Outlining three arguments for Rights of Antarctica - Baard, Patrik; Mancilla, Alejandra (The Polar Journal, 2024)
In this article, we investigate three arguments for Rights of Antarctica (RoA), understood as recognising the whole continent as a rights-holder with legal standing. For this, we draw inspiration from the Antarctica Declaration, a text developed by an interdisciplinary and international group of scholars and activists. We scrutinise three justifications that could potentially be used in support of RoA. First, we investigate whether arguments for Rights of Nature (RoN) elsewhere can support RoA. RoN has been accepted in several domestic legislations. Unfortunately, we discover important disanalogies between RoA and RoN, defeating the purpose of justifying RoA with reference to RoN. Second, we scrutinise potential arguments that focus on giving rights to specific Antarctic ecoregions or places. However, such arguments would only cover parts of the continent, thus going against the holistic approach of RoA, and they would require using a broader understanding of ?attachments? as grounds for justifying rights for parts of Antarctica. In contrast, we construct an argument for accepting RoA based on four components: (1) Antarctica?s intrinsic value, (2) wider forms of human attachments, (3) Antarctica?s substantial role as a global systemic resource, and (4) the fact that Antarctica is under recurrent and substantial threats. While none of these are individually sufficient for recognising RoA, they can jointly make RoA appropriate. We conclude that it remains an open question whether international law or, more specifically, the Antarctic Treaty, would be open to such conceptual and normative innovation, adopting a new paradigm in our treatment of the nonhuman natural world. At the same time, we hope to kickstart a discussion of what RoA would require and how it should relate more generally to RoN discourses.
Publisher: Routledge
Keywords: Antarktis; Antarktistraktaten; jus

Norway's path to the Antarctic Treaty - Jølle, Harald Dag (Fram forum, 2021)
Keywords: Antarktis; Antarktistraktaten 1959; Norge; ekspedisjoner; historie; hvalfangst; internasjonal; jus; politikk

Forskrift om etablering, drift og bruk av jordstasjon for satellitt i Antarktis - Kommunaldepartementet (Lovdata, 2017)
Place: Oslo
Keywords: Dronning Maud Land; jus; kommunikasjon; teknologi

Norske krav i Sørishavet - Utfordringer for Sjøforsvaret - Aase, Johnny Grøneng (Norsk Tidsskrift for Sjøvesen, 2013)
Norge gjorde i 2009 krav på økonomiske soner utenfor Bouvetøya og Dronning Maud Land. Slike krav fører i følge Lov om økonomiske soner med seg forpliktelser som over tid får konsekvenser for Sjøforsvaret. l den økonomiske sonen som ble erklært utenfor fastlands-Norge på 1970-tallet har det vært Kystvakten som har opprettholdt juridiksjon, overvåket miljøet og kontrollert fisket. Norske og utenlandsk fartøyer har alt begynt å fiske i norsk økonomisk sone utenfor Bouvetøya. Det foregår i dag en rivende utvikling av teknologi for gruvedrift på store havdyp. Statlige og kommersielle private aktører posisjonerer seg aktivt for å kunne utnytte naturressursene i Sørishavet. Denne forfatteren mener at det vil tvinge seg fram et behov for stedlig overvåkning, kontroll og miljøvern i de norske økonomiske sonene i Antarktis. Det eksisterer ingen robust søk- og redningstjeneste i Antarktis. Siden Norge har gjort territorielle krav har vi også en moralsk forpliktelse om å kunne komme skipbrudne og syke til unnsetning i disse områdene. Overvåkning og hevding av juridiksjon i slike store og fjerntliggende havområder vil bli komplisert og dyrt. Kystvakten har i dag verken fartøyer eller personell for å kunne utføre dette. Rundt 2020 vil de store kystvaktskipene Nordkapp, Senja og Andenes være rundt 40 år og nærme seg tidspunktet for utfasing. Klimaendringene fører til migrasjon av fisk nordover mot kaldere vann i Barentshavet, og det vil derfor bli behov for fiskeriinspeksjoner lenger nord enn i dag. Kystvakten trenger å anskaffe store erstatningsfartøy for Nordkapp-klassen, og ved prosjekteringen bør man ta høyde for at Norge også vil ha behov for en kystvaktkapasitet i Antarktis. For å redusere risikoen for over- eller feilinvesteringer vil jeg gjennomgå hvordan en allerede i dag kan benytte satellitter for å kartlegge skipstrafikken i de norske områdene i sør. Ut fra dette bakgrunnsmaterialet kan Forsvaret anslå hvor mange fartøyer som vil være nødvendig å ha i sør.
Publisher: Sjømilitære samfund
Keywords: Bouvetøya; Dronning Maud Land; Sørishavet; havrett; jus; miljøovervåking; miljøvern; naturressurser; økonomi

