eneste andre boken om hvalfangerhustruene i Vestfold, nemlig høyskolelæreren og forfatteren Jorunn Vesterlids bok Hvalfangerkoner og barn forteller fra 1992. Oppgaven er videre en kvalitativ studie, og bygger i hovedsak på muntlige kilder. Hovedkildene er egne intervjuer med tidligere hvalfangerhustruer og en hvalfanger, i tillegg til minnematerialet etter Jorunn Vesterlid, som også består av intervjuer med forhenværende hvalfangerhustruer. I tillegg består oppgavens kildegrunnlag av et supplerende kildemateriale som blant annet består av en privat brevsamling, foto og avisutklipp. Oppgaven består av totalt fire analysekapitler, som på ulike måter belyser og besvarer problemstillingen. I det første kapittelet ser jeg nærmere på hvalfangerhustruenes arbeid, og studerer både arbeidet til hvalfangerhustruene som bodde på gård, og arbeidet til hvalfangerhustruer som bodde i byen eller tettbygde strøk. Sentrale spørsmål er hvorvidt hvalfangerhustruenes arbeid skilte seg fra øvrige, samtidige kvinners arbeid, samt om mennenes fravær førte til at kvinnene fikk større ansvar. Denne diskusjonen fortsettes i kapittel tre, hvor jeg diskuterer kvinnenes arbeid og hverdagsliv under andre verdenskrig. I kapittel fire tar jeg for meg hvalfangerhustruenes fritid, og undersøker om de tilbrakte mye tid sammen under mennenes fravær, en diskusjon som igjen belyser hvorvidt kvinnene opplevde at de var del av en spesiell gruppe, eller et kollektiv som hvalfangerhustruer. Det siste analysekapittelet omhandler kvinnenes følelser, og jeg spør hvordan det var å leve med en ektemann som var fraværende store deler av året, og som i tillegg hadde et tidvis farlig yrke. På bakgrunn av analysen har jeg kommet frem til en hovedkonklusjon, hvor jeg hevder at hvalfangerhustruene nødvendigvis ikke var sterkere enn andre kvinner, men at de som følge av mennenes fravær likevel måtte takle så vel et utvidet ansvar som ekstra utfordringer. Jeg finner heller ikke at det medfører riktighet å omtale hvalfangerhustruene som en egen gruppe kvinner til enhver tid, til tross for at det forekom anledninger hvor kvinnene opplevde så vel liknende erfaringer som samhold.
Publication Title: Institutt for kulturstudier og orientalske språk Volume: M.Sc.
Keywords: Antarktis; Vestfold; hvalfangst; kulturhistorie; kvinner

Decision Processes and Interactions During a Two-Woman Traverse of Antarctica - Atlis, Mera M.; Leon, Gloria R.; Sandal, Gro M.; Infante, Michael G. (Environment and Behavior, 2004)
This investigation assessed an international two-woman team engaged in a 97-day traverse of Antarctica. Measures consisted of preexpedition personality assessments; expedition weekly ratings of individual and team status and work performance; postexpedition semistructured interview. Both participants scored relatively highest on the Multidimensional Personality Questionnaire (MPQ) Absorption scale, the Personality Characteristics Inventory (PCI) Work and Positive Expressivity scales and lowest on the PCI Verbal Aggressiveness scale. One member reported sensed presence experiences, which served as an important motivating factor when fatigued or disappointed about daily progress. Enjoyment and awe of the environment were significant aspects of the daily trek and sources of psychological strength. Advantages of the co-equal dyad were evident in the cooperative nature of decision making and substantial similarities in approach to solving problems. Differences from the usual military command structure in decision-making processes and implications for planetary expeditions are discussed.
Publisher: SAGE Publications Inc
Keywords: Antarktis; kvinner; polarekspedisjoner; psykologi

Klarius Mikkelsen's landing site: some further notes on the 1935 Norwegian visit to the Vestfold Hills, East Antarctica - Norman, Frederick Ian; Gibson, John A E; Jones, R T; Burgess, J S (Polar Record, 2002)
Further details regarding the landing made by Klarius Mikkelsen in the Tryne Islands, Vestfold Hills, East Antarctica, are given, being derived mainly from newspaper accounts made by Leif Sørsdal. All involved in the landing on 20 February 1935 have been identified, details of material left in the depot under the raised flag are given, and more extended information relating to the voyage to and from the site and the area generally are presented. Some comparison is made between Sørsdal's accounts and others. While the national importance of the landing was commented on, only Sørsdal apparently realised (but did not state) the insular nature of the site. Recent observations at the site suggest that its location is 68°22′38.22″S, 78°24′50.10″E, rather than that previously stated; bracing of the flagpole itself has been modified at some stage since its erection. Finally, some discussion is made regarding on-going questions relating to the accepted time on board ship, and possible consequences of errors.
Publisher: Cambridge University Press
Keywords: Antarktis; Nordmenn; Thorshavn ekspedisjon; første landgang; kvinner; oppdagelsesreiser