Antarktis : en eventyrlig seilas - Aasheim, Stein P; Nævra, Arne (NRK aktivum, 2007)
Keywords: Antarktis; dyreliv; geografi; historie; hvalfangst; populærvitenskap; reisebeskrivelser

Pan-African granulites of central Dronning Maud Land and Mozambique: a comparison within the East-African-Antarctic orogen - Engvik, Ane K; Elvevold, Synnøve; Jacobs, Joachim; Tveten, E; de Azevedo, S; Njange, F (Antarctica - a keystone in a changing world: online proceedings for the 10th International Symposium on Antarctic Earth Sciences, 2007)
Granulite-facies metamorphism is extensively reported in Late Neoproterozoic/Early Palaeozoic time during formation of the East-African-Antarctic orogen (EAAO). Metamorphic data acquired from the Pan-African orogen of central Dronning Maud Land (cDML) are compared with data from northern Mozambique. The metamorphic rocks of cDML are characterised by Opx±Grt-bearing gneisses and Sil+Kfs-bearing metapelites which indicate medium-P granulite-facies metamorphism. Peak conditions, which are estimated to 800-900ºC at pressures up to 1.0 GPa, were followed by near-isothermal decompression during late Pan-African extension and exhumation. Granulite-facies lithologies are widespread in northern Mozambique, and Grt+Cpx-bearing assemblages show that high-P granulitefacies conditions with PT reaching 1.55 GPa and 900ºC were reached during the Pan-African orogeny. Garnet is replaced by symplectites of Pl+Opx+Mag indicating isothermal decompression, and the subsequent formation of Pl+amphibole-coronas suggests cooling into amphibolite facies. It is concluded that high-T metamorphism was pervasive in EAAO in Late Neoproterozoic/Early Paleozoic time, strongly overprinting evidences of earlier metamorphic assemblages.
Keywords: Dronning Maud Land; geologi

På nåde over Antarktis : verdens lengste skitur : 4804 km - Gjeldnes, Rune (SEAL Adventure, 2007)
Keywords: Antarktis; geografi; oppdagelsesreiser; polarekspedisjoner; reiser; reiseskildringer

Den Norske Antarktisekspedisjonen 1956-60 : Norway Station (Fimbul) - Henriksen, Hans-Martin (2007)
Keywords: Antarktistraktaten 1959; Den norske antarktisekspedisjonen 1956–1960; Det internasjonale geofysiske år 1957/58; Dronning Maud Land; IGY 1957-58; NAX; geologi; glasiologi; jordmagnetiske målinger; kartlegging; meteorologi; overvintring; tidevannsmålinger

Henrik Bull, the Antarctic Exploration Committee and the first confirmed landing on the Antarctic continent - McConville, Andrew (Polar Record, 2007)
Publisher: Cambridge University Press
Keywords: Antarktis; Carsten Egeberg Borchgrevink; D/S Antarctic; Henrik Johan Bull; Kapp Adare; Leonard Kristensen; Rosshavet; Victoria Land; ekspedisjoner; forskning; første landgang; oppdagelsesreiser

The Southern Ice Ocean Model Intercomparison Project (SIOMIP) - O'Farrell, Siobhan (Ice and climate news, 2007)
Keywords: Sørishavet; forskning; glasiologi; havis

