Oppdagelsen av Shackletons Endurance: fremtidig beskyttelse eller plyndring? / av redaksjonen - Barr, Susan; Gjertz, Ian; Mehlum, Fridtjof (Polarboken, 2022)
Kunngjøringen 9. mars 2022 om oppdagelsen av Ernest Shackletons skip Endurance vekket omfattende interesse. Skipet står oppreist på kjølen rundt 3000 meter under stedet der det i 1915 ble presset ned under trykket av den antarktiske isen. Vraket synes å være i forbausende god stand. Medieomtaler indikerer at det faktum at vrakområdet er anerkjent somet fredet kulturminne under Antarktistraktaten gjorde at ingenting ble rørt eller fjernet. Det ble kun fotodokumentert fra passende avstand. Denne ansvarsfulle tilnærmingen må berømmes.
Keywords: Endurance (skip); Sørishavet; kulturminner

Whaler's cross on Deception Island - Barr, Susan; Downie, Rod; Sánchez, Rodolfo (Polar Record, 2004)
The cemetery at Whalers Bay, Deception Island, was the largest in the Antarctic prior to being partially buried and partially washed away during a volcanic eruption in 1969. In 2002 a wooden cross at Argentina's Decepción Station was identified as being that of the Norwegian whaler Peder Knapstad. It was removed, secured in a base, and re-erected at Whalers Bay.
Edition: 2004/01/19 Publisher: Cambridge University Press
Keywords: Antarktis; Deceptionøya; Sørishavet; kulturminneforvaltning; kulturminner