Antarktis-bibliografi er en database over den norske Antarktis-litteraturen.
Hensikten med bibliografien er å synliggjøre norsk antarktisforskning og annen virksomhet/historie i det ekstreme sør. Bibliografien er ikke komplett, spesielt ikke for nyere forskning, men den blir oppdatert.
Norsk er her definert som minst én norsk forfatter, publikasjonssted Norge eller publikasjon som har utspring i norsk forskningsprosjekt.
Antarktis er her definert som alt sør for 60 grader. I tillegg har vi tatt med Bouvetøya.
Det er ingen avgrensing på språk (men det meste av innholdet er på norsk eller engelsk). Eldre norske antarktispublikasjoner (den eldste er fra 1894) er dominert av kvalfangst og ekspedisjoner. I nyere tid er det den internasjonale polarforskninga som dominerer. Bibliografien er tverrfaglig; den dekker både naturvitenskapene, politikk, historie osv. Skjønnlitteratur er også inkludert, men ikke avisartikler eller upublisert materiale.
Til høyre finner du en «HELP-knapp» for informasjon om søkemulighetene i databasen. Mange referanser har lett synlige lenker til fulltekstversjon av det aktuelle dokumentet. For de fleste tidsskriftartiklene er det også lagt inn sammendrag.
Bibliografien er produsert ved Norsk Polarinstitutts bibliotek.
Your search
Results 3 resources
-
Diatoméen Fragilariopsis kerguelensis fra Sørishavet spiller en nøkkelrolle i marin silisium syklus fordi restene av celleveggene synker til havbunnen rundt Antarktis, hvor de bygger opp de største depotene av biologisk generert silisium i verden. Tomme skall av diatomeer har også blitt brukt som indikatorer/proksier for produksjonsregimer i geologisk fortid av mikro-paleontologer. For å bedre kunne beskrive og forstå biologien av denne arten fra Sørishavet har vi adressert dens genetiske identitet ved hjelp av molekylære markører, og for første gang vært i stand til å anslå kjønn til denne arten. Dette har ført til at vi har vært i stand til å kjøre et stort antall vellykkede parringseksperimenter. Vi har vært i stand til å avdekke det intrikate parringssystemet og livssyklus karakteristikker til F. kerguelensis og demonstrere at vi kun har å gjøre med én biologisk art. En bedre forståelse av livssyklus til F. kerguelensis burde hjelpe for tolkning av geologiske tidsserier for denne arten og belyse rollen miljøfaktorer kan ha for å regulere populasjoner av arten.
-
Diatoméer – alger med skall av silisium, som er helt avhengige av næringsstoffet silikat – dominerer fytoplankton oppblomstringer og spiller en nøkkelrolle i havets økosystemer og i global karbonsyklus. Vi viser hvordan forskjeller i økologiske karakteristikker av dominerende arter i Sørishavet, som ble observert under det in situ europeiske jerngjødslings eksperimentet (European Iron Fertilization Experiment - EIFEX), kan påvirke karbon og silisium syklusene i havet. Vi argumenterer for at økologien til tykkskallete diatomé arter, som er selektert for av sterk beiting fra kopepoder, tar opp silikat fremfor andre næringsstoffer i det dype Sørishavet og underliggende sedimenter. Fordi Sørishavet er en viktig sentral for oseanisk fordeling av næringsstoffer, selektivt opptak av silikat i dette havområdet begrenser oppblomstringene av diatoméer i andre deler av verdenshavene, noe som potensielt får konsekvenser for biotisk opptak av karbon i hele verdens havområder.
-
The Southern Ocean is a major sink of anthropogenic CO2 and an important foraging area for top trophic level consumers. However, iron limitation sets an upper limit to primary productivity. Here we report on a considerably dense late summer phytoplankton bloom spanning 9000 km2 in the open ocean of the eastern Weddell Gyre. Over its 2.5 months duration, the bloom accumulated up to 20 g C m−2 of organic matter, which is unusually high for Southern Ocean open waters. We show that, over 1997–2019, this open ocean bloom was likely driven by anomalies in easterly winds that push sea ice southwards and favor the upwelling of Warm Deep Water enriched in hydrothermal iron and, possibly, other iron sources. This recurring open ocean bloom likely facilitates enhanced carbon export and sustains high standing stocks of Antarctic krill, supporting feeding hot spots for marine birds and baleen whales.
Explore
Topic
- plankton
- genetikk (1)
- kjemi (1)
- marin biologi (1)
- marinbiologi (2)
- økosystem (1)
- oseanografi (2)
- Sørishavet (3)
Resource type
- Journal Article (3)
Publication year
-
Between 2000 and 2025
(3)
-
Between 2010 and 2019
(2)
- 2013 (2)
-
Between 2020 and 2025
(1)
- 2023 (1)
-
Between 2010 and 2019
(2)