Hval og politikk : hvalfangstnæringens rolle i utformingen av den norske hvalfangstpolitikken på 1950-tallet - Thorsen, Eivind; Kolle, Nils (Universitetet i Bergen, 2007)
Siste halvdel av 1950-tallet var en viktig periode i norsk hvalfangst. Norge, som tidligere hadde vært den dominerende hvalfangstnasjonen, var som resultat av hard konkurranse kommet på defensiven i forhold til de andre hvalfangstnasjonene. Den høye hvaloljeprisen, som blant annet var forårsaket av Europas fettbehov i kjølvannet av den andre verdenskrig, resulterte i at nye nasjoner etter krigen engasjerte seg i hvalfangst. For å sikre seg en størst mulig andel av totalkvoten ønsket Sovjetunionen og Japan nå å foreta en kraftig utbygging av sine fangstflåter, noe som ville gjøre situasjonen enda vanskeligere for den norske hvalfangstnæringen. Det var av største viktighet at denne ekspansjonen ble stoppet, siden dette spørsmålet i norske hvalfangstkretser ble oppfattet som et være eller ikke være for norsk hvalfangst. De norske hvalfangstselskapene startet derfor en kampanje for å få regjeringen til å stanse de to landenes utbyggingsplaner. Mitt hovedfokus i denne oppgaven vil være å belyse hvalfangstnæringens rolle i utformingen av den norske hvalfangstpolitikken på 1950-tallet. For å kunne gi et svar på dette spørsmålet har jeg tatt for meg to av hvalfangstpolitikkens viktigste saker dette tiåret. Den første dreier seg om den nevnte kampen for å stanse Sovjetunionens og Japans ekspansjonsplaner, mens den andre dreier seg om kampen for en ordning med nasjonale kvoter. En studie av disse to sakene gir også innsyn i næringen som helhet. I tillegg til å kartlegge hvalfangstnæringens politiske innflytelse vil det også være viktig å gi en fremstilling av utviklingen innen hvalfangstreguleringen i denne perioden, altså siste halvdel av 1950-tallet. Med begrepet norsk hvalfangstpolitikk, mener jeg den politikken regjeringen utformet og som blant annet ble presentert på de årlige møtene i Den internasjonale hvalfangskommisjonen (IWC). For å kunne gi et godt svar på problemstillingen er det nødvendig å besvare flere underliggende spørsmål. Hvalfangstselskapene organiserte seg tidlig gjennom dannelsen av Norges Hvalfangstforbund. Dette var en organisasjon som kjempet for at hvalfangstredernes interesser ble ivaretatt. Hvalfangstrederne var i tillegg representert i Hvalrådet. Dette var et statlig organ som hadde en rådgivende funksjon i regjeringens utarbeidelse av den norske hvalfangstpolitikken. Følgende spørsmål blir derfor viktige i mitt arbeid: Hvilken rolle spilte Norges Hvalfangstforbund i utformingen av den norske hvalfangstpolitikken? Hvordan opererte næringens representanter for å få gjennomslag for sine interesser i Hvalrådet? Det vil også være nødvendig å kartlegge sammenhengen mellom Hvalrådet og regjeringen. I hvilken grad var Hvalrådets uttalelser utslagsgivende for den endelige norske hvalfangstpolitikken? Bortsett fra tiden da Norge stod utenfor Den internasjonale hvalfangstkonvensjonen, sendte landet hvert år en delegasjon til kommisjonens årlige møter. Det vil være viktig å undersøke i hvilken grad næringen var representert i disse delegasjonene. Møtte den norske delegasjonen med bundet mandat, eller hadde den en viss frihet til å forhandle? Mot slutten av oppgaven ønsker jeg å se komparativt på hvalfangstnæringens politiske innflytelse i forhold til landbruket og fiskerinæringen i den samme perioden. Oppnådde hvalfangstnæringen større politisk innflytelse sammenliknet med disse næringene, og hva skyldtes i tilfelle dette?
Publication Title: Institutt for arkeologi, historie, kultur- og religionsvitenskap Volume: M.Sc. Issue: HIS350
Keywords: Sørishavet; historie; hvalfangst; pelagisk; politikk

Det første forskningstoktet til Antarktis - Tofte, Kari Østervold (Polaråret: et magasin om det internasjonale polaråret 2007-2008, 2007)
Keywords: Sørishavet; forskning; marin biologi

Widerøe kartlegger i Antarktis - Widerøe, Turi (Perspektiv, 2007)
Keywords: Antarktis; Dronning Maud Land; Lars Christensen; Norvegia ekspedisjoner; flyhistorie; hvalfangst; kartlegging

International Workshop on Antarctic Sea-Ice Thickness, Hobart, Tasmania, 5-7 July 2006 - Worby, Tony; Ackley, Steve (Ice and climate news, 2007)
Keywords: Sørishavet; glasiologi; havis; konferanser