Forskrift om miljøvern og sikkerhet i Antarktis - miljødepartementet, Klima- og (Lovdata, 2013)
Volume: 2013-04-26-412 Place: Oslo
Keywords: Antarktis; Dronning Maud Land; forurensning; forvaltning; jus; miljøvern; naturvern

Forskrift om miljøvern og sikkerhet i Antarktis - Miljøverndepartementet (Justisdep., 2013)
Pages: 1144-1160 Volume: 412 Place: Oslo
Keywords: Antarktis; jus; miljøvern

Forskrift om grunnlinjen for sjøterritoriet ved Bouvetøya - Utenriksdepartementet (Lovdata, 2005)
Volume: 2005-02-25-174 Place: Oslo
Keywords: Bouvetøya; forvaltning; jus

Forskrift om regulering av fiske med norske fartøyer i Antarktis (CCAMLR-området) - fiskeridepartementet, Nærings- og (Lovdata, 1998)
Place: Oslo
Keywords: Sørishavet; fiskeri; jus

Forskrift om vern av miljøet i Antarktis - Miljøverndepartementet (1995)
Publisher: Lovdata Place: Oslo
Keywords: Antarktis; jus; miljøvern

Konvensjon om bevaring av marine levende ressurser i Antarktis = Convention on the Conservation of Antarctic Marine Living Resources (Lovdata, 1980)
Place: Oslo
Keywords: Sørishavet; forvaltning; jus; marinbiologi; miljøvern; naturvern

Internasjonale konferanser - Hva har de ført til? - Kyst-Norge], [Aksjon; Brox, Ottar (Kampen om havet, 1974)
Keywords: Sørishavet; havrett; hvalfangst; hvalfangstkvoten; internasjonal; jus; pelagisk; politikk

Moderne sydpolsproblemer - Hambro, Edvard (Samtiden, 1973)
Keywords: Antarktis; jus; politikk; økonomi

Suverenitet og samarbeid: Antarktis i samarbeidets tegn - Hanevold, Truls (Fridtjof Nansen-Stiftelsen, 1971)
Publication Title: Arktis/Antarktisprosjektet
Keywords: Antarktis; jus; politikk

Forskrift om fredning av Bouvetøya med tilliggende territorialfarvann som naturreservat - miljødepartementet, Klima- og (Lovdata, 1971)
Volume: 1971-12-17-9 Place: Oslo
Keywords: Bouvetøya; jus; miljøvern; naturvern

Antarktistraktaten = The Antarctic treaty - Utenriksdepartementet (Norges traktater, 1968)
Keywords: Antarktis; jus

Traktatsamling i folkerettens alminnelige del og internasjonale organisasjoner - Bache, Mette M; Heggemsnes, Jens B (Universitetsforlaget, 1963)
Keywords: Antarktis; Antarktistraktaten 1959; jus

Noteveksling mellom Norges regjering og Sør-Afrika-Sambandets regjering angående lån til Sør-Afrika-Sambandet av Norway Station beliggende i det norske biland Dronning Maud Land - Utenriksdepartementet (Statsrådsekretariatet, 1960)
Pages: 197-205 Place: Oslo
Keywords: Dronning Maud Land; jus; politikk; stasjoner

De l'acquisition de souveraineté sur les territoires polaires - Smedal, Gustav; Rokseth, Pierre (Librairie Arthur Rousseau, 1932)
Keywords: Antarktis; internasjonal; jus; polarområdene; politikk

Lov om Bouvet-øya, Peter I's øy og Dronning Maud Land m.m. (bilandsloven) (Lovdata, 1930)
Volume: 1930-02-27-3 Place: Oslo
Keywords: Bouvetøya; Dronning Maud Land; Peter I. Øy; jus; lovgivning

Forskrift om Bouvet-øya - Justisdepartementet (Lovdata, 1930)
Volume: 1930-09-19-3663 Place: Oslo
Keywords: Bouvetøya; jus

Erhvervelse av statshøihet over polarområder - Smedal, Gustav (Gyldendal, 1930)
Publication Title: Universitetet i Oslo. Det juridiske fakultet Volume: (dr. juris)
Keywords: Antarktis; internasjonal; jus; polarområdene; politikk